Η ενεργειακη κριση δεν αφησε αλωβητο το Γηροκομειο Κομοτηνης

Πολλές οι υποχρεώσεις του ιδρύματος, που φιλοξενεί 25 άτομα τρίτης ηλικίας, με τα λειτουργικά κόστη να αυξάνονται συνεχώς

Τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και της κοινωνίας στο Γηροκομείο Κομοτηνής, ζήτησαν τα στελέχη αλλά και τα μέλη της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων αλλά και του Χριστιανικού Συλλόγου «Η Ορθοδοξία», που έκοψαν την βασιλόπιτά τους το πρωί της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου.

Η τελετή έλαβε χώρα στην Αίθουσα του Μπλετσείου Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, με στόχο να προστατευτούν οι διαμένοντες στο Γηροκομείο από την πανδημία αλλά και άλλες ασθένειες.

Άλλωστε όπως τόνισε και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, που ευλόγησε την βασιλόπιτα, το Γηροκομείο ευτυχώς δεν είχε προβλήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που απέδωσε στη χάρη του Θεού αλλά και στην προσπάθεια που κατέβαλλαν οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Ευχήθηκε δε αυτή να είναι η τελευταία χρονιά που πραγματοποιούν την τελετή μακριά από το χώρο, και να μπορέσουν όλοι μαζί, σε ένα χρόνο, να επαναλάβουν την τελετή μαζί με τους τροφίμους του Γηροκομείου.

Οικονομικές δυσχέρειες για το Γηροκομείο

Το πρόβλημα είναι πως τα έξοδα αυξάνονται, και οι τρόφιμοι, οι περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι, συμβάλλουν πολύ λίγο στα έσοδα, σημείωσε ο Πρόεδρος του Γηροκομείου Κομοτηνής π. Δημήτριος Βασιλειάδης.

Έτσι ενώ η εισφορά, για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί το Γηροκομείο Κομοτηνής θα έπρεπε να ανέρχεται στα 1.000 ευρώ, όταν από τους 25 τρόφιμους, οι 15 είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που σημαίνει 350 με 400 το μήνα.

Παρόλα αυτά τους παρέχουν πλήρη υποστήριξη, στη διαμονή, διατροφή και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε ένα ανακαινισμένο και νέο κτίριο, το οποίο όμως είναι πολυέξοδο, γιατί οι χώροι είναι μεγάλοι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το γηροκομείο να έχει ένα διαρκές άνοιγμα στα έσοδα και τα έξοδα, ενώ η στήριξη από το κράτος είναι μηδενική, μιας και λαμβάνουν επιχορήγηση 40.000 ευρώ αλλά καταβάλλουν 46.000 φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους.

Την ίδια ώρα έχουν καλύπτουν κάποιες εκκρεμότητες όσο αφορά τη μισθοδοσία, όμως τα μεγάλα τους χρέη είναι στο Δημόσιο, στους λογαριασμούς ρεύματος, που έχουν φτάσει τις 5.000 ευρώ το μήνα, στο κόστος ύδρευσης, αλλά και στις ασφαλιστικές εισφορές.

Για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά, προχωρούν σε ένα πρόγραμμα εκποιήσεως ακινήτων που δεν φέρνουν εισόδημα, αντίθετα τους επιβαρύνουν λόγω ΕΝΦΙΑ, μια διαδικασία όμως που προχωρά με αργούς ρυθμούς. Επίσης ελπίζουν πως θα υπάρξει αύξηση των συντάξεων, ώστε να αυξηθεί η συμβολή των τροφίμων τους.

Πέρα από τα προβλήματα πάντως, ο π. Βασιλειάδης τόνισε πως δεν έχουν προβλήματα στη λειτουργία τους, κατάφεραν να μείνουν ανεπηρέαστοι από την πανδημία, χωρίς να έχουν απώλειες, και θεωρεί πως οι τρόφιμοι τους είναι ευχαριστημένοι από τη διαμονή τους στο Γηροκομείο.

Τόνισε δε πως σε αντίθεση με άλλα γηροκομεία, που έχουν πλαφόν για την ελάχιστη σύνταξη που παίρνει ένας τρόφιμος, αυτοί τους δέχονται όλους ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξης, αυτό όμως σημαίνει πως δημιουργούνται αυτά τα ανοίγματα που τους ταλαιπωρούν.

Το παράπονό του είναι πως δεν υπάρχει μεγάλη στήριξη από την κοινωνία της περιοχής, σημειώνοντας πως αν υπήρχαν πέντε έξι εταιρείες σαν την Alfa Beta Roto, που κάνει δωρεά 8.000 ευρώ το χρόνο, θα είχαν λύσει το οικονομικό πρόβλημα του γηροκομείου, ενώ κάτι παρόμοιο γίνεται και με τους απλούς πολίτες, που έχουν ελάχιστη συνεισφορά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.