Η Επιτροπη Περιβαλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδοπης για τη θαλασσια βλεννα

«Χρειάζονται άμεσες και συντονισμένες δράσεις και όχι αποσπασματικά και επικοινωνιακά τερτίπια»

Στο θέμα της θαλάσσιας βλέννας που από τη θάλασσα του Μαρμάρα έχει φτάσει πλέον μέχρι τη Λήμνο αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα δράση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τον γύρο του κόσμου έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα οι εικόνες της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής που πλήττει την γείτονα χώρα. Αν και δεν είναι πρώτη φορά που το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, είναι πρώτη φορά που εμφανίζεται σε τέτοια έκταση και ένταση, σε μια κλειστή θάλασσα που συνδέει τον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα) με το Αιγαίο Πέλαγος.

Το παχύρρευστο στρώμα που μοιάζει με βλέννα περιέχει μια ποικιλία μικροοργανισμών και προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της ηρεμίας στη θάλασσα και της ρύπανσης καθώς η Θάλασσα του Μαρμαρά έχει χρησιμοποιηθεί ως χώρος απόρριψης οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων επί δεκαετίες. Δύτες που πραγματοποίησαν κατάδυση στην περιοχή ανέφεραν ότι μεγάλος αριθμός ψαριών και άλλων ειδών της θαλάσσιας πανίδας πεθαίνουν από ασφυξία λόγω μείωσης των επιπέδων οξυγόνου.

Το  «ρεύμα του Μαρμαρά» είναι ένα συνεχές θαλάσσιο ρεύμα με κατεύθυνση προς το Αιγαίο και γι’ αυτό υπήρχε ο φόβος ότι η πλαγκτονική βλέννα, η «γλίτσα» αυτή, θα εξαπλωθεί όχι μόνο προς τη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο από μόνο του θα ήταν  καταστροφικό, αλλά και προς το Αιγαίο.  Και ο φόβος αυτός επαληθεύτηκε, φτάνοντας ήδη στα νησιά της Ίμβρου, Τενέδου, Λήμνου και δυστυχώς μέχρι και την δική μας περιοχή, στο Θρακικό πέλαγος, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για τον καθαρισμό των υδάτων και τον περιορισμό και την συλλογή της βλέννας. Αυτή τη στιγμή δείγματα της πλαγκτονικής βλέννας έφτασαν και στις ακτές της Ροδόπης, ίσως όχι τόσο ορατά όπως στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, αλλά πάντως ανησυχητικά.

Η περιβαλλοντική αυτή κρίση είναι ένα τρανό παράδειγμα ότι η θάλασσα και γενικότερα το κλίμα δεν γνωρίζουν σύνορα. Υπάρχει ανάγκη για άμεσες λύσεις με συνεργασία και σχέδιο προστασίας του φυσικού πλούτου τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και με την επιστράτευση των επιστημονικών και τοπικών φορέων.

Περιμένουμε τις άμεσες και συντονισμένες δράσεις – όχι αποσπασματικά και επικοινωνιακά ως συνήθως –  του κ.Σκρέκα του ΥΠΕΝ και του κ.Πλακιωτάκη του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίο άλλωστε αυτοαποκαλέστηκε και «ο πιο σημαντικός υπουργός παγκοσμίως με όρους ναυτιλίας». Εξάλλου βρισκόμαστε στην αρχή της πιο κρίσιμης τουριστικής περιόδου και ο ελληνικός τουρισμός δεν αντέχει ένα ακόμη πλήγμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.