Η ελλειψη χρηματων «μπλοκαρει» την επεκταση της σχολικης στεγης στην Κομοτηνη

Ο Δήμος αδυνατεί να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση οικοπέδων λόγω του υψηλού κόστους

Το πονεμένο ζήτημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Κομοτηνής απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, με αφορμή αίτημα για «απελευθέρωση» χώρου στην περιοχή κοντά στον Προσκοπισμό.

Η συγκεκριμένη έκταση έχει χαρακτηριστεί ως χώρος για την ανέγερση Βρεφονηπιακού σταθμού, που δεν έγινε ποτέ, παρόλο που το Δημοτικό Συμβούλιο, το 2009, είχε πάρει απόφαση για την εξαγορά της.

Τελικά όμως, λόγω και έλλειψης πόρων από πλευράς του Δήμου, ο ιδιοκτήτης ζήτησε την τροποποίηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης Κομοτηνής, ώστε να μπορέσει να την αξιοποιήσει ο ίδιος, μετά τον αποχαρακτηρισμό του.

Τόσο η υπηρεσία, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν θετικοί στην αλλαγή αυτή, με δεδομένο ότι η περιοχή είναι καλυμμένη από άποψη βρεφονηπιακών, αλλά και αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ανάγκη για νέους, μιας και μετά την εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ο αριθμός των παιδιών έχει μειωθεί σημαντικά, με πολλούς παιδικούς σταθμούς να μετατρέπονται σιγά σιγά σε βρεφονηπιακούς, για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν για τη φιλοξενία βρεφών.

Όπως ανέφερε και ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Δημήτρης Καρασταύρου, με την πρόσφατη αλλαγή του νόμου επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες να αποδεσμευτούν, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν επηρεάζει σημαντικά τον σχεδιασμό του δήμου.

Αντίθετα, αν πρόκειται για οικοδομικό τετράγωνο που έχει χαρακτηριστεί στο πολεδομικό για την κατασκευή Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου, για τα οποία υπάρχει σημαντική ανάγκη, τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο να προχωρήσουν στον αποχαρακτηρισμό.

Δυστυχώς, επισήμανε απαντώντας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, αυτή τη στιγμή ο Δήμος δεν έχει τους πόρους (μιας και δεν υπάρχει χρηματοδότηση) για την απαλλοτρίωση των εκτάσεων αυτών, με το κόστος να είναι απαγορευτικό.

Σημείωσε δε πως το πρόβλημα είναι πιο έντονο γιατί ακόμα και σε εποχές οικονομικής ευρωστίας για το Δήμο, δεν έγιναν οι κινήσεις ώστε αυτές οι εκτάσεις να είναι διαθέσιμες για την ανέγερση σχολικών μονάδων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.