Η ενημερωση «ασπιδα» για τα παιδια που χρησιμοποιουν το διαδικτυο

Ενημέρωση για τους κινδύνους και τη σωστή χρήση του διαδικτύου από το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια σε μαθητές του 10ου Δημοτικού Κομοτηνής

Τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν κατά την πλοήγησή τους στο διαδικτυακό κόσμο, αλλά και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν για να προστατευτούν από αυτούς, γνώρισαν το πρωί της Παρασκευής 17 Μαρτίου μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το σχολείο σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια, CSInstitute.

Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, Αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, Ειδικός Ερευνητής – Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, και η κ. Κέλλυ Ιωάννου, Επικεφαλής Καθηγήτρια στον τομέα της Εγκληματολογίας και της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών ICPS College, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Uclan και Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια.

Τη δράση συντόνισαν η Διευθύντρια κ. Ελευθερία Σιώπη, η Ψυχολόγος Μαγδαληνή Ευφραιμίδου και η Κοινωνική Λειτουργός της ΕΔΥ Ράνια Καραξάνη, και αποτελεί τη συνέχεια του προγράμματος, το πρώτο μέρος του οποίου (Ημερίδα που διεξήχθη το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, πάλι σε συνδιοργάνωση με το CSI Institute και με τίτλο: «Οι κανόνες του διαδικτύου».

Και ενώ η πρώτη ημερίδα αφορούσε κυρίως στην κατάρτιση των γονέων και των εκπαιδευτικών, αυτή τη φορά ήρθε η σειρά των παιδιών, τα οποία ξεκινούν, ή έχουν ήδη ξεκινήσει, το ταξίδι τους στο διαδίκτυο.

Μ. Σφακιανάκης: «Πάνω από όλα θέλουμε να πούμε στα παιδιά πως το διαδίκτυο δεν είναι παιχνίδι»

Όπως τόνισε ο κ. Σφακιανάκης, το Ινστιτούτο έχει ως σκοπό να ενημερώνει τα σχολεία σε όλη τη χώρα, και επέλεξαν τον Μάρτιο να επισκεφτούν την Θράκη, όπου πραγματοποιούν ενημερώσεις σε διάφορα σχολεία και σε πολλά παιδιά. «Πάνω από όλα θέλουμε να πούμε στα παιδιά πως το διαδίκτυο δεν είναι παιχνίδι, αλλά είναι τρόπος ζωής, και ένα εργαλείο που το χρησιμοποιούμε για να ζήσουμε και όχι πλέον για να παίζουμε» σημείωσε.

Για αυτό και παρουσίασαν του 10 χρυσούς κανόνες που αν τα παιδιά τους αφουγκραστούν, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα σε όλη τους τη ζωή, ενώ στη συνέχεια, μέσα από εμπειρίες και βιωματική επικοινωνία, τους έδειξαν πως το διαδίκτυο χρησιμεύει ως εργαλείο και όχι ως παιχνίδι.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σφακιανάκης, δυστυχώς έχουν διαπιστώσει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αντίληψη των κινδύνων, ή γνώση της σωστής χρήσης του διαδικτύου. Η χώρα μας είναι 26η στις χώρες της ΕΕ στον ψηφιακό αναλφαβητισμο, για αυτό και ιδρύθηκε το ινστιτούτο τους, και άνθρωποί του γυρίζουν σ’ όλη τη χώρα για να ενημερώσουν το κοινό. «Βλέπουμε μεγάλα κενά, κόσμος καθημερινά φτωχοποιείται, χάνει τον ύπνο του, πίνει ψυχοφάρμακα, χάνεται μέσα σε ένα χαοτικό διαδίκτυο» ανέφερε.

Όσο για την έκταση του προβλήματος στην περιοχή μας, μιας και το ινστιτούτο δέχεται καταγγελίες από όλη τη χώρα καθημερινά, ο κ. Σφακιανάκης σημείωσε πως η Κομοτηνή δεν έχει θέματα υψηλής επικινδυνότητας, και ενώ υπάρχουν κάποια ζητήματα, δεν έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια συνέπεια με τους κανόνες, και ενημέρωση στα παιδιά.

Κ. Ιωάννου: «Είναι τελείως διαφορετικές όμως οι τεχνολογικές δεξιότητες, από την κυβερνοασφάλεια»

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, όσο αφορά τα παιδιά, είναι η αμάθεια ή η ημιμάθεια, σημείωσε από την πλευρά της η κ. Ιωάννου, μιας και θεωρούν πως η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ένας Η/Υ, τάμπλετ ή κινητό, πολλές φορές καλύτερα και από τους γονείς, ελλοχεύει κινδύνους αν δεν γνωρίζουν τα πάντα γύρω από την κυβερνοασφάλεια.

«Είναι τελείως διαφορετικές όμως οι τεχνολογικές δεξιότητες, από την κυβερνοασφάλεια» σημείωσε, τονίζοντας μάλιστα πως ο κίνδυνος δεν προέρχεται πάντα από κάποιον άγνωστο, ή κάποιον ενήλικο που δεν γνωρίζει το παιδί, καθώς όπως έχουμε δει στη θέση του θύτη μπορεί να είναι και τα ίδια τα παιδιά. Έτσι βλέπουμε ότι υπάρχει περιπτώσεις κατά τις οποίες το ένα στοχοποιεί το άλλο μέσω του διαδικτύου, είτε για να πουλήσει φωτογραφίες στο σκοτεινό διαδίκτυο με οικονομικό κίνητρο, είτε για λόγους ευτελισμού.

Αυτό δυστυχώς συμβαίνει και στην περιφέρεια, και μάλιστα η ίδια έχει διαχειριστεί θέματα πολύ σκληρού εκφοβισμού στην Ροδόπη. Αυτό που το κάνει πιο δύσκολο όμως, είναι ότι επειδή βρισκόμαστε στην επαρχία, τα στόματα ανοίγουν δύσκολα, και υπάρχει μια τάση στην οικογένεια να μην βλέπει τις αδυναμίες της, θεωρώντας πως το παιδί τους είναι εντάξει και επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους δασκάλους αντί να δουν τι φταίει στο δικό τους περιβάλλον. «Το μόνο όπλο γύρω από το διαδίκτυο και την ασφαλή πλοήγηση είναι η ενημέρωση» ανέφερε, και αυτό αφορά τόσο τα παιδιά, όσο και τους γονείς.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προγράμματα γονικού ελέγχου μέσα από τα οποία οι γονείς μπορούν να περιορίσουν την πρόσβαση των παιδιών στο διαδίκτυο, όμως δεν αποτελούν ρεαλιστική λύση, γιατί όπως τόνισε η κ. Ιωάννου, αν τα παιδιά θέλουν να βρουν εναλλακτικό τρόπο πρόσβασης, θα τον βρουν. Αντίθετα πρέπει να μάθουν τα παιδιά τι πρέπει να κάνουν από την αρχή της χρήσης μιας εφαρμογής, ανεξάρτητα ποια είναι αυτή, αλλά και να ξέρουν οι γονείς ποιες εφαρμογές χρησιμοποιεί το παιδί. «Οι γονείς πρέπει να έχουν βαριά επιχειρήματα για να πείσουν το παιδί, πρέπει πρώτα να επιμορφώνονται οι γονείς, για να ξέρουν τι χρήση κάνει το παιδί τους» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.