Η διαφυλαξη της ειρηνης σε καιρο πολεμου θεμα τριεθνους συνεδριου με την συμμετοχη του ΔΠΘ

Με πρωτοβουλία του Καθηγητή του ΤΓΦΠΠΧ Βασίλειου Μπάρου, την συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών και κεντρικό μήνυμα αυτό της αλληλεγγύης που θα πρέπει, λόγω του παραδείγματος της Ουκρανίας, να επανεξεταστεί

Πολλαπλώς σημαντικό και ουσιώδες ως προς τα συμπεράσματα που εξήχθησαν στις επιμέρους θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν το διαδικτυακό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 29 Μαρτίου με πρωτοβουλία του Καθηγητή του πανεπιστημίου Salzburg και του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, κ.Βασίλειου Μπάρου, σε συνδιοργάνωση του TΓΦΠΠΧ του ΔΠΘ, με το Πανεπιστήμιο Σάλτσμπουργκ, το Πανεπιστήμιο Boύπερταλ και το Εργαστήριο «Αποκαταστικής Δικαιοσύνης και Διαμεσολάβησης» του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το συμπόσιο ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ κ. Μανόλη Βαρβούνη, καθώς και του κ. Βασίλειου Μπάρου, ο οποίος αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια στην συνεισφορά του συνόλου των μελών της διοργανωτικής επιτροπής για την επιτυχία του εγχειρήματος, ενώ στο κύριο μέρος του μίλησαν διακεκριμένοι ομιλητές, οι οποίοι με την αφορμή της συγκυρίας του πολέμου στην Ουκρανία ανέλυσαν ζητήματα γεωπολιτικής στόχευσης, της ευθύνης των πολιτών αλλά και ζητήματα ευθύνης των ανθρώπων της διανόησης  και θεσμών όπως της δημοσιογραφίας.

Ειδικότερα την αρχή έκανε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Konstanz Wilhelm Kempf ο οποίος ανέλυσε το θέμα «Ειρηνευτική δημοσιογραφία, ή: Η ιστορία τιμωρεί όσους ολιγωρούν», που αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο στον διάλογο που ακολούθησε με της κ.Μερσιλεία Αναστασιάδου από το Πανεπιστήμιο της Πάφου και τον Andeas Zick από το Πανεπιστήμιο του Bielefeld.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας Georg Auernheimer επικέντρωσε στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια προσέγγισης και κατανόησής του σε όρους γεωπολιτικούς, με «όχημα» δηλαδή την εξωτερική πολιτική και τη συμπεριφορά των πολιτικών δρώντων που εμπλέκονται μέσα από γεωγραφικές μεταβλητές. Την συζήτηση που ακολούθησε διεξήγαγαν ο κ.Παναγιώτης Κριμπάς από το ΔΠΘ και ο Louis Henri Seukwa από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστήμιου κ. Βασιλική Αρτινοπούλου μίλησε για τις όψεις θυματοποίησης εν καιρώ πολέμου, επικεντρώνοντας στους ανθρώπους, τα κυρίως θύματα κάθε πολέμου, που δεν διαχωρίζονται από «χρώματα», έθνη κ.ο.κ., εισήγηση που επίσης προκάλεσε εκτενή συζήτηση με την συμμετοχή της κ. Καφένιας Μπότσογλου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και της Rita Braches- Chyrek από το Πανεπιστήμιο Bamberg.

Τελευταίος εισηγητής του συμποσίου ήταν ο καθηγητής Heinz Sünker του Πανεπιστημίου του Wuppertall ο οποίος ανέλυσε το θέμα «Επιβίωση μέσω της Παιδείας: Η επικαιρότητα μιας κλασικής ανάλυσης», σκιαγραφώντας την προοπτική για την παιδεία του μέλλοντος, που θα εστιάζει στη ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, για να ακολουθήσει συζήτηση με την συμμετοχή του κ. Χρήστου Γκόβαρη από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και του György Széll από το Πανεπιστήμιο του Osnabrück.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση με την συμμετοχή των δημοσιογράφων κ.κ. Μαρίας Αμπατζή και Βιβής Φαναριώτη ενώ στον συντονισμό του συμποσίου ήταν ο δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της «Εστίας» κ.. Διαμαντής Σεϊτανίδης. Αξίζει δε να σημειωθεί πως καθ’ όλη την διάρκεια της διοργάνωσης υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική και γερμανική γλώσσα από τις κ.κ. Φωτεινή Δανιήλ και Αλίκη Ζουρνατζή.

Βασίλειος Μπάρος

«Στόχος της επιστήμης η διαρκής επαγρύπνηση για τις κοινωνικές αντιφάσεις που παρατηρούνται καθημερινά»

Η διοργάνωση του συμποσίου όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο καθηγητής κ.Βασίλειος Μπάρος την δεδομένη χρονική στιγμή δεν ήταν τυχαία, καθώς οι «τρομακτικές» όπως τις χαρακτήρισε συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία αφορούν στην παγκόσμια κοινότητα. Η ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται εν εξελίξει, η τεράστια καταστροφή του περιβάλλοντος, η εντατικοποίηση των εξοπλισμών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι συγκυρίες που προβληματίζουν το ευρύ κοινό, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να προβληματίζουν, ανάμεσα στους οποίους και τους ανθρώπους της διανόηση η ευθύνη των οποίων όπως εξήγησε ο ίδιος είναι μεγάλη, για τα όσα μπορούν να κάνουν πριν την έναρξη ενός πολέμου.

Δανειζόμενος τα λόγια του γνωστού κοινωνιολόγου Johan Galtung «η ειρήνη δεν είναι απλώς η απουσία βίας και πολέμου, αλλά η απουσία κάθε μορφής βίας είναι αυτή που θα μας δώσει την ειρήνη» ο κ. Μπάρος εξήγησε την σημασία του διακυβεύματος για τους ανθρώπους της διανόησης του να αφουγκράζονται τις κοινωνικές ανισότητες οι οποίες δημιουργούν συγκρούσεις και την ευθύνη της «εκπαίδευσης» των ατόμων στο να αναπτύσσουν εκείνα τα απαραίτητα αντανακλαστικά απέναντι σε κακώς κείμενα τα οποία ήδη υπάρχουν, συσσωρεύονται και μελλοντικά μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση συγκρούσεων, σε βιαιοπραγίες, και ασφαλώς σε πολέμους.

Στόχος άλλωστε της επιστήμης όπως τόνισε είναι η αφύπνιση, η «διαρκής επαγρύπνηση για τις κοινωνικές αντιφάσεις που παρατηρούνται καθημερινά και αντιδρούν από τη μία μέρα στην άλλη», με το σαφές μήνυμα της αλληλεγγύης που θα πρέπει να δίνεται καθημερινά, δίχως σύνορα, με σεβασμό απέναντι στον άνθρωπο, προάγοντας όπως τόνισε τη χειραφέτηση, με την πραγματική έννοια του όρου, από διάφορες μορφές εξουσία.

Άλλωστε και ο όρος «πολιτική σωφροσύνη» που εμπεριεχόταν στον τίτλο του συμποσίου όπως έκανε σαφές ο κ. Μπάρος αφορά στην ανάγκη δημιουργίας μιας ενιαίας ειρηνευτικής αποστολής, η οποία πέρα από κυρώσεις θα αναδείξει ίσως και νέες μορφές για την ενίσχυση μιας πιο δημοκρατικής ατζέντας ανάμεσα σε λαούς και χώρες. Γεγονός αναγκαίο καθώς σήμερα αναβιώνουν θέματα που απασχολούσαν την ανθρωπότητα την δεκαετία του ’80 όπως η πυρηνική απειλή.

Η ανάγκη κατανόησης της «δικής μας» ευθύνης

Ερωτηθείς σε σχέση με την θεματική του συμποσίου και ειδικότερα την θεματική που αφορά στα αντανακλαστικά της Ευρώπης απέναντι στο ολοένα και αυξανόμενο προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία, ο κ. Μπάρος υπογράμμισε πως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην καταγραφή και διερεύνηση των μηχανισμών εκείνων που επηρεάζουν όχι μόνο τον μιντιακό λόγο, αλλά και τη σκέψη των αποδεκτών αυτού, ώστε να προσπαθήσουμε να φτάσουμε ως κοινωνία στο βασικό ζητούμενο, ήτοι την υιοθέτηση εκείνης της πολιτικής παιδείας που θα ξεκαθαρίζει το αν είμαστε σε θέση να διακρίνουμε την ύπαρξη ενός πρόσφυγα και κυρίως να διερωτηθούμε για τις δικές μας ευθύνες, ως μέλη μιας κοινωνίας, η οποία όπως υπογράμμισε τυχαίνει να είναι πιο προηγμένη από τις κοινωνίες προσφύγων που φεύγουν από χώρες εμπόλεμες όπως τις γνωρίζαμε και παλιότερα και τις γνωρίζουμε ακόμη, από το Αφγανιστάν, από τη Συρία, κλπ.

Ο καθηγητής του ΔΠΘ κλείνοντας επικέντρωσε το βασικό μήνυμα του συμποσίου ως ένα μήνυμα αλληλεγγύης, χωρίς σύνορα, χωρίς χρώμα, το οποίο θα πρέπει να επανεξετάσουμε, δεδομένης και της σημερινής συγκυρίας της Ουκρανίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.