Η εμπειρια της εκτελουσας χρεη προισταμενης απο την κλινικη Covid-19 του Νοσοκομειου Κομοτηνης

Μαρία Λαχανά «Να βλέπουμε ανθρώπους, 45 και 50 χρονών, καθηλωμένους με μια μάσκα οξυγόνου, και να ακούγεται μόνο ο ήχος από τα μηχανήματα, είναι πολύ δύσκολο»

«Καθημερινά δίνουμε εξιτήριο βελτίωσης και αποκατάστασης, κάτι που μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε»

21 άτομα βρισκόταν στην κλινική covid 19 του Νοσοκομείου Κομοτηνής, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της κλινικής, να κάνουν προσπάθεια μέρα και νύχτα για να μπορέσουν να τους βοηθήσουν να νικήσουν την μάχη με τον κορωνοϊό.

Να θυμίσουμε πως η κλινική δεν είναι ΜΕΘ, οπότε οι νοσηλευόμενοι έχουν συνήθως τις ειδικές μάσκες από τα μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου, ώστε να μην χρειαστεί να διασωληνωθούν.

Μεγάλη προσπάθεια από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Στο νοσοκομείο, και ειδικά στην συγκεκριμένη κλινική, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια τόσο από το ιατρικό, όσο και από το νοσηλευτικό προσωπικό, με θετικά αποτελέσματα, σημειώνει η κ. Μαρία Λαχανά, που εκτελεί χρέη προϊσταμένης στην κλινική COVID 19 του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Οι ασθενείς, σημειώνει, υποστηρίζονται με βάση τα ενδεδειγμένα ιατρικά πρωτόκολλα, με μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου High Flow, ώστε να αποφεύγεται το άσχημο σενάριο της διασωλήνωσής τους.

Βέβαια κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, και μπορεί να έχουν ανθρώπους που βελτιώνονται γρήγορα παρόλο που αυτό είναι σχετικά σπάνιο. Κυρίως στην κλινική τους βλέπουν ανθρώπους που μένουν ακόμα και για εβδομάδες στο Νοσοκομείο, μέχρι να μπορέσει να βελτιωθεί η κατάστασή τους αρκετά για να μπορέσουν να βγουν, και να επιστρέψουν σπίτι.

Στιγμές δυσκολίας, αλλά και δύναμη για τη συνέχεια

Φυσικά υπάρχει μια καταπόνηση για το προσωπικό, τόσο λόγω των επιπλέον μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται κατά την παρουσία τους στην κλινική, αλλά ιδιαίτερα η ψυχολογική πίεση, όταν βλέπουν ανθρώπους που είναι σε καλή κατάσταση, ξαφνικά να επιδεινώνονται.

«Να βλέπουμε ανθρώπους, 45 και 50 χρονών, καθηλωμένους με μια μάσκα οξυγόνου, και να ακούγεται μόνο ο ήχος από τα μηχανήματα, είναι πολύ δύσκολο» σημειώνει.

Για αυτό και προσπαθούν να εναλλάσσονται όσο το δυνατόν περισσότερο όσοι βρίσκονται εντός του χώρου της κλινικής, ώστε να μπορέσουν να ξεκουραστούν.

Όμως μέσα σε αυτές τις δυσκολίες, υπάρχουν και σημεία ελπίδας. Όταν βλέπουν ανθρώπους σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, σιγά σιγά να βελτιώνονται, να μιλάνε και τελικά να φεύγουν από την κλινική, τους δίνει πολύ δύναμη να συνεχίσουν.

 «Καθημερινά δίνουμε εξιτήριο βελτίωσης και αποκατάστασης, κάτι που μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε με περισσότερη αυταπάρνηση το λειτούργημά μας» σημείωσε, υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας κ. Τριάδας Εξιάρα, της νοσηλευτικής υπηρεσίας, αλλά και της ακούραστης διοικήτριας του Νοσοκομείου.

Παράλληλα ευχαρίστησε τον Διευθυντή της 4ης ΥΠΕ κ. Τσαλικάκη, ο οποίος πάντα ανταποκρίνεται άμεσα σε οποιοδήποτε αίτημα ή πρόβλημα τους.

Συνεχίζουν με πείσμα το έργο τους

Κλείνοντας, η κ. Λαχανά θέλει να στείλει ένα θετικό μήνυμα αισιοδοξίας στην τοπική κοινωνία, ότι οι υγειονομικοί του Νοσοκομείου Κομοτηνής, ήταν, είναι και θα είναι μπροστάρηδες, αλληλέγγυοι, αλλά και πολύ πιο έμπειροι σε οποιαδήποτε κρίση.

«Να είστε σίγουροι πως συνεχίζουμε αγόγγυστα και με περισσότερο πείσμα το έργο μας» ανέφερε.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα πως θα δοθεί επιτέλους μια λύση για τους λιγοστούς συναδέρφους τους, που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, τους οποίους και χρειάζονται, μιας και είναι μεγάλο το κενό τους εδώ και 3 μήνες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.