Η καραντινα ηρθε και στη Ροδοπη

Σε καραντίνα για τουλάχιστον 7 ημέρες ο οικισμός Αγιάσματος, περιοριστικά μέτρα σε όλο το Δήμο Ιάσμου

Έλεγχος στους κατοίκους από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Στο Αγίασμα βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης 17 Ιουνίου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, για να πραγματοποιήσει εξετάσεις στους κατοίκους του οικισμού, μετά τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν σε αυτόν για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, με την επιβολή του μέτρου της καραντίνας.

Η απόφαση λήφθηκε το απόγευμα της Τρίτης, μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και  λαμβάνοντας υπ’ όψη το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή, με αστυνομικά οχήματα να βρίσκονται στις εισόδους του οικισμού μην επιτρέποντας την είσοδο και την έξοδο από αυτόν.

Έτσι με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά  και κατόπιν συνεννόησης με τον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης και τον Δήμαρχο Ιάσμου και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίσθηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων στον Δήμο Ιάσμου, με κάποια οριζόντια μέτρα σε όλο το Δήμο Ιάσμου, όπως η προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα και απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου για 14 ημέρες.

Αυστηρότερα είναι τα μέτρα για τον οικισμό του Αγιάσματος, που περιλαμβάνουν απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων, απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης, απαγόρευση μετάβασης κατοίκων εντός και εκτός Αγιάσματος καθώς και υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή.

Η τροφοδοσία των εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ θα ληφθεί μέριμνα από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Ιάσμου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Οντέρ Μουμίν

«Υπάρχει ηρεμία, οι κάτοικοι το αποδέχτηκαν, τηρούνται τα μέτρα, χρησιμοποιούνται μάσκες, και ο κόσμος προσέρχεται για την εξέταση»

Τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα ισχύουν από το βράδυ της Τρίτης, όταν και εκδόθηκε η ανακοίνωση τους, μέχρι και το βράδυ της Τρίτης 23 Ιουνίου, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Στον οικισμό το πρωί της Τετάρτης βρέθηκαν τόσο ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΑΜΘ κ. Κώστας Βενετίδης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Υγείας της ΠΑΜΘ.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ιάσμου, οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ αρχικά ήταν προγραμματισμένο να βρίσκονται στον οικισμό των Ασωμάτων, όμως με εντολή του επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας νέου κορωνοϊού στην χώρα κ. Σωτήρη Τσιόδρα μετακινήθηκαν στο Αγίασμα, ώστε να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται εντός των επόμενων 36 ωρών.

Παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί πού θα βρίσκονται και τι εξετάσεις θα κάνουν οι κινητές μονάδες, ενώ παράλληλα την περιοχή μας επισκέφτηκε ο κ. Σπύρος Σαπουνάς, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης στον ΕΟΔΥ.

Όσο για την ανταπόκριση των κατοίκων, ο κ. Μουμίν τόνισε πως ήδη από το απόγευμα της Τρίτης, όταν και φαινόταν ότι θα υπάρξει απόφαση για καραντίνα λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου, προσπάθησαν να προετοιμάσουν τους κατοίκους.

«Υπάρχει ηρεμία, οι κάτοικοι το αποδέχτηκαν, τηρούνται τα μέτρα, χρησιμοποιούνται μάσκες, και ο κόσμος προσέρχεται για την εξέταση» ανέφερε, σημειώνοντας πως σε μισή ώρα από την παρουσία του κλιμακίου στον οικισμό είχαν ήδη εξεταστεί περίπου 25 από τους 200 κατοίκους του οικισμού.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ιάσμου, τους προβληματίζει το γεγονός την προέλευσης του ιού, μιας και όλα τα κρούσματα δημοτών που εντοπίστηκαν, ήταν ασυμπτωματικοί, και δεν είχαν καμία επαφή με περιοχές υψηλού κινδύνου. Δεν είχαν συγγένεια με κάποιον από την περιοχή του Εχίνου, ενώ δεν είχαν έρθει από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον δήμαρχο που εξήγησε πως για αυτό και ήρθαν σε άμεση επαφή με το υπουργείο για να μπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση.

Όσο για τους ελέγχους εκτός του Αγιάσματος, περιμένει να υπάρξει μέριμνα άμεσα, ανάλογα και με τις εντολές του ΕΟΔΥ.

Πάντως ο κ. Μουμίν σημείωσε, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, πως οι προτροπές που έκανε μόλις την Τρίτη, για περιορισμό των μετακινήσεων και των συναθροίσεων, είναι πλέον επιβεβλημένες, τουλάχιστον για τις επόμενες 7 ημέρες, ώστε να μην υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα στο Δήμο.

«Να κρατήσουμε τις αποστάσεις, να κρατήσουμε με ατομική ευθύνη όσα πρέπει να κάνουμε ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ» ανέφερε.

Όσο για τις αγροτικές εργασίες, σημείωσε ότι οι κτηνοτρόφοι του Αγιάσματος, μετά από συνεννόηση με τις αστυνομικές αρχές, θα μπορούν να μετακινηθούν προς τις εγκαταστάσεις τους, οι οποίες βρίσκονται χωρικά εντός του οικισμού.

Όμως για τους αγρότες που έχουν χωράφια εκτός του οικισμού, σημείωσε πως δεν θα πρέπει να γίνουν αυτές οι μετακινήσεις για 7 μέρες, μιας και διαφορετικά θα χαθεί το νόημα της καραντίνας.

Νίκος Τσαλικίδης

«Δεν εφησυχάζουμε, σίγουρα χρειάζεται προσοχή»

Ψυχραιμία και πιστή τήρηση των προληπτικών μέτρων συνέστησε στους κατοίκους ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος βρέθηκε στον οικισμό του Αγιάσματος.

Όπως ανέφερε, προτεραιότητα είναι να ενημερώσουν τους πολίτες και να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην επεκταθούν τα κρούσματα.

«Δεν εφησυχάζουμε, σίγουρα χρειάζεται προσοχή, τα κρούσματα έχουν μπει και στη Ροδόπη, και βρισκόμαστε σε απολυτό συντονισμό́ με τη Γενική́ Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν άλλα κρούσματα» ανέφερε.

Προειδοποίησε δε πως ο κορωνοϊός επεκτείνεται πολύ εύκολα, για αυτό και όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν ζητήσει από τους πολίτες να παίρνουν τα μέτρα τους και να είναι προσεκτικοί στην καθημερινότητά τους, ενώ περιμένουν και την ιχνηλάτηση των επαφών.

Κώστας Βενετίδης

«Υπάρχει χαλάρωση των μέτρων, αλλά όχι κατάργηση, καλό θα είναι να κρατάμε αποστάσεις και να αποφεύγονται οι εσωτερικοί χώροι»

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Κώστας Βενετίδης ανέφερε πως είχαν προβλέψει ήδη με την τοποθέτηση συντονιστών ώστε επικουρικά, μιας και την ευθύνη έχουν ο ΕΟΔΥ με την Πολιτική Προστασία, όπου τους ζητηθεί να δίνουν το παρών.

«Υπάρχει χαλάρωση των μέτρων, αλλά όχι κατάργηση, καλό θα είναι να κρατάμε αποστάσεις και να αποφεύγονται οι εσωτερικοί χώροι» ανέφερε, ώστε να μην φτάσουμε σε καταστάσεις ολικών περιορισμών, όπως πριν από μερικούς μήνες.

«Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και να καταλάβουν όλοι πως αυτό το καλοκαίρι θα είναι περίεργο υγειονομικά, και όλα θα πάνε καλά αν οι πολίτες κάνουν απλά βήματα» επεσήμανε κλείνοντας ο κ. Βενετίδης.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.