Η Φελινα Καζακου ιδρυτικο μελος της Ενωσης Νεων Αυτοδιοικητικων Ελλαδος

Ανάμεσα σε άλλους 29 αυτοδιοικητικούς απ’ όλη την Ελλάδα Σκοπός της η αλλαγή νοοτροπίας στα της τοπικής αυτοδιοίκησης

Το όνομα της κ. Φελίνας Καζάκου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς η πόλη» συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 30 αυτόδιοικητικούς από όλη την Ελλάδα που υπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη της Ένωσης Αυτοδιοικητικών Ελλάδος.
Όπως σημειώνεται στην ιδρυτική διακήρυξη της Ένωσης «η ανάγκη για αλλαγές τόσο ως προς τη λειτουργία, όσο και ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, επέβαλε τη δημιουργία της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.), που αποτελείται από αιρετά μέλη περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων από όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας. Κοινή πεποίθηση και διαπίστωση όσων συνυπογράφουν το παρόν κείμενο είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει και να ξεφύγει από το υφιστάμενο αυτοδιοικητικό μοντέλο, που αφορά περισσότερο το παρελθόν παρά το μέλλον».

Οι στόχοι και η «νοοτροπία» της ΕΝΑ

Σκοπός της Ε.Ν.Α. είναι να παρεμβαίνει σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο τη χώρα μας, όσο και τις κατά τόπους περιοχές, να προτείνει λύσεις, να προβάλει και να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας, προκειμένου η κάθε πόλη να μπορεί μέσα από την εξωστρέφεια, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών της.

Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη της ΕΝΑ «θα πρέπει να ξεπεραστεί το αυτοδιοικητικό μοντέλο περασμένων ετών, που στήριζε την χρηματοδότηση του δήμου ή της περιφέρειας, καθαρά από το κεντρικό κράτος. Από τη μία η αισθητή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και από την άλλη, οι προϋπολογισμοί που βγαίνουν εκτός της αρχικής τους κατάρτισης, δημιουργεί την ανάγκη να περάσουν οι ΟΤΑ σε ακόμη μεγαλύτερη διεκδίκηση πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως το ΕΣΠΑ,  για τη δημιουργία έργων υποδομής σε κάθε πόλη και νησί, χωρίς να χρειάζονται τα χρήματα για μια πλατεία ή μια ανάπλαση μιας γειτονιάς, να δαπανώνται από τα χρήματα των δημοτών ή από τα δημοτικά τέλη.

Ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος θα πρέπει να διαθέτει χαρακτηριστικά manager με σκοπό να βάζει στόχους, να θέτει προτεραιότητες, να αντλεί πόρους από νέες πηγές χρηματοδότησης, να πληρώνει το προσωπικό στην ώρα του, να έχει τον πολίτη ικανοποιημένο, αλλά και συμμέτοχο στη λειτουργία της πόλης, να χρησιμοποιεί τη βοήθεια της τεχνολογίας, τόσο για μείωση κόστους, όσο και χρόνου και να προστατεύει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, με δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας κάθε είδους (κοινωνικά ιατρεία, παντοπωλεία, φαρμακεία  κλπ). Επίσης, η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να τίθεται σε προτεραιότητα και οι όποιες αποφάσεις των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων θα πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα αυτό το σκοπό.
Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν τοπικά στρατηγικά σχέδια για στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας με κίνητρα, που θα φέρει μακροχρόνια, έσοδα για το δήμο, αλλά και νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους». 

«Η πρωτοβουλία να αποτελέσει την πυξίδα και το έναυσμα για μελλοντικές αλλαγές, τόσο σε πρόσωπα, όσο και σε  νοοτροπίες»

Τα μέλη της ΕΝΑ σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση πως πιστεύουν «σε έναν αναβαθμισμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα διεκδικεί ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος και θα τις συνδυάζει με ταυτόχρονη εισροή επιπλέον πόρων από αυτές. Νέες αρμοδιότητες και νέα έσοδα,  πρέπει να πάνε μαζί. Διεκδικητικός ο ρόλος της, αλλά και αναπτυξιακός για την επόμενη ημέρα, μακριά από σκοπιμότητες συμφερόντων. Η απαγκίστρωση από τα κόμματα και ο απογαλακτισμός της θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να περάσουν πιο ενωτικά στο αύριο».

Παράλληλα εξηγούν πως η ΕΝΑ έχει ως στόχο την κινητοποίηση νέων ανθρώπων, όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και από άποψη νέων ιδεών, για συμμετοχή στα κοινά και την αξιοποίησή τους σε κάθε δήμο ή περιφέρεια, με φρέσκες και καινοτόμες ιδέες για πιο έξυπνες και πράσινες πόλεις και θα μπορέσουν να φέρουν την ελπίδα και την προοπτική στις τοπικές κοινωνίες ότι κάτι καλύτερο γίνεται. «Το εγχείρημα να συντονιστούμε νέοι αιρετοί από κάθε γωνιά της χώρας, γίνεται για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και ευελπιστούμε αυτή η πρωτοβουλία να αποτελέσει την πυξίδα και το έναυσμα για μελλοντικές αλλαγές, τόσο σε πρόσωπα, όσο και σε  νοοτροπίες, κάτι που στην παρούσα στιγμή έχει ανάγκη η χώρα μας, για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο» σημειώνουν τα μέλη της ΕΝΑ κλείνοντας την κοινή τους δήλωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.