Η εναλλακτικη λυση του Οικονομικο Επιμελητηριο Θρακης για τη συνεχιση λειτουργιας των τριων υποκαταστηματων της Εθνικης στην περιοχη

Προτείνει να ενταχθούν στο πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας

Να αναθεωρήσει τις σκέψεις για την επικείμενη διακοπή λειτουργίας των υποκαταστημάτων στον Ίασμο, στις Σάπες και τη Σαμοθράκη καλεί μέσω επιστολής την Εθνική Τράπεζα το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητήριο Ελλάδας. Μάλιστα καταθέτει την πρόταση η λειτουργία των εν λόγω τριών υποκαταστημάτων να υπαχθεί στο πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί η Τράπεζα, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους.

Αναλυτικά η επιστολή: 

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε και κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε,
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Π.Τ. Θράκης σεβόμενο την επιχειρηματική απόφαση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει σε εξορθολογισμό και μείωση του κόστους λειτουργίας μέσω της διακοπής λειτουργίας υποκαταστημάτων στη ευρύτερη περιοχή της Θράκης και δη στη Σαμοθράκη, τον Ίασμο και τις Σάπες επισημαίνει τις προεκτάσεις της παρούσας απόφασης για την περιοχή, προτείνοντας στο πλαίσιο του συμβουλευτικού του ρόλου τρόπους επίλυσης.
 
Καταρχήν θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή ότι τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα εξυπηρετούν έναν εύλογο πληθυσμιακό όγκο, 13.810 κάτοικοι στο Δήμο Ιάσμου, 14.733 κάτοικοι στο Δήμο Μαρωνείας – Σαπών και 2.859 μόνιμοι κάτοικοι στη Σαμοθράκη οι οποίοι πολλαπλασιάζονται κατά τους θερινούς μήνες. Ταυτόχρονα, αποτελούν ευαίσθητες ακριτικές περιοχές οι οποίες μειονεκτούν εκ φύσεως της γεωγραφικής τους θέσης, σε σχέση με άλλες περιοχές εγγύτερες στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
 
Η λειτουργία των υποκαταστημάτων εκτός από το αναμφισβήτητα θετικό ισοζύγιο που έχουν στην οικονομική ζωή, τόσο για του κατοίκους αλλά όσο και για την Τράπεζα, όντας ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης της περιοχής, συμβολίζουν για τους κατοίκους και τη καθημερινή διαβίωση τους την εμπιστοσύνη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ότι οι παρούσες περιοχές παραμένουν ενεργές στον οικονομικό βίο της χώρας. Το κλείσιμο των υποκαταστημάτων είναι ευκόλως εννοούμενο ότι θα οδηγήσει στον οικονομικό μαρασμό και στη πλήρη εγκατάλειψη των περιοχών που τόσο κρίσιμες κρίνονται ακόμα και για λόγους εθνικής σημασίας.
 
Για τους παραπάνω λόγους καταθέτουμε πρόταση προς τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να εντάξει το κόστος λειτουργίας των εν λόγω καταστημάτων στο πρόγραμμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στον τομέα για την κοινωνία. Ο Κώδικας Ηθικής Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας της Τράπεζας και του Ομίλου κάνει ρητή αναφορά στο ότι «Η Τράπεζα και ο Όμιλος, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο και ιδιαίτερα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, συνδράμει στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων». Στα πλαίσια αυτά, εντάσσοντας το λειτουργικό κόστος των εν λόγω καταστημάτων στο πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης η ΕΤΕ συνδράμει στο έπακρο στην ευθύνη που της αναλογεί για την προστασία των συγκεκριμένων ευπαθών περιοχών, ενώ ταυτόχρονα είναι ακόλουθη των αρχών που πρεσβεύει.
 
Γίνεται κατανοητή η προσπάθεια της ΕΤΕ να εξορθολογήσει τα λειτουργικά της κόστη ακολουθώντας τις σχετικές προτάσεις και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα πλαίσια αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο θα πρέπει να γίνουν αντιληπτές από τη Διοίκηση της ΕΤΕ οι ιδιαίτερες συνθήκες των συγκεκριμένων μειονεκτούντων περιοχών.
 
Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Π.Τ. Θράκης μέσω του Δ.Σ προτίθεται να αποτελέσει αρωγός σε οποιαδήποτε βοήθεια ή αντιπρόταση της Διοίκησης της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος για την επίλυση του παρόντος προβλήματος που τόσο κρίσιμο κρίνεται για την περιοχή.
 
Ζητούμε, συναισθανόμενοι απόλυτα το έργο που επιτελεί η Εθνική Τράπεζα στην οικονομική ζωή της περιοχής και της χώρας να αναθεωρήσει τις σκέψεις για την επικείμενη διακοπή λειτουργίας των υποκαταστημάτων στον Ίασμο, στις Σάπες και τη Σαμοθράκη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.