Η ιστορικη «Παναγια η Πετρινια» συντηρηθηκε και επιστρεφει στον Ιερο Ναο Αγιου Γεωργιου Αμβροσιας

Προσκλητήριο συμμετοχής από την Μητροπολίτη «για να ζωντανέψουν λίγο και τα χωριά μας και να μην αισθάνονται οι κάτοικοι απομονωμένοι και ξεχασμένοι»

Το Σάββατο 6 Απριλίου και ώρα 6.00 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αμβροσίας θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Επίσης θα επανατοποθετηθεί στον Ιερό Ναό η συντηρηθείσα Ιερά και Ιστορική Εικόνα της «Παναγίας της Πετρινιάς».

Εν συνεχεία θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

Στις ανωτέρω Ιερές Συνάξεις θα προστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής» πως η καινούργια εικόνα του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου αγιογραφήθηκε μετά από επιθυμία μιας πιστής γυναίκας στην  Αμβροσία και φτιάχτηκε και ένα προσκυνητάρι στο οποίο θα τοποθετηθεί αφού γίνει η υποδοχή  της, «για να αποτελεί ακόμα μια αιτία οι άνθρωποι και  στην εκκλησία να πηγαίνουν και ένα πανηγύρι να γίνεται, και ο άγιος που είναι τόσο  λαοφιλής, να  βρίσκουν οι άνθρωποι καταφύγιο  σε αυτόν» όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.

Όσο για την εικόνα της «Παναγίας της Πετρινής» ο Σεβασμιώτατος σημείωσε πως πρόκειται για εικόνα που έφεραν οι πρόσφυγες από την Πέτρα Ανατολική Θράκη. Είναι επομένως μια εικόνα παλιά που χρειαζότανε συντήρηση. Μάλιστα εξήγησε πως η Μητρόπολη σεβάστηκε την επιθυμία των κατοίκων να μην φύγει η εικόνα από τον τόπο τους, προκειμένου να συντηρηθεί και έτσι ο συντηρητής που ανέλαβε τη συντήρησή της, φιλοξενήθηκε για όσο διάστημα χρειάστηκε στον τόπο μας μέχρι να ολοκληρώσει το έργο του.

Στον επίλογο της συνομιλίας ο Ποιμενάρχης μας απηύθυνε προσκλητήριο σε όλους τους πιστούς να παρευρεθούν, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν τέτοιου είδους γεγονότα όχι μόνο για τη λατρευτική ζωή, αλλά και σε επίπεδο συμβολικό και ψυχολογικό για τους κατοίκους των οικισμών. «Είναι μια ευκαιρία να συγκεντρωθούμε εκεί, να τελέσουμε τον  Εσπερινό και να ζητήσουμε τις πρεσβείες, τόσο της Παναγίας, όσο και του Αγίου  Παϊσίου και μια ευκαιρία να ζωντανέψουν λίγο και τα χωριά μας, γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος και εξήγησε «στα χωριά  μας δεν έχουμε κόσμο πολύ, οι  νέοι άνθρωποι  φεύγουν και  αυτοί που μένουν  πρέπει να στηρίζονται. Παλιά στο χωριό είχαμε τον παπά, τον πρόεδρο, τον δάσκαλο και τον αστυνόμο.  Σήμερα έμεινε ένας παπάς. Και η εκκλησία πρέπει να βρίσκει αυτούς τους μικρούς  τρόπους να μαζεύει τους ανθρώπους, να ζωντανεύει το χωριό, για να μην αισθάνονται και οι άνθρωποι ότι είναι απομονωμένοι και ξεχασμένοι. Γι’ αυτό όπως βλέπετε και στο πρόγραμμά μου, τις  περισσότερες Κυριακές του χρόνου εγώ δεν λειτουργώ μέσα  στην Κομοτηνή, πηγαίνω στα χωριά  μας, στα πανηγύρια τους. Κι αν δεν μπορώ να πάω σε ένα πανηγύρι θα πάω την προηγούμενη ή την επόμενη Κυριακή. Να είμαι κοντά τους, να λειτουργώ πολλές φορές και με 10 ανθρώπους μέσα στην εκκλησία. Εμένα δεν με πειράζει αυτό. Αρκεί οι άνθρωποι να  μην αισθάνονται ότι είναι ξεχασμένοι και εγκαταλελειμμένοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.