Η ΕΤΑΔ «ανοιξε τα χαρτια» της για την παραλια Φαναριου

Διαβεβαίωση για υλοποίηση των «ξεχασμένων» σχεδίων αξιοποίησης πριν από το καλοκαίρι του 2017 - «Σκόνταψε» στην Πολεοδομία η δημιουργία τριών καινούργιων πυρήνων αναψυκτηρίων

Ότι τα σχέδια για την αξιοποίηση της παραλίας Φαναρίου, η οποία ανήκει στην κυριότητα της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου, δεν βρίσκονται καταχωνιασμένα και ξεχασμένα σε κάποια «συρτάρια» της ΕΤΑΔ, διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του, στη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας για τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης, ο προϊστάμενος επίβλεψης μελετών και επίβλεψης έργων της Εταιρίας, κ. Κώστας Πλουμάκης. Ο κ. Πλουμάκης προσεκλήθη να λάβει μέρος στην ημερίδα, προκειμένου να παρουσιάσει στους τοπικούς φορείς την πρόοδο των ενεργειών της ΕΤΑΔ, αναφορικά με το φιλόδοξο έργο του «Οικοτουριστικού Πάρκου Φαναρίου Ροδόπης». Το έργο προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των βασικών δικτύων υποδομής και την ανάπτυξη νέων τουριστικών υποδομών, σε μια έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων, που εκτείνεται από τα όρια του οικισμού του Φαναρίου μέχρι τον δίαυλο Φαναρίου στην παραλιακή ζώνη, στα σύνορα δηλαδή με την παραλία Αρωγής.
 
Θυμίζουμε ότι επί της επίμαχης έκτασης, επειδή ανήκει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ, ο δήμος Κομοτηνής δε νομιμοποιείται να προβαίνει σε ενέργειες εκμετάλλευσης του αιγιαλού και της παραλίας ή σε άλλες παρεμβάσεις για την αξιοποίησή της. Μάλιστα, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλωθεί από τη δημοτική αρχή στο πρόσφατο παρελθόν, ακόμα και η εκτέλεση εργασιών καθαριότητας σε έκταση, που ανήκει στην ΕΤΑΔ, θεωρείται υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του δήμου. Αυτοί οι περιορισμοί λειτουργούν ουσιαστικά ως «αχίλλειος πτέρνα» της προοπτικής τουριστικής ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου, στο βαθμό βεβαίως που η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου εμφανίζεται ασυνεπής ως προς τις εξαγγελίες, που έχουν γίνει στο παρελθόν, για εκσυγχρονισμό και αξιοποίηση της επίμαχης έκτασης. 

Κλεοπάτρα Στογιαννίδου «Η ΕΤΑΔ έχει στα χέρια της μια ζωτικής σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας έκταση, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»

Έχοντας εμπεδώσει ότι οι καλύτερες μέρες για τον τουρισμό στην περιοχή μας προϋποθέτουν τη διαμόρφωση ενός καθαρού τοπίου γύρω από την αξιοποίηση της παραλίας Φαναρίου, που αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο κομμάτι του παραλιακού μετώπου, η διοίκηση του δήμου Κομοτηνής και η δημοτική επιτροπή τουρισμού έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις σχετικές ενέργειες της ΕΤΑΔ και πιέζουν προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των απαιτούμενων διαδικασιών. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής ήταν ενταγμένη και η πρόσκληση, που απεύθυναν στην Εταιρία, για να στείλει εκπρόσωπό της στη χθεσινή ημερίδα για τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Η πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού, κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, αφού δήλωσε την ικανοποίησή της για την παρουσία του κ. Πλουμάκη στην Κομοτηνή και για την παρουσίαση εκ μέρους του της μελέτης για την αξιοποίηση της παραλίας Φαναρίου, υπογράμμισε πως «για εμάς είναι βασικό να μη μένουμε στις εξαγγελίες και στις μελέτες, αλλά οι μελέτες να εφαρμόζονται, να γίνονται πράξη και να βλέπουμε χειροπιαστά αποτελέσματα». «Η ΕΤΑΔ έχει στα χέρια της μια ζωτικής σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας έκταση», προσέθεσε, «η οποία νομίζουμε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». «Θέλουμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε στο να υλοποιηθεί η μελέτη της ΕΤΑΔ», συνέχισε, επισημαίνοντας πως «εμείς ως δήμος Κομοτηνής είμαστε εδώ ως αρωγοί, προκειμένου να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο απαιτείται, ώστε η μελέτη αυτή να γίνει πραγματικότητα και στο σύντομο μέλλον να δούμε μια άλλη εικόνα στην περιοχή του Φαναρίου». 

Κώστας Πλουμάκης «Θέλω να πιστεύω ότι την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο, αυτήν του 2017 θα έχουν αποδοθεί σαν έργα αυτά που σκεφτόμαστε»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΕΤΑΔ, κ. Πλουμάκης, διαβεβαίωσε ότι οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στο Φανάρι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2017. Όπως έκανε γνωστό, ήδη συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης και, βάσει του χρονοδιαγράμματος, στις αρχές του 2016 θα τρέξει η διαγωνιστική διαδικασία για να προκύψει ανάδοχος του έργου. Ο κ. Πλουμάκης εκτίμησε ότι το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας δεν θα δημιουργήσει περαιτέρω εμπόδια στην εξέλιξη των προβλεπόμενων διαδικασιών, ενώ υπολόγισε πως το διάστημα για την εκτέλεση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων θα είναι περίπου 9 μήνες από τη στιγμή, που θα μπει ο ανάδοχος στο έργο. «Θέλω να πιστεύω ότι την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο, αυτήν του 2017», σημείωσε, «θα έχουν αποδοθεί σαν έργα αυτά που σκεφτόμαστε».
 
Στη μελέτη, που έχει εκπονηθεί από την ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση της έκτασής της στο Φανάρι, εξαιρείται αυτό καθεαυτό το κάμπινγκ Φαναρίου, το οποίο είχε παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Στην υπόλοιπη έκταση προβλέπονται ήπιας μορφής παρεμβάσεις και περιορισμένες οικοδομικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός συγκροτήματος εγκαταστάσεων, που θα περιλαμβάνει σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις υγιεινής και αναψυκτηρίου, αλλά και την αποκατάσταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης λουομένων, με την αναδημιουργία χώρων εστίασης και αναψυκτηρίου.

Η δυσάρεστη είδηση, που κόμιζε ο κ. Πλουμάκης, ερχόμενος στην Κομοτηνή, ήταν ότι η πρόβλεψη της μελέτης για δημιουργία τριών καινούργιων πυρήνων αναψυκτηρίων στην κύρια παραλία του Φαναρίου, ανατολικά του κάμπινγκ, ακυρώθηκε για πολεοδομικούς λόγους, αφού κρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι δεν υπάρχει η ικανή απαιτούμενη απόσταση από τον αιγιαλό και από τον δρόμο. Κατόπιν τούτου, όπως επισήμανε, οι ενέργειες της ΕΤΑΔ θα εστιαστούν στην αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων επί της παραλίας, δηλαδή στα δύο παλιά κτίσματα του στρατού, όπου λειτουργούν τα τελευταία χρόνια το «Ακρογιάλι» και το beach bar Hacienda. Αυτός ο σχεδιασμός, όπως διευκρίνισε ο κ. Πλουμάκης, δεν θα προσβλέπει σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, όπως συμβαίνει για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις, αλλά θα τον αναλάβει με ίδια μέσα η ΕΤΑΔ και η υλοποίησή του θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2017. 

«Ελπίζω στο μέλλον να μην έχουμε κύμα αυθαιρεσίας στο παραλιακό μέτωπο και να είναι όλα πιο συντονισμένα»

Κλείνοντας, το στέλεχος της ΕΤΑΔ υπογράμμισε τη βούληση του φορέα του να προχωρήσει στην αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων, που έχει στην κυριότητά του ανά την Ελλάδα, σημείωσε πως ήδη σε άλλες περιοχές τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα έρθει κι η σειρά της περιοχής του Φαναρίου. Με την ευκαιρία εξέφρασε την ελπίδα «στο μέλλον να μην έχουμε κύμα αυθαιρεσίας στο παραλιακό μέτωπο και να είναι όλα πιο συντονισμένα». «Είναι μία τεράστια παραλία, που δημιουργεί από μόνη της ανάγκες για τέτοιου είδους κέντρα», παρατήρησε, «οπότε καλύτερα να τα προλαβαίνεις εσύ για να είναι όπως πρέπει να είναι και να αναδειχθεί η παραλία, παρά όπως θέλει ο κάθε ιδιώτης αυθαίρετα». «Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να βοηθήσουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες», κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.