Η Εκκλησια της Ελλαδας για τον πολεμο στην Ουκρανια

«Μέσα από αυτές τις τραγικές καταστάσεις φανερώνεται και η αποτυχία μας ως ανθρώπων και ειδικότερα ως Χριστιανών, να ζούμε μέσα στην ειρήνη που μας κληροδότησε ο Χριστός»

Μήνυμα να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία στέλνει η Εκκλησία της Ελλάδας σε συνέχεια ανάλογων επιστολών που απέστειλε προς τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο και τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας    κ. Κύριλλο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας τονίζει πως «αισθάνεται έντονο το χρέος να καταδικάσει την βίαιη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και τον πόλεμο στην Ουκρανία και να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας για όλα τα, ως μη ώφειλε, θύματα του πολέμου και όλους τους διωκομένους. Θρηνεί για όσους θανατώθησαν, αλλά και για όσους ακόμη δοκιμάζονται και διώκονται».

Όπως υπογραμμίζει η Ιερά Σύνοδος «ο πόλεμος δεν είναι κάτι καινούργιο στην ανθρώπινη ιστορία, όμως τούτο δεν τον καθιστά, ως γεγονός, λιγότερο αποτρόπαιο». Παράλληλα τονίζει πως «ο πόλεμος όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά ενεργεί πολλαπλασιαστικώς, αναπαράγοντας και ανατροφοδοτώντας τον κύκλο της βίας, του μίσους, του πόνου, του ξεριζωμού, της προσφυγιάς, της πείνας και της απώλειας της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, που ως Χριστιανοί οφείλουμε να σεβόμαστε, να προστατεύουμε και να τιμούμε».

«Ο πόλεμος δεν επιλύει οποιεσδήποτε ανθρώπινες διαφορές, όσο σημαντικές κι αν είναι»

Αναφέρει δε τις πρωτοβουλίες στις οποίες προέβη, όπως η παραχώρηση ξενώνων για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων η τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από πολλές Μητροπόλεις για να θυμίσει ότι, «όπως έπραξε και στο παρελθόν κατά τον πόλεμο και την βίαιη εισβολή στην Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και την χειμαζομένη και αιμάσσουσα επί πεντηκονταετία όλη Κύπρο μας», έτσι «και στην περίπτωση της εισβολής στην Ουκρανία τονίζει ότι ο πόλεμος δεν επιλύει οποιεσδήποτε ανθρώπινες διαφορές, όσο σημαντικές κι αν είναι, σε κοινωνικό, εθνικό η παγκόσμιο επίπεδο».

«Δυστυχώς, μέσα από αυτές τις τραγικές καταστάσεις φανερώνεται και η αποτυχία μας ως ανθρώπων και ειδικότερα ως Χριστιανών, ακόμη και ως εκκλησιαστικών ηγετών, να ζούμε μέσα στην ειρήνη που μας κληροδότησε ο Χριστός: «Ειρήνην αφίημι υμίν, ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν» (Ιω. 14,27)» παραδέχεται η Εκκλησία της Ελλάδας για να προτρέψει το πλήρωμα της Εκκλησίας σε εγκάρδια προσευχή «με σκοπό να φωτίσει τις διάνοιες των εχόντων την κοσμική εξουσία και λαμβανόντων αποφάσεις, για την κατάπαυση κάθε περαιτέρω πολεμικής επιβουλής, την διάσωση των ανθρώπων και την επικράτηση παγκόσμιας ειρήνης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.