Η φυση αρχισε να ξαναζωντανευει μετα τις πυρκαγιες στη Μαρμαριδα

Ο βιολόγος Γιασίν Ιλεμίν «είχε καλά νέα»

Παρατηρήθηκε ότι η οικολογική ζωή άρχισε να αναβιώνει σε περιοχές που υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιές στα Μούγλα της Τουρκίας.

Ο καθηγητής και βιολόγος του Πανεπιστημίου Μούγλα Σιτκί Κότσμαν, Γιασίν Ιλεμίν φωτογράφισε τις καμένες περιοχές στη Μαρμαρίδα που ξαναγίνονται πράσινες και τα πουλιά που αρχίζουν να επιστρέφουν στην περιοχή.

Ο Ιλεμίν διεξήγαγε αυτοψία για να διερευνήσει τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην άγρια φύση. Αυτή τη στιγμή, είδε ότι ορισμένες περιοχές ξαναγίνονται πράσινες και άρχισε να ξανακούει τους ήχους των πουλιών στην περιοχή. «Όταν άρχισε να φαίνεται το πρασίνισμα των περιοχών που κάηκαν, χάρηκαν επίσης τα ζώα που ζουν σε αυτή την περιοχή» δήλωσε εκφράζοντας ότι φωτογραφίζει και αποθανατίζει τη φυσική ομορφιά ενώ διεξάγει την έρευνα του.

Φωτογραφία: Yasin İlemin

Ο ίδιος μοιράστηκε τις φωτογραφίες από τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη σημείωση «Έχω καλά νέα!».

Ο Ιλεμίν, ο οποίος δήλωσε ότι έχουν περάσει σχεδόν 3 εβδομάδες από τις πυρκαγιές, μοιράστηκε: «Τα είδη μακίας όπως λυγαριά και σάνταλο φυτρώνουν και πάλι από το έδαφος και ανθίζουν. Υπάρχουν σπόροι τουρκικού πεύκου που εξαπλώνονται γύρω. Ανυπομονούν για τις πρώτες βροχές. Η Γενική Διεύθυνση Δασών θα αφήσει τα περισσότερα μέρη στη φυσική τους κατάσταση και θα τα αναδασώσει με ελάχιστη παρέμβαση εάν χρειαστεί. Κοιτάξτε, τι συμβαίνει όταν το καμένο δάσος και τα δέντρα είναι ανέγγιχτα; Ένας αετομάχος κάθετε σε ένα δέντρο που κάηκε. Από το καμένο δάσος ακούγονται τα πουλιά. Αυτοί οι ήχοι είναι σημαντικές ενδείξεις ότι παρά τη φωτιά, εξακολουθούν να υπάρχουν έντομα κάτω από το φλοιό των δέντρων. Το τουρκικό πεύκο έχει προστατεύσει τα έντομα κάτω από τα παχιά κελύφη του, τα οποία έχει αναπτύξει ενάντια στη φωτιά, και προσκαλεί τα πουλιά στην περιοχή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.