Η διατηρηση των υδατινων πορων στη Ροδοπη χρειαζεται την συνδρομη ολων

Καλή η ποσότητα βροχοπτώσεων αλλά λείπουν τα κατάλληλα έργα διαχείρισης

Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, συντονίστρια του προγράμματος Waterline: «Να μάθουμε να σεβόμαστε την ποιότητα και την ποσότητα του νερού πριν την στερηθούμε»

Να ευαισθητοποιηθούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους πανεπιστήμιο, τοπικοί φορείς αλλά και η κοινωνία των πολιτών για την καταγραφή των υδάτινων πόρων στην περιοχή μας, αλλά και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε αυτούς, φιλοδοξεί το πρόγραμμα Waterline, επικεφαλής εταίρος του οποίου είναι το ΔΠΘ με συντονίστρια την κ. Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχ. Περιβάλλοντος στην Ξάνθη.

Μάλιστα την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση για τους ενδιαφερόμενους για το κλίμα και τους υδάτινους πόρους στην περιοχή μας, όπου έγινε ενημέρωση για τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος, παρουσιάστηκαν οι μέθοδοι συλλογής της πληροφορίας, ποια θα είναι τα αποτελέσματα και γιατί πρέπει όλοι οι φορείς να είναι σύμμαχοί τους.

Το Πρόγραμμα Waterland, λειτουργεί με τέσσερις μετεωρολογικούς σταθμούς, συν ένα όργανο μέτρησης – παροχής, που θα μπει το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως η ποσότητα βροχής φαίνεται να είναι καλή, με τον ορεινό σταθμό τους να καταγράφει 1.100 mm την προηγούμενη χρονιά και 550-650 mm στα πεδινά.

Παρόλο που η ποσότητα όμως είναι καλή, υπάρχει ανισοκατανομή της, με καταρρακτώδεις βροχές που δεν επιτρέπουν την τροφοδότηση των αποθηκών νερού. Για αυτό και τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν πτωτική τάση των αποθεμάτων νερού τα τελευταία χρόνια, που αποτελεί αιτία προβληματισμού.

Έτσι απαιτείται όλοι οι εμπλεκόμενοι να μπουν στην φιλοσοφία της αποθήκευσης του νερού, για παράδειγμα με μικροφράγματα ανάσχεσης ροής ώστε να τροφοδοτηθεί το υπόγειο σύστημα, και προσοχή στις καλλιέργειες.

Πέρα όμως από τη συνεργασία με τους φορείς, θέλουν να μεταδώσουν το μήνυμα στην επόμενη γενιά μέσω των σχολείων, ξεκινώντας από το Β΄ ΕΠΑΛ, όπου θα εγκαταστήσουν έναν νέο μετεωρολογικό σταθμό και θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση των νέων στην περιβαλλοντική παρακολούθηση.

Απαραίτητη η πρόβλεψη και η προετοιμασία

Τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων δημιουργηθούν στο θέμα των υδάτινων πόρων τόνισε η κ. Γκεμιτζή και σε συνέντευξή της για το θέμα στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, για το θέμα τόσο των ακραίων καιρικών φαινομένων, και την πορεία του προγράμματος Waterline.

Όπως ανέφερε, έχει φανεί πως ξηρασία και πλημμύρες είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος, και ενώ στην περιοχή μας δεν είδαμε την ξηρασία που παρατηρήθηκε στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, όλα δείχνουν πως συνεχώς πηγαίνουμε προς πιο ακραίες καταστάσεις που συνδέονται με τον καιρό.

Και ενώ είναι επιφυλακτική στο να αποδώσει επιμέρους φαινόμενα στην κλιματική αλλαγή, αν δεν μελετηθούν σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τόνισε πως ξηρασίες και πλημμύρες, που είχαμε στο παρελθόν και θα έχουμε και στο μέλλον, θα τις βλέπουμε με μεγαλύτερο ρυθμό λόγω της κλιματικής αλλαγής, και πρέπει να προετοιμαστούμε ανάλογα. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να υποδεχτούμε μια πλημμύρα ή μια έντονη περίοδο ξηρασίας. Σίγουρα πρέπει οι υποδομές μας να μετατραπούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν να αντέξουν πιο συχνά ακραία φαινόμενα» ανέφερε.

Τι έδειξαν τα δεδομένα του προγράμματος

Η προετοιμασία αυτή πρέπει να γίνει τόσο σε ατομικό επίπεδο, τόσο για τα ίδια τα σπίτια όσο και καθαρισμούς γύρω από αυτά, όπως τις φραγμένες αποχετεύσεις, ενώ από πλευράς αρχών, όπως τα πανεπιστήμια, οι ερευνητικοί φορείς η αυτοδιοίκηση και το κράτος, να ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα υδάτινα αποθέματά τους και να χαράξουν τις κατάλληλες πολιτικές.

Το πανεπιστήμιο διενεργεί μετρήσεις μέσω των διαφόρων προγραμμάτων, από διάφορες ερευνητικές ομάδες, ο ρόλος του όμως είναι ερευνητικός, με το δίκτυο παρακολούθησης για τα ύδατα της περιοχής να ανήκει στην Περιφέρεια και τη Διεύθυνση Υδάτων.

Μέσω του προγράμματος Waterline, όπου επικεντρώθηκαν αρχικά στην λεκάνη της Κομοτηνής, στον ποταμό Βοζβόζη, και τις μετρήσεις που έγιναν και στον ορεινό όγκο τον τελευταίο χρόνο, διαπίστωσαν πως το βουνό μας προσφέρει διπλάσια ποσότητα βροχόπτωσης απ’ ό,τι τα πεδινά, 1.100 mm βροχής, που είναι εξαιρετικά υψηλό ποσό για την περιοχή μας.

Όμως το γεγονός ότι η βροχόπτωση γίνεται σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα, δεν επιτρέπει την αναπλήρωση των υπόγειων αποθεμάτων, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα έργα για να το διαχειριστούν, ενώ αντίθετα παρατηρούνται διαβρωτικά και πλημμυρικά φαινόμενα.

Αυτές οι επεμβάσεις μπορούν να αποφασιστούν, και να υλοποιηθούν, μόνο με την συνεργασία μεταξύ των φορέων, τόνισε η κ. Γκεμιτζή, γιατί «αν δεν συνεργαστούμε όλοι, δεν ανταλλάξουμε τις γνώσεις μας και τις ιδέες μας, δεν γίνεται κάτι».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο σταθμός του Κέχρου, που δίνει σημαντικές πληροφορίες γιατί η περιοχή έχει ιδιαίτερες μετεωρολογικές συνθήκες, που όμως δεν λειτουργεί. Θέλησαν να τον επιδιορθώσουν, αλλά δυστυχώς προέκυψαν ζητήματα αρμοδιοτήτων, που δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν.

Κάλεσμα για συνεργασία προς όλες τις πλευρές

Η κ. Γκεμιτζή τόνισε πως οι ζωές μας είναι συνδεδεμένες με το περιβάλλον και ό,τι και αν συμβεί στο περιβάλλον μας θα επηρεάζει και εμάς. Για αυτό και όλοι πρέπει να βάλουν το δικό τους λιθαράκι, τόνισε, παρόλο που εξέφρασε την ανησυχία πως όσο αφορά το νερό, δεν θα μάθουμε να σεβόμαστε την ποιότητα και την ποσότητα του νερού πριν την στερηθούμε.

Ήδη βέβαια έχουν μια σημαντική συνεργασία με τα Καιρικά Νέα Θράκης, την ομάδα των ερασιτεχνών μετεωρολόγων με τη βοήθεια των οποίων έχουν στηθεί αρκετοί μετεωρολογικοί σταθμοί, με την κ. Γκεμιτζή να τονίζει πως όπως ενώθηκαν με την ομάδα και συνεργάζονται, μπορεί ο κάθε πολίτης να τους προσφέρει κάτι.

Για αυτό και κάλεσε όποιον έχει ένα αγροτικό σπίτι, και θα ενδιαφερόταν να εγκαταστήσει κάποιο αισθητήρα και να πέφτουν τα δεδομένα στο δίκτυό του, θα ήταν πολύ χρήσιμο. Τους αισθητήρες εγκαθιστά το πρόγραμμα, και τα περισσότερα δεδομένα θα ήταν επωφελή και για τις δύο πλευρές.

Στηρίζουν την προσπάθεια τα Καιρικά Νέα Θράκης

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και μέλη της Ομάδας Καιρικά Νέα Θράκης, με τον κ. Κωνσταντίνο Ζάρρα που τόνισε πως η συνεργασία αυτή έχει βοηθήσει τόσο το πανεπιστήμιο, όσο και τη βελτίωση των δικών τους προβλέψεων.

Η ενασχόλησή του με την μετεωρολογία ξεκίνησε για τους περισσότερους από μικρά παιδιά, και πλέον έχουν βελτιώσει αρκετά την αποδοτικότητά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.