Η επετειος της Εθνικης Παλιγγενεσιας στην Κομοτηνη

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου

Με την έπαρση της Σημαίας στο χώρο του Ηρώου της πόλης, με απόδοση τιμών από δύο οπλίτες ΣΝ και ένα σαλπιγκτή ξεκίνησαν στην Κομοτηνή οι εκδηλώσεις εορτασμού της Επετείου της Εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821.

Ακολούθησε η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, με παρουσία επισήμων εκπροσώπων της τοπικής πολιτικής, εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας και του ελληνικού στρατού, καθώς και φορέων, ενώ τον πανηγυρικό εσπερινό της ημέρας εκφώνησε η Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ.Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή.

Στην συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα μπροστά στον ανδριάντα του Εθνεγέρτη Μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνστάντιου στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, για να ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου της πόλης.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, οι βουλευτές της Ροδόπης κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Δημήτρης Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο Μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, η αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής κ.Στεπάν Ματεοσιάν.

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων: «Να αφήσουμε να μιλήσουν οι ήρωες του 1821, μέσα από τη θησεία τους, τα απομνημονεύματα και το αίμα τους που “μοσχοβολά” σε όλη την Ελλάδα»

«Όλες αυτές τις ημέρες όλοι μας γράψαμε τα μηνύματά μας και ευχόμαστε αυτός ο τόπος να συνεχίσει την λαμπρά και ιστορική παράδοση των προγόνων μας» ανέφερε στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

«Ωστόσο σήμερα ας σιωπήσουμε καλύτερα για να αφήσουμε να μιλήσουν οι ήρωες του 1821, μέσα από τη θησεία τους, τα απομνημονεύματα και το αίμα τους που “μοσχοβολά” σε όλη την Ελλάδα» συνέχισε τονίζοντας ότι «καυχόμαστε για την πίστη και τους προγόνους μας, την ιστορία μας, αυτή την ιστορία που πρέπει να ξαναδιαβάσουμε και να διδάξουμε ατόφια στα παιδιά μας, όπως γράφτηκε με το αίμα των ηρώων μας»

Χρήστος Μέτιος: «Υποκλινόμαστε στους πρωτεργάτες της μεγάλης αυτής προσπάθειας, σε όσους αγωνίστηκαν με τίμημα και τη ζωή τους για μια ελεύθερη πατρίδα»

«Υποκλινόμαστε στους πρωτεργάτες της μεγάλης αυτής προσπάθειας, σε όσους αγωνίστηκαν με τίμημα και τη ζωή τους για μια ελεύθερη πατρίδα» σημείωσε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ.  Χρήστος Μέτιος.

«Γιορτάζουμε 200 χρόνια ελεύθερης πορείας, γεμάτα με αγώνες, κατορθώματα και επιτυχίες» ανέφερε ο ίδιος ευχόμενος Χρόνια Πολλά σε όλους.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Η πραγματική Ελλάδα απλώνεται έως εκεί που υπάρχει και ο τελευταίος Έλληνας που έχει στο μυαλό και τη ψυχή του τις αξίες αυτού του μεγάλου πολιτισμού»

Ημέρα υπενθύμισης του Ελληνικού έθνους που ξεκινά νωρίτερα του 1821 και πάει πολύ μακρύτερα χαρακτήρισε την σημερινή επέτειο ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, για να τονίσει πως «Η πραγματική Ελλάδα απλώνεται έως εκεί που υπάρχει και ο τελευταίος Έλληνας που έχει στο μυαλό και τη ψυχή του τις αξίες αυτού του μεγάλου πολιτισμού».

Δημήτρης Χαρίτου: «Αν κρατήσουμε ζωντανά τα διδάγματα του 1821 δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα»

«Η 25 η Μαρτίου είναι η μέρα που συμβολίζει την έναρξη του μεγάλου αγώνα για την απελευθέρωση, για να διαμορφώσουμε τη συλλογική μας ταυτότητα ως λαός και ως έθνος και να αποκτήσουμε κρατική υπόσταση» τόνισε στις δηλώσεις του ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κ.Δημήτρης Χαρίτου. «Αναμφίβολα πετύχαμε πολλά ως λαός και ως χώρα κατά τη διάρκεια των 200 αυτών χρόνων. Όμως βασικά προτάγματα του αγώνα του ΄21 όπως η ισότητα και η δικαιοσύνη περιμένουν ακόμα την ολοκλήρωση» συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «αν κρατήσουμε ζωντανά τα διδάγματα του 1821 δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Ιλχάν Αχμέτ: «Δίνουμε την υπόσχεση ότι είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και σήμερα για την Εθνική Ανεξαρτησία, την Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ισότητα, την Ισονομία και την Ισοπολιτεία»

«Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί το ιστορικό ορόσημο του αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση του νεότερου Ελληνικού Κράτους. 200 χρόνια μετά, τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας. Και δίνουμε υπόσχεση ότι είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και σήμερα για την Εθνική Ανεξαρτησία, την Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ισότητα, την Ισονομία και την Ισοπολιτεία» ανέφερε στην δήλωσή του ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Αχμέτ Ιλχάν. «Όπως τότε, που πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι, ενώθηκαν στον κοινό σκοπό της Λευτεριάς και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης» συνέχισε για να τα τονίσει πως «προσβλέπουμε και σήμερα σε μια Ελλάδα που θα εμπνέει σεβασμό πρώτα από όλα σε όλους τους Πολίτες της και μετά σε όλη την οικουμένη. Χρόνια Πολλά!»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.