Η ιστορια της διασημης πασχαλιτσας του Αλσους της Νυμφαιας

Μια μικρή παρέμβαση, με μεγάλο αντίκτυπο

Κεζμπάν Αχμέτ: «Προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ ούτως ώστε αυτό το μέρος να γίνει πιο όμορφο»

Το άλσος της Νυμφαίας, αποτελεί μια εστία πρασίνου σε απόσταση «μιας ανάσας» για τους κατοίκους της Κομοτηνής, που χρησιμοποιούν το χώρο είτε για να αθληθούν, είτε για να ξεκουραστούν. Χώρος μικρών αποδράσεων αλλά και χώρος έμπνευσης για ανθρώπους όπως η κ. Κεζμπάν Αχμέτ.

Η κ. Αχμέτ, άνθρωπος που θέλει να μοιράζεται τη θετική της ενέργεια και να μεταφέρει θετικά συναισθήματα στους υπόλοιπους, είναι η ζωγράφος που «κρύβεται» πίσω από την περίφημη πλέον πασχαλίτσα της Νυμφαίας.

Παρά την πρόσφατη «περιπέτεια» με την υγεία της, διατήρησε την ευαισθησία και την αγάπη της προς το περιβάλλον και μεταφέρει την ιστορία της πασχαλίτσας της Νυμφαίας στο «ΠτΘ».

Για την κ. Αχμέτ, η σημασία του τόπου όπου ζει είναι μεγάλη, όμως το Άλσος της Νυμφαίας, έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της. Σύμφωνα με την ίδια, η Νυμφαία με το καθαρό οξυγόνο της, είναι οι πνεύμονες της Κομοτηνής όμως παρόλα αυτά, η έλλειψη ευαισθησίας από μέρος των πολιτών και η έλλειψη φροντίδας την ανησυχεί για το μέλλον της. «Εύχομαι να είχα ένα μαγικό ραβδί και να κάνω αυτό το μέρος καθαρό και όμορφο» σημείωσε η ίδια χαρακτηριστικά, μη παραλείποντας να προσθέσει πως ταΐζει και τα ζώα που βρίσκονται στη Νυμφαία. «Νιώθω τόσο καλά όταν τους βοηθάω» εκμυστηρεύθηκε.

«Η πέτρα πρέπει να μου “πει” κάτι»

Όσο για τη ζωγραφική, εξήγησε πως «μού επιτρέπει να ξεφύγω από τα προβλήματα και να ταξιδέψω σε άλλους κόσμους. Νιώθω σαν να ξεκουράζομαι όταν ζωγραφίζω». Το ταξίδι αυτό όμως δεν προκύπτει αυθόρμητα αλλά… «η πέτρα πρέπει να μου “πει” κάτι» και επιπλέον «πρέπει να είμαι πρόθυμη να ζωγραφίσω». Η πέτρα άλλωστε είναι το μόνο υλικό επί του οποίου εξασκεί την τέχνη της η κ. Αχμέτ. Και τούτο όχι τυχαία αλλά επειδή «δεν θέλω να βλάψω τη φύση και τα ζωντανά. Οτιδήποτε κάνω δεν πρέπει σίγουρα να βλάψει τη φύση».

Η ιστορία της πασχαλίτσας

Έτσι λοιπόν μία από τις πέτρες που είχαν να «πουν» κάτι στην κ. Αχμέτ ήταν και η περίφημη πλέον πασχαλίτσα της Νυμφαίας. «Αφού είδα την πέτρα, σκέφτηκα “πρέπει να κάνω κάτι για αυτή την πέτρα”, αφενός για να δώσω λίγη χαρά στα παιδιά που θα την έβλεπαν, αφετέρου με την ελπίδα πως και ο “χειρότερος” άνθρωπος θα επηρεαστεί και δεν θα μολύνει τη φύση» εξήγησε η ίδια και συνέχισε: «σχεδίασα την κόκκινη πασχαλίτσα, για πρώτη φορά το 2017. Έκατσε πολύ καλή στην περιοχή. Καθώς ζωγράφιζα, όσοι περνούσαν από την περιοχή παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον, και όταν τελείωσε, τους άρεσε πάρα πολύ. Είδα ακόμη και οικογένειες με παιδιά να φωτογραφίζονται γύρω της, και μου άρεσε.

Αφού το χρώμα ξεθώριασε, αποφάσισα να το αλλάξω και αυτή τη φορά τη ζωγράφισα κίτρινη. Η κίτρινη πασχαλίτσα συνέπεσε με την περίοδο της πανδημίας και επειδή το κίτρινο σημαίνει “ασθένεια” το άλλαξα σε μπλε. Μπλε σημαίνει καθαριότητα και αφύπνιση αλλά το πιο σημαντικό, είναι το χρώμα της πατρίδας μας» εξήγησε η ίδια.

«Σκεφτόμουν να κάνω μια μικρή έκθεση»

Η πασχαλίτσα της Νυμφαίας δεν είναι όμως το μόνο δημιούργημα της κ. Αχμέτ.  «Έχω 40 ζωγραφιές όλες σε πέτρες και σκεφτόμουν να κάνω μια μικρή έκθεση μεταξύ φίλων και συγγενών αλλά λόγω των δυσκολιών που έχω βιώσει πρόσφατα, έπρεπε να το αναβάλω λίγο» επεσήμανε.

Αυτοδημιούργητη ζωγράφος η ίδια και με πηγαίο ταλέντο, αφού δεν έχει λάβει κάποια εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο, η κ. Αχμέτ έκλεισε τη συνομιλία μας δεν παρέλειψε να στείλει το δικό της μήνυμα. «Δεν θα άλλαζα την περιοχή μου, και ειδικά την πόλη μου, με άλλο μέρος του κόσμου. Προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ ούτως ώστε αυτό το μέρος να γίνει πιο όμορφο.  Θέλω όλοι να είναι καλοί άνθρωποι. Πιστεύω ειλικρινά ότι η βοήθεια που δίνουμε ο ένας στον άλλο θα επιστρέψει σε εμάς την κατάλληλη μέρα» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.