Η «καρδια» της φυσικης επιστημης χτυπα για 24η χρονια στην Κομοτηνη

«Σηκώνει αυλαία» σήμερα το μακροβιότερο πανεπιστημιακό συνέδριο για τον αθλητισμό

Σηκώνει την «αυλαία» του σήμερα το πρωί το 24ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Στην Κομοτηνή και ειδικότερα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, θα «χτυπάει» στη διάρκεια του επόμενου τριημέρου η «καρδιά» της φυσικής επιστήμης. Οι καθηγητές και οι φοιτητές της ΣΕΦΑΑ θα υποδεχτούν συναδέλφους τους από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά κι από αρκετές χώρες του εξωτερικού, όπως από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Κύπρο, τη Σερβία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, αλλά και την Αυστραλία. 

400 συμμετοχές αναμένονται στο φετινό συνέδριο

Οι εργασίες, που θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του Συνεδρίου, ανέρχονται σε περίπου 250, λίγο λιγότερες σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ προσδοκάται ότι ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων θα φτάσει στους 400. Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Αντώνης Καμπάς, οι ήδη πληρωμένες εγγραφές είναι πολύ περισσότερες από πέρυσι, αλλά ερωτηματικό παραμένει αναφορικά με τις ημερήσιες συμμετοχές, που δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν εκ των προτέρων. Να σημειωθεί ότι φέτος οι διοργανωτές παρέχουν τη δυνατότητα συμμετοχής με φοιτητική τιμή, εκτός από τους συμμετέχοντες στο καθιερωμένο reunion, και στους γυμναστές που απασχολούνται σε σχολεία της πόλης μας. « Όλα τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης», διέκρινε στο σχετικό σχόλιό του ο κ. Καμπάς, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι στο Συνέδριο της ΣΕΦΑΑ «δεν μπορώ να πω ότι μας έχει αγγίξει πάρα πολύ». 

Με κοινωνικό και γιορτινό στίγμα η τελετή έναρξης του Συνεδρίου

Θυμίζουμε ότι το φετινό Διεθνές Συνέδριο της ΣΕΦΑΑ είναι θεματικό. Το κεντρικό θέμα του είναι: «Παιδιά και νέοι στη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό» και επ’ αυτού θα μιλήσει πριν από την τελετή της επίσημης έναρξης, σήμερα στις 6.15 το απόγευμα, ο καθηγητής Craig Williams από το Πανεπιστήμιο του Exeter της Αγγλίας. Η μεταφορά της κεντρικής ομιλίας του Συνεδρίου πριν από την επίσημη τελετή έναρξής του συνιστά επίσης μια καινοτομία της φετινής διοργάνωσης. Η τελετή, που είναι προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ, θα περιλαμβάνει τους χαιρετισμούς, ένα χορευτικό από την ομάδα παραδοσιακών χορών της Σχολής και ακολούθως την εμφάνιση των αδελφών Βουγιουκλή, που θα διανθίσουν μουσικά και θα δώσουν έναν γιορτινό χαρακτήρα στην έναρξη του συνεδρίου. Σκοπός των διοργανωτών με αυτήν την καινοτομία είναι να δοθεί ένα πιο κοινωνικό και πιο γιορτινό στίγμα στην επίσημη τελετή έναρξης. 

«Είμαστε η μόνη Σχολή με αντικείμενο τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, που κάνει συνέδριο για 24 συνεχόμενα χρόνια και πάμε στα 25 χρόνια του χρόνου»

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που παραχώρησαν χθες οι διοργανωτές του Συνεδρίου, ο κ. Καμπάς με χαρά γνωστοποίησε πως, μετά από σχετική έρευνα για τη διοργάνωση αντίστοιχων συνεδρίων από σχολές που έχουν αντικείμενο τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, διαπίστωσε ότι το Συνέδριο της ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής είναι ουσιαστικά το μακροβιότερο στον κόσμο. «Υπάρχει ένα και μοναδικό που κάνει το συνέδριό του επί 30 χρόνια, αλλά κάθε τρία χρόνια», εξήγησε. «Με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή», προσέθεσε με ικανοποίηση, «είμαστε η μόνη Σχολή με αντικείμενο τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, που κάνει συνέδριο για 24 συνεχόμενα χρόνια και πάμε στα 25 χρόνια του χρόνου». 

Τι περιλαμβάνει το φετινό Συνέδριο

Περιγράφοντας το πρόγραμμα του φετινού Συνεδρίου, εξήγησε ότι προβλέπονται 7 σεμινάρια και ισάριθμες στρογγυλές τράπεζες, εκ των οποίων οι 3 είναι θεματικές συνδεόμενες με παιδιά και τους νέους, επισημαίνοντας ότι με τα παραπάνω καλύπτεται όλη η γκάμα των θεμάτων της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού. Υπενθύμισε δε ότι από πέρυσι έχουν καθιερωθεί οι επιδείξεις των γυμναστηρίων της πόλης μας, που φέτος θα γίνουν αποκλειστικά με παιδιά και θα λάβουν χώρα στο αίθριο της Σχολής, μια το πρωί και μια το απόγευμα του Σαββάτου. Το event με το οποίο θα ρίξει ουσιαστικά αυλαία το φετινό συνέδριο θα είναι ο αγώνας δρόμου 5 χμ., στο πλαίσιο του «KomoRun», αφετηρία του οποίου θα είναι η είσοδος της Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη. 

Μαρία Μιχαλοπούλου «Αισθανόμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις καινούργιες προκλήσεις που αφορούν όλες τις δράσεις της αποστολής μας»

Την έναρξη του 24ου Συνεδρίου χαιρέτησε η Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ, κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, που έκανε λόγο για την κορυφαία δράση της Σχολής, η οποία «απευθύνεται κυρίαρχα στο σύνολο των ανθρώπων του τμήματος, και μετά αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους της επιστήμης του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής, τους επαγγελματίες του χώρου, τους καθηγητές φυσικής αγωγής, τα σχολεία και φυσικά όλους τους πολίτες της Κομοτηνής και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης». Επικεντρώνοντας στη θεματική του Συνεδρίου, προανήγγειλε ότι «θα παρουσιάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στο κομμάτι της έρευνας της σχολικής φυσικής αγωγής και έχουμε προσκαλέσει για να παρουσιάσουν το έργο τους οι ίδιοι οι καθηγητές φυσικής αγωγής». «Συμπληρώνοντας 24 χρόνια, που παράγουμε αυτό το έργο με τη σταθερότητα και την αξιοπιστία, που όλοι γνωρίζουν», κατέληξε η κ. Μιχαλοπούλου, «αισθανόμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις καινούργιες προκλήσεις που αφορούν όλες τις δράσεις της αποστολής μας». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.