«Η δυναμη εισαι εσυ»: Προγραμμα life coaching για τις γυναικες της ΠΑΜ-Θ

Από την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας μετά την αποδοχή της πρότασης που κατέθεσε η Περιφερειακή Σύμβουλος Ροδόπης Φελίνα Καζάκου

Το «πράσινο φως» έλαβε την Τρίτη 8 Μαρτίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας από την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η πρόταση που κατέθεσε η περιφερειακή σύμβουλος Ροδόπης με την «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Φελίνα Καζάκου που αφορά σε δράση κοινωνικής ενίσχυσης των γυναικών σε όλο το μήκος της ΠΑΜ-Θ.

Η κ. Καζάκου συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της και Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Κουρτίδη, ενώ  όπως εξήγησε η ίδια μιλώντας το πρωί της Τετάρτης 9 Μαρτίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» συμμετείχαν επίσης μια σειρά γυναικών οι οποίες μοιράστηκαν με τα μέλη της επιτροπής τα βιώματά και τις εμπειρίες τους μέσα από τη δραστηριοποίησή τους στον χώρο του πολιτισμού, του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας κ.α.

«Καταφέραμε να ενώσουμε ένα παζλ και να βρούμε όλες τα κοινά μας αδύναμα σημεία» εξήγησε η ίδια, τονίζοντας πως κατά τη διάρκεια της παρουσίας της επανέφερε την πρόταση που είχε καταθέσει προ λίγων μηνών στον κ. Κουρτίδη για τη δημιουργία μιας ετήσιας δράσης μέσα από την οποία θα δοθούν σε γυναίκες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ τα κίνητρα να γίνουν ανεξάρτητες οικονομικά, να ισχυροποιήσουν την προσωπικότητά τους και να λάβουν τα απαραίτητα εργαλεία ούτως ώστε μέσα από αυτά να βγάλουν τις καλύτερες δεξιότητές τους για να προσφέρουν στην κοινωνία.

Όπως εξήγησε η κ. Καζάκου πρόκειται για μία δράση που θα αφορά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των γυναικών, την καταγραφή και την ανάλυση των εμποδίων που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες, ανάμεσα στα οποία εμπεριέχονται και τα περιστατικά άνισης μεταχείρισης στον επαγγελματικό χώρο, έμφυλης βίας και κακοποιητικής συμπεριφοράς, ούτως ώστε να τους παρέχουν το κίνητρο της μηδενικής ανοχής τέτοιων συμπεριφορών αλλά και τη δυνατότητα αντιστροφής της «μειονεκτικής θέσης» που μπορεί να βρίσκονται σήμερα. Άλλωστε όπως υπογράμμισε η Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειάς μας, μέσω των αρμοδιοτήτων της, έχει τη  δυνατότητα και την υποχρέωση να συνδράμει με κάθε μέσο ώστε να εξαλείψουν τα φαινόμενα έμφυλης βίας, διακρίσεων και ανισοτήτων .

«Να δώσουμε στις γυναίκες τα εργαλεία που χρειάζονται για να προχωρήσουν»

Στην ουσία πρόκειται για προγράμματα συμβουλευτικής διαβίωσης που έχουν ως στόχο να εξετάσουν αξίες, πεποιθήσεις και μοντέλα, έτσι ώστε όπως τόνισε «να δώσουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες αυτές να βγάλουν τα θετικά τους στοιχεία, να ανακαλύψουν τις ικανότητες – δεξιότητες τους και τα εργαλεία που θα μπορέσουν να τις κάνουν πιο ισχυρές προσωπικότητες και οικονομικά αυτόνομες».

«Ανακαλύπτοντας τα θετικά σου στοιχεία και τις πτυχές της ζωής σου μπορείς να γίνεις πραγματικά πολύτιμη, καθώς αποκτάς ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη ζωή σου» υπογράμμισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι η αλλαγή απαιτεί χρόνο ωστόσο μία τέτοια δράση δίνει ένα πολύ σημαντικό ερέθισμα και κίνητρο «σε πολλές γυναίκες να βγουν από τα σπίτια τους».

«Πρέπει να τους δώσουμε τα εργαλεία που χρειάζονται για να προχωρήσουν. Η πλειοψηφία πλέον των γυναικών, ανακαλύπτουν τον δρόμο. Κάποιες όμως δυστυχώς, ενώ έχουν τα πλεονεκτήματα και τα χαρακτηριστικά να πετύχουν στη ζωή τους, δεν κατάφεραν γιατί δεν τους βοήθησαν οι συνθήκες. Εμείς λοιπόν πρέπει να δημιουργήσουμε και τις συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα να δείξουμε τον δρόμο στις γυναίκες αυτές» συμπλήρωσε εξηγώντας πως το όνομα της δράσης είναι «Η δύναμη είσαι εσύ» και αναμένεται να εμπλουτιστεί ούτως ώστε να «τρέξει» σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τους επόμενους μήνες δρώντας παρεμβατικά, εφαρμόζοντας μεθοδολογίες που σχετίζονται με την ανάδειξη των προσωπικών αξιών, τη σωστή στοχοθέτηση, την καταγραφή και την ανάλυση των εμποδίων που μπορεί να βοηθήσει στην πραγματοποίηση της ζητούμενης αλλαγής.

Η θετική «γνωμοδότηση» της επιτροπής άνοιξε μάλιστα τον δρόμο όπως έκανε γνωστό και σε ιδιώτες χορηγούς να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για την χρηματοδότησή της γεγονός που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα υλοποιηθεί.

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα η δράση να λάβει και την στήριξη της κεντρικής διοίκησης ούτως ώστε να ξεκινήσει αλλά να εξασφαλιστεί και η συνέχειά της ούτως ώστε όπως τόνισε «να μην ρίχνουμε πυροτεχνήματα, αλλά να έχουμε κάτι που θα έχει διάρκεια και θα είναι πολύ στοχευμένο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.