Η Δημοτικη Βιβλιοθηκη θελει να «ανοιξει» στους πολιτες της Κομοτηνης

Μέσω συνεργασίας με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή εν Δράση» η ενίσχυση σε υλικό, ψηφιοποίηση των συλλογών και διοργάνωση δράσεων

Γιάννης Γκαράνης: «Το ζητούμενο είναι να είναι η βιβλιοθήκη και το κτίριο επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όλες τις μέρες της εβδομάδας»

Να ανοίξει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κομοτηνής περαιτέρω στους πολίτες της πόλης μας θέλει η Δημοτική Αρχή, για αυτό και θα προχωρήσει στην ανάπτυξη προγράμματος υποστήριξης και ανάδειξης της.

Το πρόγραμμα αυτό θα γίνει μέσα από προγραμματική σύμβαση με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή εν Δράση», η οποία θα διαρκέσει δύο χρόνια και έχει σαν στόχο την ενίσχυση της βιβλιοθήκης σε υλικό, την ψηφιοποίηση των συλλογών της, αλλά και την διοργάνωση δράσεων σε συνεργασία με φορείς του Δήμου και όχι μόνο, με επίκεντρο τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, αλλά και το ιστορικό κτίριο της Τσανακλείου.

Με αυτό τον τρόπο ελπίζουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων φιλαναγνωσίας αλλά και την προσέλκυση νέων αναγνωστών, κυρίως παιδιά, αλλά και την οργάνωση και ψηφιοποίηση του αρχείου της βιβλιοθήκης, μαζί με την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με έμφαση το βιβλίο και τις νέες τεχνολογίες.

Ανοιχτή στους πολίτες η Τσανάκλειος

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, με την μεταφορά της βιβλιοθήκης στο εμβληματικό κτίριο της Τσανακλείου, θέλησαν να είναι ανοιχτό προς τους πολίτες της Κομοτηνής.

Αυτό θα γίνει πρωτίστως με την λειτουργία του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να υποδέχεται το κοινό, με την παράλληλη λειτουργία αναγνωστηρίου στο χώρο.

«Το ζητούμενο είναι να είναι η βιβλιοθήκη και το κτίριο επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όλες τις μέρες της εβδομάδας» σημείωσε χαρακτηριστικά

Με την επερχόμενη εγκατάσταση της βιβλιοθήκης του Ανοιχτού Πανεπιστημίου στην Τσανάκλειο, θα υπάρχουν επισκέπτες από άλλες πόλεις που θα επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν σε διάφορες ώρες της ημέρας,  προσέρχονται σε αυτό, για αυτό πρέπει να μείνει ανοιχτό συνέχεια.

Όμως αυτή τη στιγμή, στη βιβλιοθήκη εργάζονται μόνο δύο υπάλληλοι, για αυτό για να μπορέσει να λειτουργήσει περισσότερες ώρες, αλλά και να γίνουν και δράσεις ώστε να προσελκύσει ακόμα περισσότερους Κομοτηναίους, έπρεπε να βρεθεί μια λύση.

Έτσι προάχθηκε η λύση της συνεργασίας με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή εν Δράση», που θεωρούν πως θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις που πρέπει για να λειτουργήσει και να γίνουν μια σειρά από ενέργειες με σκοπό τόσο την ανάδειξη του κτιρίου όσο και την αναβάθμιση της λειτουργίας της δημοτικής βιβλιοθήκης.

Η συνεργασία αυτή, σημείωσε ο κ. Γκαράνης, αποτελεί ουσιαστικά μια δοκιμαστική προσπάθεια για την ανάδειξη του έργου της Βιβλιοθήκης, όμως ευελπιστεί πως θα αποδώσει σημαντικούς καρπούς στα επόμενα δύο χρόνια που θα διαρκέσει η σύμβαση, με το ετήσιο κόστος για την υλοποίηση του προγράμματος ανέρχεται σε 80.000 ευρώ.

Τι περιλαμβάνει η συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ

Σύμφωνα με τον κ. Γκαράνη, η ΚΟΙΝΣΕΠ θα βοηθήσει τόσο στον εμπλουτισμό του καταλόγου της βιβλιοθήκης, την ενημέρωση του υφιστάμενου, αλλά και στην προσθήκη νέων τεκμηρίων με έμφαση στην Τοπική Ιστορία. Η ΚΟΙΝΣΕΠ θα προχωρήσει παράλληλα στην ψηφιοποίηση συλλογών που διαθέτει η βιβλιοθήκη, αλλά και στην γενικότερη ενίσχυση του έργου της όσο αφορά την εξωστρέφεια.

Όσο αφορά τις δράσεις, η βιβλιοθήκη ήδη έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να υλοποιηθούν μέσω της συνεργασίας με την ΚΟΙΝΣΕΠ.

Αυτές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη συνεργασίας με δομές του Δήμου και άλλους φορείς, με στόχο την ανάδειξη τοπικών συγγραφέων και αφιερώματα σε αυτούς, ομαδικές ξεναγήσεις στους χώρους της βιβλιοθήκης για μαθητές, συλλόγους αλλά και φοιτητές με ιστορική ενημέρωση για το ίδιο το κτίριο καθώς και τις λειτουργίες της βιβλιοθήκης.

Πέρα αυτών η ΚΟΙΝΣΕΠ θα συμβάλει στη διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων,  δράσεων φιλαναγνωσίας, τακτικές βιβλιοπαρουσιάσεις με συγγραφείς, ιδιαίτερα τοπικούς, για παιδιά και ενήλικες, λέσχες ανάγνωσης, εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και μια σειρά από επιμορφωτικές εκδηλώσεις και ομιλίες.

Τέλος θα υπάρξει και μέριμνα για ψηφιακές δράσεις, όπως η χρήση του ψηφιακού υλικού της Βιβλιοθήκης, αλλά και η δημιουργία ψηφιακού Αναγνωστηρίου Εφημερίδων και Περιοδικών, καθώς και πλατφόρμας με προτάσεις ανάγνωσης για μικρούς και μεγάλους.

Περιμένουν παράλληλα να δημιουργηθούν ψηφιακά εργαλεία για την προώθηση των εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.