Η Φωτεινη Κουβελα στα Συμβουλευτικα Κεντρα Γυναικων της Θρακης

Δέσμευση για στήριξη των δομών, χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ και παραμονή των εργαζομένων στη θέση τους

Την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή επισκέφτηκε τη Δευτέρα η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ. Φωτεινή Κούβελα, με σκοπό να μεταβεί στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών τις περιοχής, ώστε να δοθεί βαρύτητα στο σπουδαίο αυτό θεσμό που στόχο έχει να δώσει ανάσα και ελπίδα σε γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί.

Σύμφωνα με την κ. Κούβελα δυστυχώς στην εποχή μας το φαινόμενο της βίας αυξάνει, τα κρούσματα είναι πολλά και αφορούν σε όλες τις ηλικίες, κυρίως δε σε νέες ηλικίες, όλα τα κοινωνικά στρώματα και δεν έχουν χρώμα, φυλή και θρησκεία. «Θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στις κακοποιημένες γυναίκες που είναι φτωχές, μονογονεϊκές, που δεν έχουν τη δυνατότητα από μόνες τους να συμβουλευτούν κάποιον ιδιώτη ψυχολόγο, κοινωνιολόγο ή νομικό. Στα κέντρα αυτές οι παροχές δίνονται δωρεάν, ενώ υπάρχει εχεμύθεια», υπογράμμισε η γενική γραμματέας Ισότητας στην συνέντευξη τύπου που παρέθεσε κατά την επίσκεψή της στην Κομοτηνής, καλώντας όλες τις κακοποιημένες γυναίκες να έρθουν σε αυτά τα Κέντρα και να πάρουν συμβουλές.
 
 

«Μία γυναίκα που δεν έχει οικονομική δυνατότητα επιστρέφει στο μέρος όπου κακοποιήθηκε και δεν έχει ελπίδα για διέξοδο στη ζωή της»
 

Η κ. Κούβελα τόνισε ότι στα Συμβουλευτικά Κέντρα απασχολείται επιστημονικό προσωπικό καλό, εξειδικευμένο και πρόθυμο να βοηθήσει, ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να ξεπεράσουν οι γυναίκες το φόβο τους, να ανοιχτούν, να πουν το πρόβλημά τους και να δοθεί λύση μέσα από αυτές τις δομές. Η Γενική Γραμματέας Ισότητας αποκάλυψε μάλιστα ότι το ερχόμενο διάστημα θα ενταχθεί στις δομές και συμβουλευτική εργασίας, διότι «μια γυναίκα που δεν έχει οικονομική δυνατότητα, επιστρέφει στο μέρος όπου κακοποιήθηκε και δεν έχει ελπίδα για διέξοδο στη ζωή της». Ακόμη δεσμεύτηκε ότι θα στηριχτούν αυτές οι δομές, θα υπάρξει χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους.
 
 

Επιδίωξη της γραμματείας Ισότητας ένας ξενώνας σε κάθε δήμο

 
Αναφορικά με τους ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, η κ. Κούβελα παρατήρησε ότι η λειτουργία τους εναπόκειται στην καλή θέληση των δήμων, αλλά και στην αρμοδιότητα της γραμματείας. Βέβαια, η ίδια τόνισε ότι μέχρι τώρα όσοι δήμοι λειτουργούν ξενώνες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν και να λάβουν περαιτέρω στήριξη από τη γραμματεία Ισότητας, ενώ επιδίωξη των ίδιων είναι να δημιουργηθεί ένας ξενώνας σε κάθε δήμο. Σύμφωνα με στοιχεία που η ίδια παρέθεσε μέχρι τώρα λειτουργούν 19 ξενώνες και οι δομές στο σύνολό τους είναι 61,εκ των οποίων 14 συμβουλευτικά κέντρα από τη γραμματεία ισότητας και τα υπόλοιπα είναι από τις περιφέρειες, ενώ υπάρχει και η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, όπου σε 24ωρη βάση είναι διαθέσιμος επιστήμονας να δώσει τις πρώτες βοήθειες και συμβουλές σε γυναίκες.
 
 

Έφη Γουντουδάκη
 
«Γνωρίζουμε ότι πολλές γυναίκες υποφέρουν αλλά δε βρίσκουν τη δύναμη και το θάρρος να απευθυνθούν σε κάποια υπηρεσία»

 
Το συμβουλευτικό κέντρο της Κομοτηνής ξεκίνησε τη λειτουργία του από τον Οκτώβριο του 2012 υποστελεχωμένο, ενώ πλήρως στελεχωμένο με όλες τις ειδικότητες λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2013. Όπως ήταν αναμενόμενο μια τέτοια δομή με τόσο ευαίσθητο αντικείμενο χρειάστηκε χρόνο στην αρχή ώστε να καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου και της τοπικής κοινωνίας. Ωστόσο, όπως με χαρά παρατήρησε η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου κ. Έφη Γουντουδάκη, καθώς περνά ο καιρός ολοένα και περισσότερες γυναίκες μαθαίνουν για το Κέντρο είτε μέσω της δικτύωσης με τις άλλες υπηρεσίες είτε μέσω της διαφήμισης και των ενημερωτικών φυλλαδίων που μοιράζονται. Αναφορικά με τις μέχρι τώρα εξυπηρετούμενες από το Συμβουλευτικό Κέντρο γυναίκες η κ. Γουντουδάκη τόνισε ότι «τα νούμερα δεν είναι αντιπροσωπευτικά καθώς πολλές γυναίκες υποφέρουν αλλά δε βρίσκουν τη δύναμη και το θάρρος να απευθυνθούν σε κάποια υπηρεσία, αλλά ούτε είναι αντιπροσωπευτικό του τι μπορούμε εμείς να κάνουμε σαν κέντρο και πόσες γυναίκες μπορούμε να βοηθήσουμε». Σύμφωνα με την ίδια, συνήθως οι γυναίκες που απευθύνονται και ζητούν τις υπηρεσίες του Κέντρου είναι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Τις περισσότερες φορές είναι φαινόμενα βίας όλων των μορφών είτε από το σύζυγο- σύντροφο, αλλά και από συγγενικά τους πρόσωπα, με αυξημένες ανάγκες για ψυχολογική υποστήριξη και νομική βοήθεια.
 
 

«Ενημερώνουμε και υποστηρίζουμε τις κακοποιημένες γυναίκες σε όλη αυτή την προσπάθεια να φύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζουν»

 
Μία από τις υπηρεσίες του Κέντρου είναι ότι μπορεί να παραπέμψει τις γυναίκες σε κάποιο ξενώνα αν χρειάζονται διαμονή, φύλαξη και στήριξη για κάποιο χρονικό διάστημα γιατί βρίσκονται σε κίνδυνο. Ωστόσο, ο ρόλος του Κέντρου είναι καθαρά υποστηρικτικός και συμβουλευτικός, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γουντουδάκη. «Δεν εκπροσωπούμε τις γυναίκες εκτός Κέντρου. Τις ενημερώνουμε και τις υποστηρίζουμε σε όλη αυτή την προσπάθεια να φύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζουν. Είναι ενημερωτικός ο χαρακτήρας του Κέντρου παρά κατευθυντικός», πρόσθεσε ολοκληρώνοντας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.