Η «εξειδικευση» των μετρων για τον υποχρεωτικο εμβολιασμο και τους κλειστους χωρους

Πρόστιμα και αργία χωρίς αποδοχές για όσους δεν εμβολιάζονται

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή Covid Free GR

Ανακοινώσεις από κοινού για την εξειδίκευση όσων εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του έκαναν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Τα μέτρα αφορούν την καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στους υγειονομικούς, καθώς και τη λειτουργία των κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους. Η αρχή γίνεται με τον άμεσο εμβολιασμό των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Η απόφαση ελήφθη μαζί με νέα μέτρα για την εστίαση και συγκεκριμένα για τη λειτουργία κλειστών χώρων διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους, την ώρα που η κυβέρνηση μετά το freedom pass, σχεδιάζει και άλλα κίνητρα για εμβολιασμό.

Αναλυτικότερα, κατά την ενημέρωση, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η ολοκλήρωση του πρώτου εμβολιασμού όσων εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υποστηρικτικές δομές ΑμεΑ, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Αυγούστου. Υποχρεωτικός είναι και ο εμβολιασμός όσων διαμένουν εκεί. Αν δεν προχωρούν σε εμβολιασμό, θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, «όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο θα απέχει από την εργασία του χωρίς αποδοχές».

Όσον αφορά τα πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αυτά θα είναι 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είπε ακόμη πως όλο το προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων – θεραπευτηρίων, έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Συγκεκριμένα, για τους νοσοκομειακούς αναμένεται εγκύκλιος μέσα στο επόμενο διάστημα. «Θα έρθει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται» είπε ακόμη ο Β. Κικίλιας. Δημιουργούνται δε, τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Τα μέτρα για την εστίαση

Έως τις 31/8 θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πολίτες στα καταστήματα εστίασης. Αυτό σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης και προσέθεσε πως από τις 16/7 έως τις 31/8 οι κλειστοί χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους. Όπως ανέφερε, ό,τι είναι υπαίθριο μπορεί να έχει μεικτή λειτουργία, ότι είναι κλειστό είναι αμιγώς για εμβολιασμένους.

Την ίδια ώρα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία, δηλαδή να εξυπηρετούν είτε μόνον εμβολιασμένους είτε να μην κάνουν διαχωρισμό και να λειτουργούν με όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ. Σε δεύτερη παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή 15 ημερών. Σε τρίτη παράβαση αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημέρες. Οι κυρώσεις μπορούν να πιστώνονται και αναδρομικά.

“Είναι καίριο ζήτημα για την ελληνική οικονομία να μη δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος της πανδημίας” είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.

Τι ισχύει για κλειστά κέντρα, πανηγύρια και αθλητικούς αγώνες

Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Στην πρώτη παράβαση για κάτω από 200 τμ το πρόστιμο 7 ημέρες κλειστή, στα καταστήματα άνω των 200 τμ. το πρόστιμο ορίζεται 5.000 ευρώ πρόστιμο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη για 7 ημερολογιακές ημέρες. Στην πρώτη υποτροπή και ανεξαρτήτως εμβαδού πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή για 15 ημερολογιακές ημέρες. Στην τρίτη παράβαση αφαίρεση άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες.

Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ), με ανώτατο όριο προσέλευσης: 25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα και 8.000 για κλειστά γήπεδα.

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή Covid Free GR

Την εφαρμογή, “Covid Free GR”, με την οποία θα ελέγχεται η εγκυρότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την πρόσβαση των πολιτών σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, που θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αλλά και των πιστοποιητικών αρνητικού rapid ή pcr τεστ για τους υπαίθριους μικτούς χώρους, παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως είπε, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από σήμερα για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android.

Η “Covid Free GR” μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Ο έλεγχος εμβολιασμού του πελάτη θα γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεση του ο ιδιοκτήτης του χώρου, στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όσοι έχουν ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις του εμβολίου, από την επόμενη κιόλας μέρα έχουν πρόσβαση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε δε ότι η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο: σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID

Κίτρινο: σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)

Κόκκινο: σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Σε ό,τι αφορά στην ισχύς των πιστοποιητικών:

-Εμβολιασμού: Ισχύει 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης

-Νόσησης: Ισχύει έως και 6 μήνες μετά

-Rapid test: Ισχύει 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

-PCR test: Ισχύει 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.