Η εκφωνηθεισα laudatio, στις 2/3/2022, κατα την Τελετη Αναγορευσης του Σεβασμιωτατου Αρχιεπισκοπου Αμερικης κκ. Ελπιδοφορου σε Επιτιμο Διδακτορα του ΔΠΘ

Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας ΔΠΘ*

«Ο  Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος  είναι ένας χαρισματικός, φωτισμένος Ιεράρχης με ιδιαίτερες ικανότητες που διακρίνεται ταυτόχρονα για την οξυδέρκειά του και τη βαθιά πολιτική σκέψη»

Έχουμε σήμερα τη χαρά και την τιμή να δημοσιεύουμε τη laudatio για τον τιμώμενο που εκφώνησε, κατά τη διάρκεια της Τελετής  Αναγόρευσης του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κκ. Ελπιδοφόρου σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΔΠΘ, η κ. Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας ΔΠΘ,  μέσα από την οποία γνωρίζουμε ένα επίτιμο μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, με λαμπρές σπουδές κι ακόμη σπουδαιότερο έργο, και, κυρίως, έναν  σπουδαίο  έλληνα που υπηρετεί τον «λόγο» της Ορθοδοξίας, με έναν τρόπο  που τον μεταβιβάζει στο παρόν και τον οδηγεί προς το μέλλον και το εμπρός, προσβλέποντας στη διαρκή νεότητά του και αποδίδοντάς του, ταυτοχρόνως, τη εσωτερική νεωτερικότητα που τον διακατέχει, δυσδιάκριτη, ακόμη δυστυχώς, σε πολλές των περιπτώσεων.

Η εκφωνηθείσα laudatio όμως…

Θεωρώ ύψιστη τιμή για το πρόσωπό μου να εκφωνήσω τη laudatio για τον τιμώμενο σήμερα και ελπίζω να φανώ αντάξια των περιστάσεων. Γιατί το να γράψεις την laudatio για έναν λαμπρό επιστήμονα είναι μια εύκολη υπόθεση, μια και δεν έχεις παρά να παραθέσεις όλα τα στοιχεία του βιογραφικού του, να τα αναδείξεις και να τα σχολιάσεις. Να γράψεις ωστόσο τη laudatio για μία σημαντική προσωπικότητα, που είναι Αρχιεπίσκοπος σε έναν ιστορικό αρχιεπισκοπικό θρόνο που κλείνει φέτος 100 χρόνια, λαμπρός επιστήμονας, λόγιος, και ταυτόχρονα τόσο προσηνής και απλός ομολογώ πως με δυσκόλεψε πολύ. Γιατί πώς είναι δυνατόν να αποτυπώσω όλες αυτές τις πτυχές του βίου και της προσωπικότητας του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου (κατά κόσμον Ιωάννη) Β. Λαμπρυνιάδη  στον τόσο λίγο χρόνο της παρουσίασης;

Ας ξεκινήσω όμως από την αρχή, παρουσιάζοντας, όπως απαιτεί το τελετουργικό της ημέρας, τα βιογραφικά στοιχεία του τιμώμενου, όχι για να κουράσω, αλλά προκειμένου να αναδείξω τις λαμπρές σπουδές του, πώς αυτές συνέβαλαν στο σημαντικό ερευνητικό έργο του, και τα αξιώματα που κατέλαβε, ως τώρα, και πώς διαμόρφωσαν το πολυσχιδές έργο που παρήγαγε σε κάθε αξίωμα που υπηρέτησε.

Γενέθλιος τόπος, το Μακρυχώρι Κωνσταντινουπόλεως

Στις 28 Νοεμβρίου 1967 γεννιέται στο Μακρυχώρι Κωνσταντινουπόλεως ο τιμώμενος, 4ος μεταξύ πέντε υιών. Μεγαλώνει σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον κάτι που καθορίζει τη σκέψη του και διευρύνει τον τρόπο θέασης του κόσμου. Άριστος πάντα μαθητής, φοίτησε στην Αστική Σχολή Μακροχωρίου Κων/πόλεως και ολοκληρώνει τις γυμνασιακές του σπουδές στη Θεσσαλονίκη, όπου η οικογένεια μετακομίζει. Αυτό είναι κάτι που τον σημαδεύει. Όπως ο ίδιος λέει «Η πιο δυνατή, τραυματική θα έλεγα, ανάμνηση ήταν η όλη διαδικασία του ξεριζωμού και της αποχώρησης» από τη γενέθλια γη.  Τελείωσε το 1o Λύκειο Καλλιθέας Αθηνών και μετά από επιτυχείς εισιτήριες Πανελλαδικές Εξετάσεις εισήχθη στο Τμήμα Ποιμαντικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το ακαδημαϊκό έτος 1987-1988, λαμβάνοντας υποτροφία του ΙΚΥ. Αποφοίτησε το 1991 με βαθμό άριστα (8,89).

Οι σπουδές – Τακτικός καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Πνεύμα ανήσυχο και φύσει φιλομαθής καθώς είναι συνεχίζει τις σπουδές του. Το 1993 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βόννης. Τον Απρίλιο του 1994 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και έλαβε το όνομα Ελπιδοφόρος. Συμβολικό! Τα αξιώματα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Διορίζεται Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και το 1995 Υπογραμματέας Ιεράς Συνόδου, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2005.

Μεταξύ των ετών 1996-1997 φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου, όπου βελτίωσε τη γνώση της αραβικής γλώσσας. Το έτος 2001 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον τίτλο: «Η έναντι της Συνόδου της Χαλκηδόνος στάσις του Σεβήρου Αντιοχείας» με επιβλέπουσα τη Δέσπω Λιάλου και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Θεολογίας με βαθμό άριστα.

Το έτος 2004 προσκλήθηκε ως επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, όπου δίδαξε επί ένα εξάμηνο το μάθημα «Ἡ θέσις τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ἐν τῆ Ὀρθοδόξω Ἐκκλησία». Τον Μάρτιο του έτους 2005, κατόπιν προτάσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προήχθη σε Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου λαμβάνοντας το οφίκιο του «Ἀρχιμανδρίτη τῆς Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας».

Χρονιά ορόσημο το 2009, κατά την οποία η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης τον εξέλεξε ομόφωνα ως Αναπληρωτή Καθηγητή της Συμβολικής και των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ενώ υπέβαλλε, μεταξύ άλλων, δύο υφηγεσίες υπό τους τίτλους: «Ο θεσμός της Συνάξεως Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου (1951-2004)» και «Οι ενενήντα πέντε Θέσεις του Λουθήρου. Ιστορικοθεολογική θεώρηση – Κείμενο – Μετάφραση – Σχόλια».

Τον Μάρτιο του έτους 2011 εξελέγη εν ενεργεία Μητροπολίτης Προύσης, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους διορίσθηκε Ηγούμενος της εν Χάλκη Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος.

Το 2018 εκλέχτηκε ομόφωνα τακτικός καθηγητής από τους καθηγητές του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για την ακαδημαϊκή εξέλιξη στην ανώτατη ακαδημαϊκή βαθμίδα του τακτικού καθηγητή, ο τιμώμενος μεταξύ άλλων, υπέβαλε προς κρίση και το γνωστό του πόνημα με τίτλο «Πρώτος άνευ ίσων (Primus sine paribus)», όπου υποστηρίζει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι ίσος στην πράξη με τους άλλους προκαθημένους, αφού έχει έκτακτες διοικητικές ευθύνες που προέρχονται από την ιδιότητά του ως προέδρου των Πανορθόδοξων Σωμάτων.

Ο τιμώμενος συνέγραψε και ένα άλλο επίκαιρο βιβλίο με θέμα την Εκκλησία της Ουκρανίας σε τρεις γλώσσες: την Ελληνική, την Αγγλική και την Ουκρανική. Έχει δε βραβευτεί με τα παράσημα της Ανώτερης Τάξεως από τους Προέδρους της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιούστσενκο (2008) και Πέτρο Ποροσένκο (2018). Με αφορμή την πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ και ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ξεκάθαρο μήνυμα συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό.

Πλούσια διορθόδοξη και διαχριστιανική δραστηριότητα

Έως σήμερα, ανέπτυξε πλούσια διορθόδοξη και διαχριστιανική δραστηριότητα. Πόσο σημαντική η χρήση αυτής της μικρής πρόθεσης δια- που αναδεικνύει τη σημασία του διαλόγου ανάμεσα στις εκκλησίες και τα δόγματα. Ενδεικτικά θήτευσε στις συνοδικές επιτροπές του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γραμμάτευσε σε όλες τις Επιτροπές για τις διμερείς συνομιλίες με τις αντίστοιχες Αντιπροσωπείες της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1998 αλλά και στη Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο της Σόφιας το 1998, τη Σύνοδο των Προκαθημένων και Εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών το 2005 και το 2008, στη Μείζονα Διευρυμένη Σύνοδο της Γενεύης το 2006 σε Συνάξεις των Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Παράλληλα συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, στη «Διεθνὴ Μικτὴ Ἐπιτροπὴ ἐπὶ τοῦ Θεολογικοῦ Διαλόγου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μὲ τὴν Παγκόσμια Λουθηρανικὴ Ὁμοσπονδία», στον Θεολογικό Διάλογο του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας και στον Θεολογικό Διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Συγγραφικό και  ακαδημαϊκό  έργο

Το συγγραφικό και εν γένει ακαδημαϊκό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 35 συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια, πληθώρα ομιλιών, διαλέξεων και παρουσιάσεων βιβλία, μονογραφίες και εκδόσεις Πρακτικών, άρθρα στην ελληνική, τη γερμανική και άλλες γλώσσες και εισηγήσεις που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά και θεολογικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων ή σε σημαντικούς συλλογικούς τόμους. Συνέγραψε πέντε βιβλία, θεολογικά και εκκλησιαστικά. Ανταποκρινόμενος στη σύγχρονη επικαιρότητα, το 2021, κυκλοφόρησε σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική έκδοση το νέο του βιβλίο με τίτλο «Η Πίστη στην Εποχή του Κορονοϊού» που αποτελεί συλλογή ομιλιών και μηνυμάτων που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα του 2020 στο ποίμνιό του. Διοργάνωσε συνέδρια στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης τόσο Θεολογικού όσο και οικολογικού περιεχομένου.

Πολύγλωσσος ων, χάρη στο πλαίσιο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε αλλά και τις σπουδές που ακολούθησε, ομιλεί ως μητρική την ελληνική και τουρκική και γράφει την αραβική, ενώ ομιλεί ως δεύτερη την αγγλική, και ως ξένη τη γερμανική και τη γαλλική. Εμείς οι γλωσσολόγοι έχουμε δείξει πως η πολυγλωσσία δεν είναι απλά η ικανότητα να συνεννοείσαι σε άλλες γλώσσες. Είναι πρωτίστως η ικανότητα να βλέπεις τον κόσμο από το παράθυρο που ανοίγει η κάθε γλώσσα που ομιλείς, να κατανοείς τον άλλον καλύτερα, να αναπτύσσεις ενσυναίσθηση, να μετέρχεσαι περισσότερων της μιας κουλτούρας. Οι γλώσσες ενώνουν τους λαούς, ανοίγουν διόδους πρόσβασης σε άλλες χώρες και τους πολιτισμούς τους και ενισχύουν τη διαπολιτισμική κατανόηση. Και αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό στο έργο και τις πράξεις του τιμώμενου.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Τον Μάιο του 2019 εξελέγη παμψηφεί νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής με εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στις 22 Ιουνίου του ίδιου έτους ενθρονίστηκε στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν έβδομος κατά σειρά ποιμενάρχης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου σηματοδότησε την αλλαγή σελίδας, ίσως και παραδείγματος, στην πορεία της ιστορικής ισχυρής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και τη σχέση της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με την εκλογή του ως Αρχιεπισκόπου Αμερικής ανέλαβε αμέσως πρωτοβουλίες και πραγματοποίησε σημαντικό έργο για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και την ενίσχυση της ελληνομάθειας στους νεαρούς ομογενείς 2ης, 3ης γενιάς και εξής. Συγκεκριμένα αναμόρφωσε το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας και το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στο οποίο μου έκανε την ύψιστη τιμή να με συμπεριλάβει, μερίμνησε για την ενίσχυση των ελληνικών σχολείων της ομογένειας, διοργάνωσε συνέδρια για τη διδασκαλία της ελληνικής και επεδίωξε την ενδυνάμωση μέσω επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την ελληνική σε σχολεία της ομογένειας. Αναγνωρίζοντας αυτή του την προσφορά στην προώθηση και ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας τα μέλη της Ειδίκευσης Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. πρότειναν την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας. Την πρόταση συνυπέγραψε με χαρά, όταν της το   ζητήσαμε, η Πρόεδρος του Τμήματος. Η αποδοχή της πρότασης αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ειδίκευση Γλωσσολογίας, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Όμως έχω διαβάσει ήδη σχεδόν 4 σελίδες, η ώρα περνά, το ακροατήριο κουράζεται και εγώ έδειξα ως τώρα μόνο ότι πρόκειται για ιεράρχη με σπάνιο βιογραφικό, αλλά δεν μίλησα ακόμη για τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από το αξίωμα, τις ιδιότητές του και για τον χαρακτήρα του, όπως φανερώνεται από τις πράξεις του, που είναι εξίσου σημαντικά με τα πλούσια βιογραφικά στοιχεία.

Ο τιμώμενος, αυτοδημιούργητος, χωρίς να ανήκει σε κάποιο μεγάλο τζάκι, κατάφερε βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις, με συστηματική δουλειά, αποφασιστικότητα, θάρρος και όραμα να κατακτήσει αξιώματα υψηλά έχοντας πάντα στον νου του την ευχή, το παράδειγμα και τις συμβουλές της μητέρας του αλλά και τις αρχές που εκείνη του δίδαξε: «Να είσαι δυνατός και να αντιμετωπίζεις με υπευθυνότητα τη ζωή και τις δυσκολίες». Και εκείνος δεν ξεχνά ότι «Με την ευχή της μητέρας του ξεκίνησε τη διακονία του. Με τη στοργή της Μητέρας Εκκλησίας τη συνεχίζει». Και ίσως γι’ αυτό στην τελετή ενθρόνισής του αγκάλιασε με στοργή τη μητέρα του και με σεβασμό της φίλησε το χέρι ως ένδειξη αναγνώρισης  όλων όσων εκείνη είχε κάνει γι’ αυτόν.

«Τον διακατέχει ένας φρέσκος, σύγχρονος, δημοκρατικός τρόπος αντίληψης και προσέγγισης των πραγμάτων μακριά από δογματισμούς»

Ο τιμώμενος, σήμερα, είναι ένας χαρισματικός, φωτισμένος Ιεράρχης με ιδιαίτερες ικανότητες που διακρίνεται ταυτόχρονα για την οξυδέρκειά του και τη βαθιά πολιτική σκέψη. Ο τρόπος που έχει χειριστεί ένα μείζον, για τη θρησκευτική ελευθερία σε διεθνές επίπεδο, ζήτημα, την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης, αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία για αυτό. Τον διακατέχει ένας φρέσκος, σύγχρονος, δημοκρατικός τρόπος αντίληψης και προσέγγισης των πραγμάτων μακριά από δογματισμούς ως αποτέλεσμα της βαθιάς του επιστημονικής σκευής και της ευρύτερης καλλιέργειας του που του επιτρέπει να τοποθετείται με αξιομνημόνευτο και νοητικά προκλητικό τρόπο γύρω από ζητήματα που άπτονται τόσο του θρησκευτικού όσο και του κοσμικού φάσματος. Αξίζει να μνημονεύσω:

  • Την υπεύθυνη στάση του στην αντιμετώπιση της πανδημίας και το ζήτημα του εμβολιασμού, την οποία εξήρε η ίδια η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου,
  • τη σύσταση Ειδικού Ταμείου Αρωγής για την Covid-19 προκειμένου να σταθεί στο πλευρό των οικονομικά ευπαθών ομάδων. Η βοήθεια προσφέρθηκε χωρίς διακρίσεις σε όποιον κάτοικο των ΗΠΑ την είχε ανάγκη. Για την πρωτοβουλία αυτή βραβεύτηκε από τον πρόεδρο του δημοτικού διαμερίσματος τουΜπρούκλιν Eric Adams,
  • τη σύσταση ταμείου Αρωγής για την ανακούφιση ιδιωτών και επιχειρήσεων οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ελλάδα,
  • τη διαρκή μάχη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταδίκη του ρατσισμού και των διακρίσεων με τη συμμετοχή του στην ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας για την δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερινανού Τζορτζ Φλόιντ και της 26χρονης Αφροαμερικανής Μπριόνα Τέηλορ καθώς και τις αντίστοιχες τοποθετήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
  • τις εύστοχες τοποθετήσεις του για την επικινδυνότητα της οπλοκατοχής στην Αμερική
  • το εμπνευσμένο μήνυμά του επ’ ευκαιρία της ημέρας που είναι αφιερωμένη στον Martin Luther King και που αποτελεί, από το 1986, εθνική εορτή και αργία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ας ακούσουμε τα λόγια του «ως έθνος δικαίου δεσμευόμαστε για την ισότητα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως της φυλής, των θρησκευτικών ‘’πιστεύω”, της οικονομικής θέσης ή της εθνικής καταγωγής τους και ως άνθρωποι της πίστης έχουμε το χρέος και την ευθύνη να δίνουμε φωνή σε εκείνους που συχνά δεν ακούγονται στους χώρους της εξουσίας»,
  • Τέλος ας θυμηθούμε τις τοποθετήσεις του για τις επιθέσεις εναντίον ασιατών στην Αμερική «Η βία σε βάρος οποιουδήποτε ανθρώπου είναι απαράδεκτη για εμάς τους χριστιανούς. Οι λεκτικές επιθέσεις κατά Αμερικανών ασιατικής καταγωγής οδήγησαν σε μια πράξη ανείπωτου τρόμου. Είμαστε όλοι άνθρωποι και έχουμε όλοι ίση αξία».

«Καινοτόμος και δημιουργικός»

Ταυτόχρονα είναι καινοτόμος και δημιουργικός και έχει την έφεση να χτίζει νέους θεσμούς και να αγαπά τη νεωτερικότητα:

—Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου συγκρότησε Μοναστική Αδελφότητα με μοναχούς από την Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα, τη Φιλανδία και το Μεξικό. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ξεκίνησε εκδόσεις βιβλίων ως «Εκδόσεις Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης» αναγνωρίζοντας τη σημασία της τεκμηρίωσης της γνώσης.

—Διόρισε μόνιμο ιερέα στην Προύσα για τις ανάγκες των ορθοδόξων χριστιανών. Δημιούργησε ιδιαίτερο ταμείο για την Μητρόπολη Προύσης, ώστε να είναι ανεξάρτητη οικονομικά. Οργάνωσε τους πρόσφυγες που κατάγονται από την Μητρόπολη Προύσης και ζουν στην Ελλάδα: κάθε χρόνο γίνεται το λεγόμενο «Αντάμωμα» των Προυσαλιωτών, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι καταγόμενοι από την Προύσα.

—Καθώς πιστεύει στην αξία της γνώσης και του μορφωτικού κεφαλαίου, ξεκίνησε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδος, της Γερμανίας και της Κύπρου, ώστε να μπορούν να έρχονται φοιτητές και φοιτήτριες να εργάζονται στη Σχολή της Χάλκης, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (προγράμματα Erasmus). Ελπίζουμε να αγκαλιάσει με την ίδια θέρμη την πρότασή μας φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας να κάνουν Πρακτική Άσκηση μέσω Erasmus στα σχολεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

—Αγαπά τις τέχνες και διοργάνωσε μουσικές συναυλίες, γνωστών μεγάλων μουσικών καθώς και εκθέσεις.

—Ταυτόχρονα έχει ένα επικοινωνιακό χάρισμα και μια γλυκύτητα στον λόγο αλλά και στιβαρότητα που του επιτρέπει να συνομιλεί με την ίδια άνεση με μικρά παιδιά, το ποίμνιό του, πρωθυπουργούς, τον Πρόεδρο της Αμερικής και να απαντά με τρόπο αριστοτεχνικό σε δύσκολα ερωτήματα όπως για παράδειγμα ποια είναι η σχέση μεταξύ επιστημονικού ορθολογισμού και της θρησκείας. Λέει  ο ίδιος:

«Είναι ψευδεπίγραφο δίλημμα η διάκριση μεταξύ επιστήμης και θρησκείας. Η γνώση είναι γνώση και γνωρίζουμε ότι ακόμη και η αποκεκαλυμμένη αλήθεια που περιέχεται στην Αγία Γραφή έχει πολλά επίπεδα ερμηνείας, όπως μας διδάσκουν και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Η γνώση εξελίσσεται πάντα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, καθώς η εμπειρία μας διευρύνεται διαρκώς, αλλά η πίστη μεταδίδει μια βαθύτερη και άρρητη γνώση και βεβαιότητα στην καρδιά του ανθρώπου, που υπερβαίνει κατά πολύ τους περιορισμούς της ανθρώπινης εμπειρίας. Κατά συνέπεια, για εμάς η επιστήμη, που σημαίνει “γνώση εξ εμπειρίας”, και η θρησκεία δεν είναι καθόλου αντίθετες. Θα λέγαμε καλύτερα ότι η μία συμπληρώνει την άλλη».

Οι συνεργάτες του μιλούν με λόγια ζεστά για την αποφασιστικότητά του, την εργατικότητά του, την πατρική του αγάπη, τη δοτικότητά του.

Είχα τη χαρά να τον συναντήσω διαδικτυακά μόνο ως τώρα. Με καθήλωσε η θέρμη της φωνής του, η αμεσότητά του και μια απλότητα γνήσια που εκπορεύεται από το απόθεμα εμπεδωμένων γνώσεων και μια βαθιά πνευματικότητα. Τελειώνοντας, ο λόγος του είναι λόγος ενότητας, ειρήνης, συμφιλίωσης, αγάπης, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης που τιμά και ακολουθεί πιστά όσα είχε πει ο δάσκαλός του Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην προσφώνησή του προς τον τιμώμενο την ημέρα της εκλογής του:

«Αδελφέ άγιε Αμερικής, έχεις πολλά, πάμπολλα να επιτελέσης και να προσφέρης. Και δύνασαι! Σε εμπιστευόμεθα και σε προπέμπομεν με χρηστάς ελπίδας και προσδοκίας. Οφείλεις να δοξάσης τον θρόνον της Επαρχίας σου, αλλά και τον πάνσεπτον και μαρτυρικόν τούτον θρόνον, ο οποίος σε ανέδειξε, σε εγαλούχησε και σήμερον σε τιμά ιδιαζόντως. Να διακριθής ως Αρχιεπίσκοπος της αγάπης, της ειρήνης, της ταπεινοφροσύνης, της ενότητος. Άξιος!»

Σεβασμιώτατε, ζητώ συγγνώμη αν σας αδίκησα και δεν κατάφερα να αναφέρω όλες τις πτυχές της πολυτάλαντης προσωπικότητάς σας. Σας καλωσορίζω στο ΔΠΘ και σίγουρα είναι μεγαλύτερη τιμή για μας σήμερα που σας αναγορεύουμε παρά για σας που αναγορεύεσθε Επίτιμος Διδάκτορας του Τ.Ε.Φ. του Δ.Π.Θ.  Εύχομαι να σας χαρίζει ο Θεός γνήσια πίστη, δύναμη, υγεία και υπομονή, ενάργεια και αποφασιστικότητα για να ανταποκριθείτε επιτυχώς στα μεγάλα ζητήματα της ομογένειας και να μπορέσετε να φέρετε σε πέρας το έργο που σας ανέθεσε το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο επιστρέφοντας την Ιερά Αρχιεπισκοπή –επ’ ευκαιρία και των 100 χρόνων από την ίδρυσή της– στην παλαιά της αίγλη. Σας εύχομαι από καρδιάς, χάριτι θεία, να αξιωθείτε ακόμη μεγαλύτερων αξιωμάτων. Ελπίζω να παραμείνετε το ίδιο σεμνός και προσηνής όπως και τώρα, να επιλέγετε, παραφράζοντας τον Γκάντι, πάντα τη δύναμη της αγάπης από την αγάπη της δύναμης και είθε, όπως το ονοματεπώνυμό σας σηματοδοτεί, να φέρετε την ελπίδα στις καρδιές μας και να λαμπρύνετε με το έργο σας την Ορθοδοξία.

*Οι μεσότιτλοι είναι της εφημερίδας και τέθηκαν για διευκόλυνση της ανάγνωσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.