Η εξευρεση πορων θα καθορισει την πορεια της μετεγκαταστασης του Αλαν Κογιου

Εγκρίθηκε το 1ο Στάδιο της μελέτης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η μετεγκατάσταση του Αλάν Κογιού, με τον Δήμο Κομοτηνής να παραλαμβάνει το 1ο Στάδιο της μελέτης για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, και να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η έγκριση των μελετών, και στη συνέχεια να βρεθεί η χρηματοδότηση, που αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο ζήτημα που περιμένει την δημοτική αρχή.

Αυτό επισημάνθηκε εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου, κατά τη συζήτηση, την Τετάρτη 16 Μαρτίου, για την έγκριση του 1ου Σταδίου της μελέτης «Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για τη μετεγκατάσταση Ρομά στην περιοχή Αδριανουπόλεως του Δήμου Κομοτηνής».

Το Σχέδιο αφορά σε έκταση 100 στρεμ. περίπου, η οποία βρίσκεται στην εξωαστική αγροτική περιοχή ανατολικά της πόλης της Κομοτηνής και έχει απαλλοτριωθεί από τον Δήμο Κομοτηνής, με σκοπό να μετοικήσουν οι περίπου 1.300 Ρομά κάτοικοι της υποβαθμισμένης συνοικίας του Αλάν Κογιού.

Μέσα από την κύρια μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου γίνεται ανάλυση της κατάστασης και παρουσιάζεται το πρότυπο ανάπτυξης, χωρικής και πολεοδομικής οργάνωσης της περιοχής, καθορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και όροι δόμησης (συντελεστής δόμησης, μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη, μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος), γίνεται αναφορά στο δίκτυο ελεύθερων κοινοχρήστων χώρων και κοινωφελών εγκαταστάσεων και δίκτυο πεζοδρόμων, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα υλοποιείται η  Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) αλλά και Γεωλογική Μελέτη Καταλληλότητας.

Αναζήτηση για οικιστικό πρόγραμμα

Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος κ. Καρασταύρου, πάμε προς ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής, και αφού εγκριθούν όλα τα στάδια της μελέτης, τότε θα πάρει ΦΕΚ και θα μπορεί ο Δήμος να αναζητήσει χρηματοδοτικά προγράμματα, ώστε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που θα προκύψει από αυτό το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα, και ίσως είναι το πιο εύκολο, το δύσκολο θα είναι να βρεθεί το κατάλληλο οικιστικό πρόγραμμα που θα αναλάβει όλη αυτή τη λειτουργία και θα την υλοποιήσει» έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Καρασταύρου, προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων.

Ο ίδιος επεσήμανε πως ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις με την αρμόδια ΓΓ, και ανταλλάσσουν έγγραφα, ενώ έχουν γίνει και προεκτιμήσεις των έργων υποδομής που θα χρειαστούν. Σημείωσε δε πως αν υπάρχει η πολιτική βούληση, και τα χρήματα, τότε όλα προχωρούν γρήγορα.

Σε καλή πορεία

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης τόνισε πως προσπαθούν να ολοκληρώσουν όλες τις εκκρεμότητες όσο αφορά το κομμάτι που πρέπει να υλοποιήσει ο Δήμος, και βρίσκονται σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για τη χρηματοδότηση.

«Αν δεν γνωρίζουμε το κόστος, δεν μπορούμε να συζητήσουμε, από εδώ και πέρα μπορούμε να μπούμε στη συζήτηση» ανέφερε.

Τόνισε δε σε επισήμανση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιώργου Λουτατίδη, πως οι υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής καταγράφουν στενά τον πληθυσμό του Δήμου, και υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις οικογένειες που κατοικούν εκεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.