Η διαφορετικοτητα πηγη δυναμης για την κοινωνια

Την συμβολή της ΕΕ στην προώθηση της ισότητας και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία διερεύνησαν οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Κομοτηνής

Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Κομοτηνής στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» διερευνώντας τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προώθηση της ισότητας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, καθώς και τα βήματα προόδου που έγιναν στην πόλη μας προς αυτή την κατεύθυνση, ήρθαν σε επαφή με τον σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Νομού Ροδόπης (Άγιοι Θεόδωροι), με το ΚΔΑΠ ΜΕΑ «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» και τον σύλλογο «Περπατώ».

Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων συνομίλησαν με την κοινωνική λειτουργό του συλλόγου Άγιοι Θεόδωροι και του ΚΔΑΠ, καθώς και με τον πρόεδρο του συλλόγου «Περπατώ», κ. Αλέξανδρο Ταξιλδάρη και ενημερώθηκαν για τους στόχους, τις δράσεις τους, τη συνεισφορά των συλλόγων στους ωφελουμένους τους, αλλά και την αλληλεπίδραση τους με την τοπική κοινωνία.

Η επαφή αυτή συνέβαλε στο να αποκτήσουν οι υποψήφιοι πρέσβεις μια σφαιρικότερη εικόνα των δυσκολιών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τόσο τα άτομα με αναπηρίες όσο και οι οικογένειες τους.

Συγχρόνως διαφάνηκε καθαρά πως βασικός στόχος τόσο των συλλόγων «Άγιοι Θεόδωροι» και «Περπατώ» όσο και του ΚΔΑΠ είναι η στήριξη και αλληλεγγύη προς τα ανάπηρα άτομα, αλλά και η προσπάθεια άρσης των εμποδίων που τίθενται στον δρόμο τους, ώστε να μην αποκλείονται οι πολίτες αυτοί από την κοινωνική ζωή και να έχουν ίσες ευκαιρίες με όλους.

Χαρακτηριστικά ο κ. Ταξιλδάρης επεσήμανε την αναγκαιότητα «εκπαίδευσης» της τοπικής κοινωνίας ώστε όπως σημείωσε «να αποδεχτεί τους ανάπηρους ανθρώπους σαν μέρος της ποικιλομορφίας και να συνειδητοποιήσει ότι δεν φταίει το σώμα μας για το ότι δεν συμμετέχουμε ισότιμα στα κοινά, αλλά το ότι η κοινωνία μας δεν είναι ανοιχτή και προσβάσιμη για όλους».

Τέλος, αναδείχθηκε η μεγάλη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη λειτουργία τόσο των συλλόγων   «Άγιοι Θεόδωροι» και «Περπατώ» όσο και του ΚΔΑΠ, αφού μεγάλο μέρος των λειτουργικών τους εξόδων καλύπτεται από ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ.

Ο κ. Ταξιλδάρης ανέφερε σχετικά ότι η ουσιαστική οικονομική ενίσχυση της Ευρώπης είναι, κατά τη γνώμη του, αυτή που δίνει τη δυνατότητα σε κράτη με  υποδεέστερες δομές, να αναπτύξουν τις υποδομές τους, ώστε να διασφαλιστούν οι ίσες ευκαιρίες στην Ευρώπη και τόνισε πως ο σύλλογος τους αυτή τη δυνατότητα την αξιοποιεί στο μέγιστο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.