Η Γαλλια απαγορευει την αμπαγια στα σχολεια

Η Γαλλία απαγορεύει αυστηρά τα θρησκευτικά σύμβολα στα κρατικά σχολεία και τα κυβερνητικά κτήρια, με το επιχείρημα ότι η χρήση τους συνιστά παραβίαση των κοσμικών νόμων

“Δεν θα επιτρέπεται πλέον να φοριέται η αμπάγια στο σχολείο” ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. “Αυτός ο κανόνας μου φαίνεται απαραίτητος και δίκαιος”, πρόσθεσε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται να “δώσει τα κλειδιά” στους επικεφαλής των ιδρυμάτων “για να μπορέσουν να επιβάλουν αυτόν τον κανόνα”.

Ο υπουργός, όταν ρωτήθηκε γι αυτό το επίμαχο θέμα εδώ και μήνες έπειτα από περιστατικά που συνδέονται με τη χρήση αυτού του ενδύματος — μακρύ παραδοσιακό φόρεμα που καλύπτει όλο το σώμα — ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 ότι θα ήθελε να μιλήσει “από την ερχόμενη εβδομάδα” με τους υπεύθυνους των σχολείων για να τους βοηθήσει να εφαρμόσουν αυτήν την απαγόρευση.

“Ο κοσμικός χαρακτήρας είναι μια ελευθερία για χειραφέτηση μέσα από το σχολείο”, ανέφερε ο Ατάλ. Μόλις διορίστηκε επικεφαλής του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας, στα τέλη Ιουλίου, έκρινε ότι το να πηγαίνουν οι μαθήτριες στο σχολείο φορώντας αμπάγια είναι “μια θρησκευτική χειρονομία, που έχει στόχο να δοκιμάσει την αντίσταση της Δημοκρατίας στην εστία της κοσμικότητάς που πρέπει να αποτελεί το σχολείο”, υποσχόμενος να είναι “αποφασιστικός στο θέμα αυτό”.

“Μπαίνετε σε μια σχολική αίθουσα, δεν πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίζετε τη θρησκεία των μαθητριών κοιτάζοντάς τες”, δήλωσε στο TF1.

Το θέμα της χρήσης της αμπάγιας, η οποία δεν είναι ένα μουσουλμανικό θρησκευτικό σύμβολο, σύμφωνα με το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας (CFCM), είχε ήδη αποτελέσει αντικείμενο μιας εγκυκλίου του υπουργείου Εθνικής Παιδείας τον περασμένο Νοέμβριο. Στην εγκύκλιο αυτή, η αμπάγια θεωρείται, όπως η μπαντάνα και η μακριά φούστα, που επίσης αναφέρονται ως ρούχα που μπορούν να απαγορευθούν εάν “φορεθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνουν εμφανώς μια θρησκευτική πίστη”, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Απέναντι στην έξαρση των περιστατικών, οι επικεφαλής των σχολείων ανάμεναν σαφέστερους κανόνες.

Σύμφωνα με σημείωμα των κρατικών υπηρεσιών, οι επιθέσεις κατά του κοσμικού χαρακτήρα έχουν αυξηθεί κατά 120%, μεταξύ της σχολικής χρονιάς 2022-2023 και 2021-2022, μετά τη δολοφονία του καθηγητή Σαμουέλ Πατί, κοντά στο κολέγιο όπου δίδασκε, το 2020.

Οι περισσότερες επιθέσεις συνέβησαν εξαιτίας της χρήσης συμβόλων και ενδυμάτων, η οποία μάλιστα αυξήθηκε πάνω από 150%, κατά τη διάρκεια της τελευταίας σχολικής χρονιάς.

Μετά τον νόμο της 15ης Μαρτίου 2004 “στα δημόσια σχολεία, τα κολέγια και τα λύκεια απαγορεύεται η χρήση συμβόλων ή ενδυμάτων με τα οποία οι μαθητές δείχνουν εμφανώς τη θρησκευτική τους πίστη”.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.