Η επετειος της Αλωσης μενει ζωντανη στη Μητροπολη Μαρωνειας και Κομοτηνης

Εκδήλωση Μνήμης με τίτλο : «Η Πόλις εάλω, 29 Μαΐου 1453» στο προαύλιο της Τσανάκλειου

Την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης τίμησε ευλαβικά η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, την Κυριακή, 29 Μαΐου. 

Το πρωί της Κυριακής, στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Κομοτηνής, ο Μητροπολίτης Παντελεήμων  ιερούργησε και προέστη της επιμνημόσυνης δέησης του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των αναιρεθέντων Κληρικών και Λαικών κατά την άλωση της Βασιλεύουσας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γρηγόριος Παπαγιάννης. Ο Μητροπολίτης ανεφερόμενος στην θλιβερή επέτειο, προέτρεψε να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη και να δεόμαστε προσευχητικά: «υπέρ των πατέρων και αδελφών ημών των προασπιστών της πίστεως και της πατρίδος».

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στον αύλειο χώρο της Τσανάκλειου Σχολής, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση Μνήμης με τίτλο : «Η Πόλις εάλω, 29 Μαίου 1453».

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Χορωδία του Γραφείου Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιεραποστολής της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, με Χοράρχη τον κ. Γεώργιο Πενέτη και συνοδεία πιάνου την κα Μεταξία Πατρωνίδου.

Παρουσία του μητροπολίτη και συμπολιτών μας, απέδωσαν ύμνους και τραγούδια και απήγγειλαν αναγνώσματα σχετικά με την αποφράδα ημέρα κατά την οποία ακούστηκε η κραυγή «Εάλω η Πόλις» και η Πόλη των Αγίων, των Αυτοκρατόρων και των θρύλων, πέρασε στους Οθωμανούς κατακτητές.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τονίστηκε πως η οφειλόμενη τιμή στον τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, τον Παλαιολόγο και τους συν αυτώ αναιρεθέντες πατέρες και αδελφούς, Κληρικούς και Λαικούς, οι οποίοι θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τα Ιερά και τα Όσια του Γένους, αποτελεί ιερό καθήκον όλων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.