Η Εκκλησια που θα αγγιξει τη ζωη των Ασυρριων στην Τουρκια

Έτοιμη πριν το Πάσχα θα είναι η πρώτη εκκλησία που χτίζεται μετά το 1914

Η πρώτη εκκλησία των Ασυρρίων της Τουρκίας ετοιμάζεται να ανοίξει τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής, έχει επιτευχθεί πρόοδος 80% στην κατασκευή της Ασυρριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας Μορ Εφέμ, η οποία θα είναι έτοιμη για λατρεία κατά την περίοδο του Πάσχα.

Η εν λόγω εκκλησία στο Γεσίλκοϊ της Κωνσταντινούπολης έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι η πρώτη εκκλησία που χτίστηκε στην χώρα μετά την Εκκλησία που χτίστηκε στο Μαρντίν το 1914.

Με την ολοκλήρωση της εκκλησίας οι Ασσύριοι, οι οποίοι είναι ενοικιαστές ιταλικών καθολικών εκκλησιών για σχεδόν 100 χρόνια, θα έχουν τον δικό τους τόπο λατρείας για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη. Η κύρια σημασία της εκκλησίας για την κοινότητα θα είναι ότι θα αποτελέσει ένας τόπος όπου, εκτός από τη λατρεία, θα μπορέσουν να βρίσκονται και να την χρησιμοποιήσουν για να οργανώσουν εκδηλώσεις.

Η πρώτη προσπάθεια ήταν το 2010

Ο Κενάν Γκιουρντάλ, αντιπρόεδρος του Ασσυριακού Ιδρύματος «Καντίμ» δήλωσε ότι περίπου 20 χιλ. Ασσύριοι ζουν στην Κωνσταντινούπολη, « πριν ήμασταν ενοικιαστές σε έξι διαφορετικές εκκλησίες. Σε αυτές τις εκκλησίες, οι πιστοί λάτρευαν στο μισό της ημέρας και οι υπόλοιποι λάτρευαν στο άλλο μισό. Στη συνέχεια προχωρήσαμε για να χτίσουμε τη δική μας. Η πρώτη επαφή με την κυβέρνηση έγινε το 2010. Γνωστοποιήσαμε την κατάσταση σε ορισμένους υπουργούς. Το μεταβίβασαν στους Εγκεμέν Μπαγίς και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έτσι, έγιναν τα πρώτα συγκεκριμένα βήματα».

Ο Ερντογάν ζήτησε οικόπεδο από τον Τοπμπάς

Ωστόσο, μετά από αυτές τις διαπραγματεύσεις, το πιο σημαντικό ζήτημα που έπρεπε να ξεπεράσει η κοινότητα ήταν η διάθεση του οικοπέδου. «Το 2014, ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε εντολή τον τότε Μητροπολιτικό Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τοπμπάς για προσδιορισμό οικοπέδου» ανέφερε ο Γκιουρτνάλ.

Στη συνέχεια ο δήμος έδειξε οικόπεδα σε 4-5 διαφορετικά σημεία της Κωνσταντινούπολης. «Ωστόσο, ήταν άσκοπο να χτίσουμε εκκλησίες σε αυτά τα οικόπεδα. Επειδή ήταν τόσο πολύ απομακρυσμένα και σε σημεία όπου δεν ζούσαν οι Ασσύριοι. Ήταν αδύνατο για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά να πάνε. Όταν εξηγήσαμε την κατάσταση, ο Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης ήρθε με μια πολύ ωραία πρόταση. Δόθηκε το οικόπεδο του νεκροταφείου που ανήκει στους Ιταλούς Καθολικούς που βρίσκεται στο Μπακίρκοϊ και έτσι συμφωνήσαμε ευχαρίστως».

Η διαμάχη που έφτασε μέχρι το Βατικανό

Όπως φαινόταν όλα καλά, ένα νέο πρόβλημα είχε έρθει ενώπιον της κοινότητας. Το πρόβλημα αυτό προκάλεσε διπλωματική κινητικότητα και έφτασε μέχρι το Βατικανό. Ο Γκιουρτνάλ εξηγεί ότι η πρώτη επαφή που είχαν με τους Ιταλούς Καθολικούς ήταν πολύ θετική, επειδή το νεκροταφείο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από το 1925. Στη δεκαετία του 1950, η Τουρκία έκανε έκκληση στους Ιταλούς για το νεκροταφείο, αλλά δεν υπήρξε απάντηση. Από εκείνη την ημερομηνία ήταν προστατευόμενη περιοχή.

Εξηγώντας ότι έλαβαν άδεια από τον δήμο για την κατασκευή, ο Γκιορτνάλ σημειώνει ότι αυτή η θετική διαδικασία τελείωσε και με την αλλαγή του ιερέα «Κατέθεσε αγωγή για να σταματήσει η εκτέλεση. Η υπόθεση συνεχίστηκε για δύο χρόνια και η απόφαση αυτή άρθηκε. Ήταν ο πρεσβευτής του Βατικανού που εξασφάλισε να λυθεί το ζήτημα. Η διαμάχη έφτασε μέχρι τον Παπά και εξέφρασε την άποψη ότι «θα πρέπει να βρουν την ευκαιρία να καταλήξουν σε συμφωνία μεταξύ τους». Αλλά δεν έκανε σαφή δήλωση. Στη συνέχεια, ο πρεσβευτής του Βατικανού πήρε σαφή θέση κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης για το θέμα και έκανε έκκληση στον ιερέα της Ιταλικής Καθολικής Εκκλησίας να μην παρεμβαίνει πια. Ο Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης είχε ήδη μετατρέψει το οικόπεδο από το καθεστώς του νεκροταφείου σε τόπο λατρείας σε μια νύχτα και δεν υπήρχαν νομικά εμπόδια. Η διαδικασία κατασκευής επιταχύνθηκε όταν άλλαξε και η στάση των Ιταλών Καθολικών. Συμφωνίες συνάφθηκαν με το Βατικανό, ελήφθησαν εγκρίσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών και το 2015 ξεκίνησε η διαδικασία του έργου».

Ο θεμέλιος λίθος της εκκλησίας μπήκε το 2019. «Κατά τη διαδικασία, οι τάφοι που ανήκουν στους Ιταλούς Καθολικούς, που βρίσκονται στην αυλή της εκκλησίας, διατηρήθηκαν και προστατεύονται. Οι ταφόπλακες που είχαν φθαρεί και καταστραφεί με την πάροδο του χρόνου καθαρίστηκαν. Όταν ολοκληρωθεί η εκκλησία, η πόρτα μας θα είναι ανοιχτή και σε αυτούς».

Σύμφωνα με τον Γκιουρτνάλ, η ζωή των Ασσυρίων της Κωνσταντινούπολης θα αποκτήσει πλούτο με το άνοιγμα της εκκλησίας. Πρώτον, οι αίθουσες που χτίστηκαν στο πάνω όροφο θα συμβάλουν στα έργα τόσο του ιδρύματος όσο και της εκκλησίας. Ενώ στην αίθουσα εκδηλώσεων, οι νέοι θα οργανώσουν εκδηλώσεις σχετικές με τον πολιτισμό και τη θρησκεία τους και θεατρικά έργα.

Ωστόσο, ο τομέας που θα συμβάλλει ιδιαίτερα η εκπαίδευση. Όπως δήλωσε ο Γκιουρτνάλ,

επίσης τα δικά τους σχολεία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής της εκκλησίας, «Ανοίξαμε το πρώτο σχολείο μειονότητας το 2014. Καλύφθηκε ένα μεγάλο έλλειμμα. Έχουμε ένα εκπαιδευτήριο στην εκκλησία και οι μαθητές του ιδρύματος θα σπουδάσουν εδώ».

Η παραχώρηση του οικοπέδου έγινε από το Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης. Ενώ το κόστος κατασκευής καλύφθηκε από την Ασσυριακή κοινότητα. Μέχρι στιγμής, έχουν δαπανηθεί 6 εκατ. λίρες για τη κατασκευή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.