Η ενισχυση του προσωπικου και οι μονιμες υποδομες τα βασικα ζητουμενα για τον σταθμο της Νυμφαιας

Ξεκίνησε τη λειτουργία της εκ νέου το Σάββατο, με ελλείψεις και προβληματισμό

Με λογική για την εποχή κίνηση, αλλά και αρκετά ανοιχτά ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης ξεκίνησε εκ νέου την λειτουργία του ο μεθοριακός σταθμός της Νυμφαίας το περασμένο Σάββατο.

Μάλιστα σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη ο οποίος βρέθηκε στον χώρο που έχει διαμορφωθεί για τους ελέγχους από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ κατά την διάρκεια του πρώτου Σαββατοκύριακου λειτουργίας από το σημείο διήλθαν 458 εισερχόμενοι και 315 οχήματα, κυρίως από την Ρουμανία και την Βουλγαρία.

Η κίνηση ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, όπως εξ αρχής διαφάνηκαν ελλείψεις οι οποίες μεταφέρθηκαν τόσο στον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Θανάση Τσώνη, όσο και στον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνη Γραβάνη, ο οποίος συνοδευόταν από τον κ. Παντελή Χαβιαρά, όσο και τον βουλευτή Καβάλας της ΝΔ κ. Ιωάννη Πασχαλίδη.

Σημαντικό το ζήτημα της σύνδεσης στο διαδίκτυο

Το κυριότερο πρόβλημα που υφίσταται αυτή τη στιγμή είναι πως δεν υπάρχει σύνδεση με το διαδίκτυο στο σταθμό, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να παίρνουν χειρόγραφα τα στοιχεία τα μέλη του συνεργείου, και για την καταχώρησή τους να χρησιμοποιούν τα δικά τους κινητά, όποια έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο.

Μάλιστα το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως τονίστηκε από τα μέλη του ΕΟΔΥ, θα αποτελέσει ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, όταν αυξηθεί η κίνηση από την Νυμφαία, ταλαιπωρώντας τόσο τα μέλη των συνεργείων, όσο και τους διερχόμενους.

Πέραν αυτού υπάρχουν θέματα όπως η διαφορά ύψους μεταξύ βάσης και ISOBOX, με τα μέλη του συνεργείου να έχουν τοποθετήσει μια πέτρα για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό, ενώ από την πρώτη ημέρα, διαφάνηκε και η ανάγκη επιπλέον σκέπαστρων στο χώρο που θα διενεργούνται τα τεστ, τα οποία αναμένεται να τοποθετηθούν σε ένα μήνα, όταν και θα ξεκινήσει να λειτουργεί και σαν drive through για τα τεστ, επιταχύνοντας τη διαδικασία.

Απαραίτητες περισσότερες υποδομές αλλά και ενίσχυση του προσωπικού

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Αθανάσιος Τσώνης, στις δηλώσεις του από το σημείο, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για πιο μόνιμες υποδομές και διαρκή προσοχή.

Σημείωσε δε πως έχει δρομολογηθεί η σύνδεση με το διαδίκτυο από την περιφέρεια, αλλά πρέπει να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο κ. Τσώνης εμφανίστηκε προβληματισμένος για τη συνέχιση της λειτουργίας του Μεθοριακού Σταθμού, δεδομένου όπως επεσήμανε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» τον όγκο των τουριστών που διέρχονται και αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

«Αν σκεφτείτε ότι το 2019 περίπου 1.800.000 άνθρωποι από Βουλγαρία και από Ρουμανία ήρθαν από τη συγκεκριμένη οδό, φανταστείτε ότι με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ, θα αυξάνεται ο χρόνος αναμονής» για να υπογραμμίσει την ανάγκη πρωτίστως της στελέχωσης με ανθρώπινο δυναμικό του σημείου, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι ουρές χιλιομέτρων και οι μεγάλες καθυστερήσεις.

«Φανταστείτε ότι ο καθένας που θα κάνει το τεστ θα πρέπει να περιμένει και δέκα λεπτά για να βγει το αποτέλεσμα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η αναμονή φτάνει μέχρι και τις πέντε ώρες. Δηλαδή στις πόσες ώρες θα φτάσει η αναμονή στο τέλος; Εγώ κρούω το καμπανάκι του κινδύνου όχι μόνο για την φετινή χρονιά, αλλά και για το μέλλον γιατί αυτό το συγκεκριμένο σημείο εισόδου είχε δημιουργηθεί το 2013 για κάποιους σκοπούς, ίσως εμπορικούς και όχι τουριστικούς. Αυτή τη στιγμή όμως, επειδή το δουλεύουμε τουριστικά και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στους ανθρώπους κυρίως των Βαλκανίων, πρέπει να γίνουν σοβαρές δομές, δηλαδή εγκαταστάσεις, να γίνει διαπλάτυνση του σημείου, γιατί αυτή τη στιγμή είναι στενό και ευρύτερα σοβαρές παρεμβάσεις ώστε να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για το μέλλον, αν θέλουμε να έχουμε μια καλή εικόνα χώρας στο εξωτερικό» τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Τσώνης στάθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν τόσο οι άνθρωποι του ΕΟΔΥ, η αστυνομία αλλά κα όσοι συνέβαλλαν στην άμεση επαναλειτουργία του σταθμού, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη συστράτευσης. «Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες και τις αρμοδιότητές τους. Εγώ ήμουν από τους πρώτους που μίλησαν για συστράτευση και ήδη πριν από το πιλοτικό άνοιγμα έκανα κάλεσμα προς όλους τους φορείς, είτε λέγεται κεντρική διοίκηση, είτε τοπική αυτοδιοίκηση, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για έναν κοινό στόχο» υπογράμμισε για να τονίσει πως «δεν πρόκειται για αγώνα βραβείων και ευσήμων, αλλά για αγώνα σωστής διέλευσης από την περιοχή».

«Πρέπει να τα κάνουμε σωστά αν θέλουμε να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη» εξήγησε για να καταλήξει «επίσης, δεν έχει νόημα να ανοίξουμε και να μην γίνονται σωστά οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, γιατί αυτό που προέχει είναι η υγεία. Κάναμε τόσο μεγάλο αγώνα, τέτοια υπομονή, δεν έχει νόημα να γίνεται αθρόα εισροή του κόσμου χωρίς να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Γιατί αυτό που προέχει είναι η υγειονομική ασφάλεια και υγεία των πολιτών της περιφέρειάς μας, αλλά και των ανθρώπων που επισκέπτονται την περιοχή».

Απαιτείται η κεντρική παρέμβαση

Στην ανάγκη κεντρικών παρεμβάσεων από τη πολιτεία για τη δημιουργία ολοκληρωμένης υποδομής που θα απαντά στις ανάγκες σύγχρονης λειτουργίας της συνοριακής διόδου στη Νυμφαία στάθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, εξειδικεύοντας τις ανάγκες στη δημιουργία υπηρεσίας τελωνείου η οποία πάραυτα θα λειτουργήσει στο σημείο που φιλοξενεί σήμερα τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, στη δημιουργία αστυνομικού σταθμού εντός ελληνικού εδάφους, την θέσπιση νέου κανονισμού για την άρση απαγόρευσης και τη διέλευση λεωφορείων και φορτηγών καθώς και  σταθμού διοδίων με ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία- όπως διάθεση των εσόδων στην Περιφέρεια ή τους δήμους. Το σύνολο των προτάσεων όπως επεσήμανε ο ίδιος αποτελούν διεκδικήσεις ετών δίχως ωστόσο κάποια εξέλιξη έως σήμερα.

Αποτέλεσμα συνένωσης δυνάμεων η επαναλειτουργία

Αποτέλεσμα συνένωσης δυνάμεων που θέλουν  και μπορούν να πάνε τη Ροδόπη και τον Τουρισμό θεωρεί πως είναι η επαναλειτουργία της διόδου ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος βρέθηκε επίσης στο σημείο ελέγχων, μαζί με τον κ. Παντελή Χαβιαρά, μεταξύ άλλων και για την παράδοση επιπλέον εξοπλισμού για το ISOBOX.

«Οι επιχειρήσεις του τόπου μας βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις και δεν θα ήταν δυνατόν να παραμείνει ο κάθετος άξονας κλειστός» επεσήμανε ο ίδιος τονίζοντας ότι τα Επιμελητήρια από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες για τη λειτουργία του σταθμού, τονίζοντας ότι «συνεχίζουμε καθημερινά ούτως ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία ώστε να επιστρέψουμε ξανά σε ίδιες καταστάσεις».

Το παρών έδωσε και ο βουλευτής Καβάλας κ. Γιάννης Πασχαλίδης, o οποίος δεσμεύτηκε ότι θα πιέσει ώστε να υπάρξει περαιτέρω στελέχωση του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με ανθρώπινο δυναμικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.