Η «δασκαλα εμπνευση» παιρνει μερος στον αγωνα κατα της κλιματικης αλλαγης

Η νηπιαγωγός Νουρτέν Ακούς, η οποία έχει βραβευτεί πολλές φορές για τις δράσεις της που έχουν κάνει τη διαφορά στην εκπαίδευση τώρα παίρνει  μέρος στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Έχοντας υλοποιήσει έργα όπως «Μπαμπά πες μου ένα παραμύθι», «Κουμπαρά παιχνιδιών» που υλοποιήθηκαν σε πολλές επαρχίες της Τουρκίας,  η ίδια δημιούργησε ένα κινητό εργαστήρι για γυναίκες, όπως επίσης, προκειμένου να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των γενεών, υλοποίησε το έργο «Δώσε μου ένα τριαντάφυλλο/Χαμογέλα μου».

Η 36χρονη Ακούς έλαβε το βραβείο «Γυναίκα Έμπνευση» στην τελετή απονομής βραβείων σε γυναίκες που «Δίνουν Ενέργεια στην Τουρκία» που διοργάνωσε το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

«Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να εμπνέουμε τις γυναίκες»

Η Νουρτέν Ακούς δήλωσε ότι θεωρεί πολύτιμο να μπορεί να εμπνεύσει τους ανθρώπους με κάθε ρόλο της ως δασκάλα, γυναίκα και νέα και συνέχισε λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερη τιμή γι ‘ αυτήν να λάβει το βραβείο «Γυναίκα Έμπνευση»  του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

«Κατά μία έννοια, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να εμπνέουμε τις γυναίκες. Ήταν επίσης πολύτιμο να λάβω αυτό το βραβείο από την κ. Εμινέ Ερντογάν και είχα την ευκαιρία να κάνω μια σύντομη συζήτηση. Η ίδια εκτίμησε ως επιτυχημένες τις δράσεις μου».

«Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε ευαισθητοποίηση στο περιβάλλον στους μαθητές μας»

Υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ χαρούμενη που οι δράσεις της έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, επεσήμανε ότι τώρα συμμετέχει σε ένα έργο που σχετίζεται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και εξήγησε: «Πραγματοποιούμε ένα έργο κατά της κλιματικής αλλαγής μαζί με 100 εκπαιδευτικούς από 100 χώρες και με 10 εκατομμύρια μαθητές σε όλο τον κόσμο. Προκειμένου να επιστήσουμε την προσοχή στην κλιματική αλλαγή, υλοποιήσαμε το έργο ενός δασκάλου και φίλου που διδάσκει στο Βέλγιο και ο οποίος είναι μεταξύ των κορυφαίων δασκάλων στον κόσμο. Συνεχίσαμε το έργο μέχρι να φτάσουμε σε 10 εκατομμύρια μαθητές. Εδώ και δύο χρόνια κάνουμε διαδικτυακές δραστηριότητες με τη συμμετοχή 10 εκατομμυρίων μαθητών και 100 εκπαιδευτικών κάθε μήνα. Κάθε εκπαιδευτικός διεξάγει περιβαλλοντικές δραστηριότητες στη χώρα του. Υλοποιούμε εκδηλώσεις σε 100 χώρες ταυτόχρονα την ίδια ημέρα. Υπάρχει μια παγκόσμια κλιματική αλλαγή και ο στόχος μας είναι να περάσουμε το μήνυμα ότι πρέπει να φροντίσουμε περισσότερο το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, φιλοδοξούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας για το περιβάλλον».

Όπως παρέθεσε η ίδια στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων φύτεψαν δενδρύλλια, μάζεψαν σκουπίδια στη φύση, αξιολόγησαν τα απόβλητα για ανακύκλωση, προσπάθησαν να ενθαρρύνουν τη χρήση ποδηλάτων για να αποφύγουν την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τα καυσαέρια.

Η Ακούς αποκάλυψε πως συνεργάζονται με διεθνείς οργανισμούς για το περιβάλλον. «Είμαι η συντονίστρια Τουρκίας αυτού του έργου. Στην πραγματικότητα, ο στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε όλους για το περιβάλλον. Μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, θέλουμε να προσεγγίσουμε άτομα σε διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.