Η «εκδικηση» των καλοριφερ

Σάντρα Κακαρέλη, πρατηριούχος «Πολύς ο κόσμος που επέστρεψε εφέτος στο πετρέλαιο»

O δεύοντας προς το τέλος του μήνα Απριλίου, ολοκληρώνεται σιγά σιγά και η περίοδος διανομής πετρελαίου θέρμανσης από τα πρατήρια της χώρας. Στις 30 δε Απριλίου τα διυλιστήρια πρόκειται να σταματήσουν να προμηθεύουν πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ το διάστημα που θα ακολουθήσει το κάθε πρατήριο θα έχει τη δυνατότητα να διανείμει μόνο τα αποθέματα που έχουν απομείνει. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα του απολογισμού της φετινής σεζόν αναφορικά με την αγορά πετρελαίου θέρμανσης και κάθε πρατήριο έχει βγάλει τα «τεφτέρια» για να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς. Μόνο που φέτος, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ο απολογισμός αυτός έχει ένα μεγάλο θετικό πρόσημο για τους πρατηριούχους, καθώς η αγορά κινήθηκε σε πολύ καλύτερα επίπεδα συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες σεζόν. Ο «ΠτΘ» επικοινώνησε με το πρατήριο υγρών καυσίμων ΑΠ- ΑΦΟΙ Κακαρέλη ΟΕ και η κ. Σάντρα Κακαρέλη έδωσε τη δική της εξήγηση γι’ αυτή την ανοδική τάση της αγοράς πετρελαίου.  

Στα 87 λεπτά/ λίτρο ο μέσος όρος της φετινής τιμής του πετρελαίου

Σημαντικό ρόλο στην αγορά πετρελαίου το φετινό χειμώνα σύμφωνα με την κ. Κακαρέλη διαδραμάτισε η μείωση του ειδικού φόρου στην αρχή της σεζόν, σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής όλων των καυσίμων διεθνώς, μια πτώση που είχε πολύ μεγάλο αντίκρισμα στον καταναλωτή και τον πελάτη. Ένας πρόχειρος μέσος όρος της τιμής που κινήθηκε φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης είναι τα 87 λεπτά/ λίτρο. Παρόλο που τώρα η τιμή έχει ανέβει ξανά, κάποιες μέρες του χειμώνα έφτασε πολύ χαμηλά, αγγίζοντας μάλιστα τα 79 λεπτά.
 
Μεγάλο ρόλο φέτος στην αυξημένη κατανάλωση του πετρελαίου έπαιξε σίγουρα και ο καιρός, καθώς σίγουρα ο φετινός χειμώνας ήταν αρκετά βαρύς σε σύγκριση με τους δύο περσινούς ήπιους χειμώνες. Ωστόσο, η κ. Κακαρέλη διαπίστωσε ότι η βασική αιτία έγκειται στην πτώση της τιμής, στο φόρο, αλλά και τα επιδόματα που δόθηκαν εγκαίρως. Τα επιδόματα φέτος άγγιξαν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 350 ευρώ ανά τόνο. «Η επιστροφή ήταν πολύ μεγάλη. Όταν φθήνυνε πάρα πολύ το πετρέλαιο, η επιστροφή έφτασε γύρω στα 47 λεπτά/τόνο. Αυτή την τιμή είχαμε να τη δούμε τουλάχιστον επτά χρόνια! Ακόμη και πριν μπουν οι φόροι , το πετρέλαιο θέρμανσης δεν ήταν τόσο χαμηλά», παρατήρησε η κ. Κακαρέλη.  

«Η προηγούμενη κυβέρνηση βοήθησε μειώνοντας στην αρχή τον ειδικό φόρο και έτσι πολύ κόσμος ζεστάθηκε»

Αναφορικά με τις προβλέψεις για την επόμενη σεζόν η κ. Κακαρέλη θεωρεί ότι εάν δεν μπουν νέοι φόροι και ισχύσει ανάλογη φθηνή τιμή και του χρόνου η αγορά θα κινηθεί σε πολύ καλά επίπεδα. «Αν τυχόν έχουμε απρόβλεπτες εξελίξεις από την κυβέρνηση δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τίποτα. Ακούγεται ότι μπορεί να βγει το επίδομα και να υπάρχει μια ενιαία τιμή για όλους. Αν η τιμή αυτή παραμείνει χαμηλή θα είναι καλά τα πράγματα και για εμάς και για τον πελάτη. Για τα επιδόματα θα υπάρχει πλαφόν, με οικογενειακά και εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να παίρνει πολύς κόσμος επίδομα. Η προηγούμενη κυβέρνηση βοήθησε μειώνοντας στην αρχή τον ειδικό φόρο και έτσι πολύ κόσμος ζεστάθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Προτιμήθηκε φέτος το πετρέλαιο αντί των εναλλακτικών μορφών θέρμανσης

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι με τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης δεν αυξήθηκε μόνο η ζήτηση από τους ίδιους τους χρήστες, αλλά και οικογένειες που στο παρελθόν είχαν αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, αποφάσισαν να γεμίσουν και πάλι τους λέβητές τους. Ερμηνεύοντας αυτή την εξέλιξη η κ. Κακαρέλη διαπίστωσε ότι τα ξύλα και τα πέλετ είναι δύσκολα, ενώ το πετρέλαιο είναι το πιο εύκολο μέσο θέρμανσης για μια οικογένεια με παιδιά, καθώς ζεσταίνει εύκολα και όλο το χώρο. «Πολύς κόσμος φέτος επέστρεψε στο πετρέλαιο. Πολλές πολυκατοικίες άναψαν φέτος τα καλοριφέρ, γεμίζοντας από νωρίς τους λέβητες. Υπήρξαν βέβαια και διαφωνίες σε ορισμένες οικοδομές, καθώς το ήμισυ περίπου των ενοίκων είχαν κάνει μετατροπή σε πέλετ ή σε ηλεκτρολέβητα, “εμποδίζοντας” τους υπολοίπους να ανάψουν τα καλοριφέρ. Όσοι μπορούσαν και είχαν την εναλλακτική του πετρελαίου επέστρεψαν σε αυτό», επεσήμανε. 

Επιτυχημένο και χρήσιμο το σύστημα εισροών- εκροών

Μια ακόμη μεγάλη διαφορά που είχε η φετινή σεζόν είναι ότι έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στα πρατήρια τα συστήματα εισροών- εκροών. Το πρατήριο ΑΦΟΙ Κακαρέλη ΟΕ ήταν το πρώτο στην αγορά της Κομοτηνής που μπήκε στο μεταπωλητή πετρελαίου θέρμανσης και διένειμε καθαρά μέσω του συστήματος εισροών- εκροών. Το σύστημα λειτούργησε κανονικά, ενώ μέχρι σήμερα η πλειονότητα των πρατηρίων της Κομοτηνής έχει τοποθετήσει τα εν λόγω συστήματα, που έχουν ως αποτέλεσμα τη σύνδεση και τον έλεγχο από το αρμόδιο υπουργείο. Υπήρξαν, βέβαια, και ορισμένα μικρά προβλήματα, γεγονός αναμενόμενο για ένα νέο και δοκιμαστικό θεσμό, αλλά μέχρι σήμερα στο σύνολό του έχει λειτουργήσει πολύ καλά. «Το σύστημα εισροών- εκροών είναι καλό και για τον πρατηριούχο και για τον πελάτη», υπογράμμισε η κ. Κακαρέλη, καθώς «είναι καλό να ξέρεις τι “μπαίνει” και τι “βγαίνει” σε μια επιχείρηση. Έτσι και ο πελάτης είναι σίγουρος για το προϊόν που αγοράζει. Γνώριζε ότι είμαστε συνδεδεμένοι κανονικά στο υπουργείο, ότι παίρνει τα σωστά λίτρα και καλό πετρέλαιο». 

Των φρονίμων τα παιδιά πριν… κρυώσουν, αγοράζουν!

Παρότι ο καιρός δείχνει ότι «στρώνει» και το κρύο έχει μειωθεί αισθητά, η κ. Κακαρέλη εξέπληξε λέγοντας ότι υπάρχει ακόμη κατανάλωση πετρελαίου, πολυκατοικίες και επιχειρήσεις συμπληρώνουν πετρέλαιο αυτές τις ημέρες. Ο κόσμος, σύμφωνα με την ίδια, εκμεταλλευόμενος τις χαμηλές τιμές, προμηθεύεται έστω και λίγα λίτρα σε περίπτωση που τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δεν έχει καλό καιρό και αναγκαστούν να ανάψουν τα καλοριφέρ πριν τη διανομή που ξεκινά συνήθως τον Οκτώβρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το «τέλος της σεζόν» να πηγαίνει και αυτό πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.