Η ελληνικη αποστολη «Οξυγονο» ετοιμη να σαλπαρει με τον παγκοσμιο στολο “Global Sumud Flotilla” προς τη Γαζα
«Για κάθε πλοίο που θα προσπαθεί να εμποδίσει το Ισραήλ, άλλα δέκα θα σαλπάρουν για τη Γάζα»
Λίγες ημέρες απομένουν για τον απόπλου του ελληνικού πλοίου «Οξυγόνο» από το λιμάνι της Σύρου, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Global Sumud Flotilla (“March to Gaza”), η οποία έχει ως στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρει μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.
Ο κ. Πλούταρχος Βεργής, μέλος της ελληνικής αποστολής, μίλησε για την προετοιμασία, τις καθυστερήσεις, αλλά και το ισχυρό πολιτικό και ανθρωπιστικό μήνυμα της πρωτοβουλίας.
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε απόπλου από τη Σύρο σήμερα, ο κ. Βεργής ανακοίνωσε ότι η αναχώρηση μετατίθεται λόγω καθυστέρησης του στόλου στην Τυνησία. Η νέα ημερομηνία ωστόσο όπως εξήγησε θα ανακοινωθεί άμεσα, καθώς «έχει μεγάλη σημασία να πλεύσουμε μαζί με τον παγκόσμιο στόλο», ο οποίος αριθμεί περίπου 50 πλοία από περισσότερες από 44 χώρες.
Ο στόλος ξεκίνησε από τη Βαρκελώνη, ενώ ήδη πλοία από Ιταλία και Τυνησία έχουν ενωθεί στη διαδρομή. Το ελληνικό «Οξυγόνο» θα συναντήσει τον στόλο και μαζί θα κατευθυνθούν προς τη Γάζα.
Από την Αίγυπτο στη Γάζα – Η συνέχεια μιας δέσμευσης
Η ελληνική συμμετοχή στον “Global Sumud Flotilla” αποτελεί συνέχεια της δράσης που ξεκίνησε μετά την πορεία προς τη Γάζα μέσω Αιγύπτου. Όπως τόνισε ο κ. Βεργής, «υποσχεθήκαμε ότι δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για την Παλαιστίνη και τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ».
Στην λογική αυτή η ελληνική αποστολή έχει στο ενεργητικό της σειρά κινητοποιήσεων στην Ελλάδα – από διαδηλώσεις στην Καλαμάτα μέχρι την πανελλαδική δράση της 10ης Αυγούστου – ενώ προγραμματίζεται και παγκρήτια κινητοποίηση στη Σούδα στις 17-18 Οκτωβρίου.
«Στην ουσία για να απαιτήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση, που είναι φιλικά προσκείμενη δυστυχώς προς τον εγκληματία πολέμου Νετανιάχου, να διακόψει κάθε στρατιωτική, διπλωματική, εμπορική και οικονομική σχέση με το γενοκτονικό κράτος του Ισραήλ» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως ο στόλος θα επιχειρήσει να σπάσει τον αποκλεισμό «και να στείλει ένα μήνυμα σε όλο τον πλανήτη ότι αυτή η αδικία, αυτή η προσπάθεια αφανισμού ενός ολόκληρου λαού, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί».
«Και φυσικά και στο όνομα των Ελλήνων, το ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να στηρίζει τόσο απροκάλυπτα εγκληματίες πολέμου και να συμμετέχει στην προσπάθεια αφανισμού ενός ολόκληρου λαού» συνέχισε.
«Η Σύρος έδειξε τον δρόμο»
Ερωτηθείς ως προς την επιλογή της Σύρου για τον απόπλου της ελληνικής αποστολής ο ίδιος εξήγησε πως δεν είναι τυχαία. Εκεί πραγματοποιήθηκε η πρώτη δυναμική διαμαρτυρία ενάντια στην παρουσία του κρουαζιερόπλοιου “San Miguel”, που διαφημιζόταν σε Ισραηλινούς στρατιώτες ως «ασφαλής προορισμός χαλάρωσης», υπογραμμίζοντας πως «η Σύρος έδειξε τον δρόμο και τον τρόπο στον ελληνικό λαό για να πει ότι δεν συμφωνεί, δεν μπορεί να συμμετάσχει και δεν μπορεί να εγκρίνει μια γενοκτονία, η οποία εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας».
Άλλωστε όπως έσπευσε να επισημάνει καθημερινά όλο και περισσότερος κόσμος συνειδητοποιεί τι συμβαίνει και ενημερώνεται, για να τονίσει τη σημασία της παρακολούθησης της πορείας του στόλου μέσω διαδικτύου. Αυτή όπως επεσήμανε είναι και «η ασφάλεια που χρειάζονται τα πληρώματα και του ελληνικού πλοίου» καθώς «ο κόσμος θα πρέπει παράλληλα να πιέζει και να απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση, τον ασφαλή απόπλου και την ασφαλή διέλευση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα προς τα διεθνή και ακολούθως να πιέσει (η ελληνική κυβέρνηση) το Ισραήλ ώστε να μην συνεχίσει την εχθρική αντιμετώπιση και προς το στόλο».
Ήδη άλλωστε το Ισραήλ, συνέχισε, συνεχίζει την προσπάθεια τρομοκράτησης, με δύο τουλάχιστον επιθέσεις μόλις τις τελευταίες 30 ώρες σε πλοία του στόλου, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί.
«Δεν μπορεί το κράτος του Ισραήλ να πετάει βόμβες σε πλοία τα οποία βρίσκονται ούτε καν σε διεθνή, αλλά σε τυνησιακά χωρικά ύδατα, λίγα μέτρα από την ακτή της Τυνησίας» ανέφερε εξηγώντας ωστόσο πως «αυτό δείχνει ότι δεν έχει κανέναν φόβο ότι κάποιος θα το σταματήσει».
«Πράττει ελεύθερα. Κάνει ό,τι επιθυμεί. Αυτό είναι σημαντικό να το καταλάβουν και οι Έλληνες για τη συνέχεια της πορείας του Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν θέλει απλά να διώξει κάποιους Παλαιστίνιους από τη Γάζα και να τους στείλει στη Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ θέλει να επεκταθεί. Έχει μάθει ότι ό,τι και να θελήσει να κάνει, δεν πρόκειται κανείς ποτέ να του πει τίποτα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει το 2025 ούτε νωρίτερα, αλλά πόσο μάλλον τώρα» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βεργής εξήγησε πως για λόγους ασφαλείας, δεν ανακοινώθηκε ο ακριβής αριθμός μελών του πληρώματος. Γνωστοποιήθηκε όμως ότι στο «Οξυγόνο» θα επιβαίνουν η ακαδημαϊκός Κλεονίκη Αλεξοπούλου, ο διασώστης Ιάσωνας Αποστολόπουλος και η βουλεύτρια Πέτη Πέρκα, μαζί με έμπειρους ιστιοπλόους.
Ο κ. Βεργής ξεκαθάρισε πως «για κάθε πλοίο που θα προσπαθεί να εμποδίσει το Ισραήλ, άλλα δέκα θα σαλπάρουν για τη Γάζα. Δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για την Παλαιστίνη».
Μήνυμα αλληλεγγύης
Κλείνοντας, ο κ. Βεργής υπογράμμισε «δεν υπάρχει τίποτα το οποίο μπορεί να μας σταματήσει από το να συνεχίσουμε να παλεύουμε και να επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση όλου του πλανήτη για αυτό που συμβαίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε να μιλάμε για τη Γάζα. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω και να τρομοκρατηθούν από το γενοκτονικό κράτος του Ισραήλ και τον εγκληματία πολέμου Νετανιάχου, ο οποίος είναι καταδικασμένος από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου» ανέφερε για να καταλήξει απευθυνόμενος προς τους πολίτες πως «ένα μάτι στον στόλο, όλα τα υπόλοιπα μάτια στη Γάζα. Ήρωες είναι οι Παλαιστίνιοι που αντέχουν και δεν εγκαταλείπουν την πατρίδα τους. Η δική μας αποστολή είναι να σταθούμε δίπλα τους».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
