«Η επιστημονικη θεωρηση της ομοφυλοφιλιας απο πλευρας εξελικτικης θεωριας, βιολογιας, και ψυχολογιας»

Ομιλία από τον Δρ. Γεώργιο Βαρβατσούλια την Τετάρτη στην Ξάνθη

Ομιλία με βασικό ομιλητή τον Δρ. Γεώργιο Βαρβατσούλια, ψυχολόχο – γνωσιακό ψυχοθεραπευτή στο NHS, Merton IAPT, Νοτίου Λονδίνου διοργανώνει η ΦΕΞ. Θέμα της ομιλίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιουλίου και ώρα 20.00 στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογαφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, είναι «Η επιστημονική θεώρηση της ομοφυλοφιλίας από πλευράς εξελικτικής θεωρίας, βιολογίας, και ψυχολογίας». 

Η ομιλία-συζήτηση-παρουσίαση θα απαρτίζεται από δύο μέρη: 

1ο Μέρος (20.00μμ-21.00μμ)
 
Στο μέρος αυτό ο Γιώργος Βαρβατσούλιας θα παρουσιάσει την εξελικτική θεωρία στα στοιχεία που την αποτελούν και την εκφράζουν, αναφορικά με τις έννοιες της φυσικής και σεξουαλικής επιλογής, καθώς και της προσαρμογής-παραπροσαρμογής-προσαρμοστικότητας που χρειάζονται οι οργανισμοί για να επιβιώσουν σε εν δυνάμει, ή δύσκολα-επικίνδυνα περιβάλλοντα, τις επιλογές που υιοθετούν για να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, και πώς οι επιλογές αυτές ευνοούν τη διαιώνιση των ειδών. Παράλληλα θα συζητηθεί και η έννοια της παραπροσαρμογής-παραπροσαρμοστικότητας που διέπει την επιβίωση των οργανισμών, και πώς μπορεί να καταστεί μονομερής επιλογή ενός οργανισμού απέναντι σε περιβαλλοντικές επιρροές και μεταλλάξεις συμπεριφορών των γονιδίων.
 
2ο Μέρος (21.00μμ-11/12μμ)
 
Στο μέρος ο Γιώργος Βαρβατσούλιας θα παρουσιάσει αρχικά μία σύντομη ιστορική αναδρομή του όρου ‘ομοφυλοφιλία’ και κάποια ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία για την ομοφυλοφιλία ζώων και ανθρώπων. Στη συνέχεια θα παρουσιάσει και θα συζητήσει μελέτες αναφερόμενες στην ανθρώπινη ομοφυλοφιλία, τα στοιχεία που θεωρούνται ότι την υποστηρίζουν καθώς και ανασκευή τους μέσω παράλληλων, άλλων, ή μεταγενέστερων μελετών. Επίσης, θα παρουσιάσει στοιχεία για πιθανή ύπαρξη/σύνδεση της ομοφυλοφιλίας σε μέρη του εγκεφάλου, μελέτες που έχουν γίνει και κατά πόσο αποδεικνύεται κάτι τέτοιο, καθώς και παρουσίαση και συζήτηση μελετών σχετικών με γονίδια που μπορεί να συνδέονται με την ομοφυλοφιλία. Η παρουσίαση και συζήτηση των στοιχείων αυτών θα έχει τριτό χαρακτήρα: αφενός από πλευράς εξελικτικής θεωρίας, αφετέρου από πλευράς εξελικτικής βιολογίας και κατά τρίτον από πλευράς εξελικτικής ψυχολογίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.