Η Δημιουργικη γραφη στην εκπαιδευση

ΕΑΠ και Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προάγουν την φιλαναγνωσία εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, 18 Μαΐου 2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής, η εκδήλωση με θέμα: ««Δημιουργική γραφή και φιλαναγνωσία. Η λογοτεχνία στην εκπαίδευση», που διοργάνωσε το Παράρτημα του ΕΑΠ στην Κομοτηνή και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Η υβριδική αυτή εκδήλωση, που είχε συμμετέχοντες και μέσω διαδικτύου, έλαβε χώρα στο πλαίσιο της προσπάθειας επικαιροποίησης και εμβάθυνσης των γνώσεων των φοιτητών, αποφοίτων και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά και να αναδείξει την ανάγκη διατήρησης ενός γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ του Πανεπιστημίου και της τοπικής κοινωνίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος Διοικητικών, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΕΑΠ, Καθηγητής κ. Ευσταθόπουλος Ευστάθιος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Μακ. Θράκης κ. Μπαντίκος Κωνσταντίνος, ο Δ/ντης του ΜΠΣ «Δημιουργική Γραφή» του ΕΑΠ, Καθηγητής κ. Καγιαλής Παναγιώτης καθώς και οι Αναπλ. Καθηγήτριες του ΕΑΠ κα Βλαβιανού Αντιγόνη  και Πατερίδου Γεωργία.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Μπαντίκος τόνισε πως η συνεργασία με το ΕΑΠ δεν έγινε λόγω πανδημίας στο εύρος που επιθυμούσαν, για αυτό και εξέφρασε τη χαρά του που κατάφεραν να έρθουν μετά από δύο χρόνια σε επαφή, για ένα θέμα που αφορά ευθέως την εκπαίδευση.

Η Δημιουργική γραφή, τόνισε, βοηθά σημαντικά τους μαθητές, και προσπαθεί να απαντήσει το ερώτημα ποια η σχέση των ανθρώπων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς με τα βιβλία, με την επέλαση των νέων τεχνολογιών και την ευκολία που αυτές προσφέρουν, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η αίσθηση του βιβλίου θα μείνει ζωντανή.

Αναζητώντας το νήμα της δημιουργικής γραφής

Το πρόγραμμα των εισηγήσεων, που περιλάμβαναν θεωρητικές προσεγγίσεις και προτεινόμενες παιδαγωγικές πρακτικές εφαρμογές η κ. Σοφία Ιακωβίδου (ΣΕΠ ΔΓΡ ΕΑΠ, Επ. Καθ.  ΤΕΕΠΗ ΔΠΘ) ανέπτυξε το θέμα «Σε τι χρησιμεύει η θεωρία της λογοτεχνίας σε ένα πρόγραμμα δημιουργικής γραφής;», ενώ ο κ. Σπύρος Κιοσσές,

(ΣΕΠ ΕΑΠ, Ε.ΔΙ.Π. ΤΕΦ ΔΠΘ) μίλησε για το θέμα «Η φιλαναγνωσία και η δημιουργική γραφή στη λογοτεχνική εκπαίδευση»

Ο κ. Κωνσταντίνος Βλαστάρης (ΣΕΕ ΠΕ 70 -ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ) ανέφερε πως μπορεί «Η τάξη ως εργαστήριο δυνητικής λογοτεχνίας. Το παιχνίδι των αυτοδεσμευτικών κανόνων στη δημιουργική γραφή» και ο κ. Κωνσταντίνος Στοφόρος (Δημοσιογράφος, Συγγραφέας) έκλεισε με το θέμα «Ένα βιβλίο δεν μένει ποτέ από βενζίνη: Εννιά τρόποι και πολλοί λόγοι για να γίνει το βιβλίο μέρος της καθημερινότητάς μας – Φτιάχνοντας το δικό μας παραμύθι»

Στους συμμετέχοντες διανεμήθηκε έντυπο υλικό του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιείται από το 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.