Η δημιουργια Ελληνικου Ινστιτουτου Θρακικων Ερευνων ξανα στο προσκηνιο

Ο Ηλίας Πετρόπουλος επανέφερε την πρόταση δημιουργίας του Ινστιτούτου στο Παγκόσμιο Συνέδριο θρακών - Πρόταση της Κομοτηνής να «στεγάσει» το ινστιτούτο αν δεν προχωρήσει στην Αλεξανδρούπολη

Ένα μείζον θέμα το οποίο επανήλθε στο προσκήνιο μέσα από τις εργασίες του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών στις Φέρες, είναι η εγκατάλειψη της αρχαιολογικής έρευνας που αφορά στην Αρχαία Θράκη και η ανάγκη δημιουργίας Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Ερευνών, ζήτημα που είχε τεθεί και πέρυσι επί τάπητος από τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών ΔΠΘ κ. Ηλία Πετρόπουλο. Ο καταξιωμένος επιστήμονας μετά λύπης διαπίστωσε ότι η έρευνα της Αρχαίας Θράκης έχει εγκαταλειφθεί από την ελληνική πλευρά, αφήνοντας τα θρακικά μνημεία στο έλεος της καταστροφής, με αποτέλεσμα η μελέτη και η ανάδειξη των ευρημάτων να εναποτίθεται μόνο στο αντίστοιχο Θρακολογικό ινστιτούτο της Βουλγαρίας, το οποίο δρέπει της διεθνούς καταξίωσης. «Η ελληνική απουσία είναι τόσο εκκωφαντική που προκαλεί τρομερή κατάπληξη», παρατήρησε ο ίδιος σε συζήτηση που είχε με την Τζένη Κατσαρή- Βαφειάδη στο Ράδιο Παρατηρητής 94fm, επεξηγώντας ότι «δυστυχώς σχεδόν κανείς μέχρι τώρα δεν έχει στρέψει την προσοχή του επιστημονικά και συστηματικά στη μελέτη των θρακικών αρχαιοτήτων. Η αρχαιολογική μας έρευνα περιορίστηκε κυρίως εξ όσων γνωρίζω στις ελληνικές αρχαιότητες της Θράκης, είτε στην παραλία του Αιγαίου, είτε και λίγο στην ενδοχώρα, αφήνοντας στην άκρη σχεδόν όλα τα θρακικά μνημεία να καταστρέφονται, χωρίς προοπτική και δυνατότητα αποκατάστασης». 

Η ανάγκη ίδρυσης του ινστιτούτου

Μετά τις διαπιστώσεις αυτές, ο κ. Πετρόπουλος, συμμετέχοντας ως ομιλητής σε εκδήλωση του Καλλιτεχνικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης, πρότεινε τη δημιουργία ενός Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Ερευνών με αποκλειστικό γνωστικό πεδίο και χρονικό όριο την Αρχαία Θράκη. Ο ίδιος, εμφορούμενος, όπως υπογράμμισε, από ένα «συναίσθημα καθαρά επιστημονικής και πατριωτικής ανησυχίας, όχι διεκδικητικής συμπεριφοράς και σωβινισμού», πρότεινε ότι πρέπει να δημιουργηθεί στον Έβρο, που συνδέει τα τρία κομμάτια της πάλαι ποτέ Αρχαίας Θράκης, ένα ινστιτούτο το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με την ανάδειξη των θρακικών καταλοίπων της αρχαίας περιόδου, κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. «Το μοναδικό ίσως έργο που γίνεται, είναι αυτό της κ. Γαβριέλας Παρισάκη από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, που ασχολείται με τις φυλές των αρχαίων Θρακών», παρατήρησε. 

Οι βασικές προτεινόμενες δομές του Ινστιτούτου

Μετά την περσινή αυτή πρόταση του κ. Πετρόπουλου δόθηκε η υπόσχεση από το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη για τη δημιουργία του ινστιτούτου, πράγμα το οποίο εγκρίθηκε και από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ενώ μάλιστα ζητήθηκε από τον καθηγητή να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη λειτουργία του. Όπερ και εγένετο. Πρώτο σκέλος της πρότασης ήταν η δημιουργία μιας πολύ καλά οργανωμένης βιβλιοθήκης, με σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε να καθίσταται δυνατή η πρόσβαση σε όλη τη διεθνή βιβλιογραφία και να πραγματοποιούνται προσκλήσεις ξένων επιστημόνων και διευρυμένων διαλέξεων. Δεύτερη πρόταση είναι η προκήρυξη υποτροφιών με αυστηρό γνωστικό αντικείμενο τις θρακικές αρχαιότητες στη σύγχρονη ελληνική Θράκη και αυτό διότι «το ινστιτούτο και η επιστήμη αυτή απευθύνεται στον άνθρωπο και πρέπει να εστιάσουμε στον άνθρωπο, δίνοντας όλα τα εχέγγυα σε νέους ανθρώπους να εκπονήσουν διδακτορικές διατριβές», σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο. Τρίτη βασική πρόταση του καθηγητή είναι η δημιουργία ενός επιστημονικού συμβουλίου, ίσως άτυπου στην αρχή, που θα συντονίζει τις εργασίες του ινστιτούτου. Στην επαναφορά της πρότασης, μάλιστα, στο προχθεσινό συνέδριο υποστήριξε ότι το ινστιτούτο πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα και την προστασία της Ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και πρόεδρος του συμβουλίου αυτού να αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακόμα και σε άτυπο πλαίσιο. 

Η Κομοτηνή δήλωσε παρούσα για τη φιλοξενία του Ινστιτούτου

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, η δημιουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Ερευνών δεν έχει πραγματοποιηθεί παρά τις όποιες δεσμεύσεις. Εξ ου και ο κ. Ηλίας Πετρόπουλος, ο εισηγητής του, επανέφερε έντονα την πρόταση αυτή στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, όμως ο ίδιος απογοητεύτηκε από τη στάση των ιθυνόντων. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του «εκείνο που μου έκανε αλγεινή εντύπωση είναι το γεγονός ότι όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι και πολιτικοί φορείς, έκαναν δηλώσεις κατά την έναρξη του προχθεσινού συνεδρίου, αλλά μόλις έσβησαν τα φώτα των καμερών αποχώρησαν όλοι, εκτός των δημάρχων, και δεν άκουσε κανείς τις προτάσεις του συνεδρίου. Δεν μπορούμε έτσι να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν είναι μόνο καθαρά επιστημονικό το θέμα, αλλά με εθνικές προεκτάσεις, είναι θέμα γεωπολιτικής». Παρόλα αυτά, ο ίδιος αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, προλογίζοντας τον, δεσμεύτηκε για την υλοποίηση του Ινστιτούτου στην πόλη της Κομοτηνής σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το έργο στην Αλεξανδρούπολη. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.