Η ατμοσφαιρικη ρυπανση οδηγησε σε 44.617 προωρους θανατους στην Τουρκια σε ενα χρονο

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ προκαλεί το θάνατο 7 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο παγκοσμίως

Μια μελέτη που διεξήχθη στην Τουρκία σχετικά με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους πρόωρους θανάτους, αποκάλυψε ότι 44.617 πρόωροι θάνατοι σημειώθηκαν το 2018.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από το αναμενόμενο και ανέφερε ότι προκαλεί το θάνατο 7 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο. Ο ΠΟΥ έχει αλλάξει τα κριτήρια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λέγοντας ότι αυτοί οι θάνατοι μπορούν να προληφθούν και έχει μειώσει το επιτρεπόμενο όριο των ουσιών όπως το διοξείδιο του αζώτου.

Για πρώτη φορά, ένα ειδικό λογισμικό που ονομάζεται «AirQ+» που καθορίστηκε από την ΠΟΥ, χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη που δημοσιεύθηκε σχετικά με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που διεξήχθη από τον Καθηγητή του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ουλουντάγ Καγιχάν Παλά, Πνευμονολόγος Νιλουφέρ Αϊκάτς και τον εμπειρογνώμονα δημόσιας υγείας Γεσίμ Γιασίν, οι επαρχίες με την υψηλότερη ρύπανση PM 2.5 αναγνωρίστηκαν στην Ιγντίρ και στο Καχραμάνμαρας.

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Καθηγητής Καγιχάν Παλά εξήγησε πως «ερευνήσαμε πρόωρους θανάτους που προκλήθηκαν από το PM 2.5 μέσω ενός ειδικού προγράμματος της ΠΟΥ, το οποίο ονομάζεται AirQ+. Αναλύσαμε τα δεδομένα για το 2018 σύμφωνα με τις παραμέτρους της ΠΟΥ και διαπιστώσαμε ότι 44.617 πρόωροι θάνατοι μπορεί να έχουν συμβεί λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ολόκληρη τη Τουρκία. Η ρύπανση PM 2.5 εντοπίστηκε συχνότερα στην Ιγντίρ, Καχραμάνμαρας, Μανίσα και Αφιόν Καραχισάρ. Ωστόσο, όταν αξιολογήσαμε τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από 338 σταθμούς που βρίσκονται σε 72 επαρχίες, το πρόωρο ποσοστό θνησιμότητας λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθορίστηκε ως 214 ανά 100 χιλιάδες στην Ιγντίρ και 202 ανά 100 χιλιάδες στο Καχραμάνμαρας».

Προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης

«Η αύξηση των 2, 5 μικρογραμμαρίων κυβικών μέτρων σε επίπεδο PM οδηγεί σε αύξηση κατά 25% του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο Παλά, αναφέροντας τα στοιχεία του Οργανισμού Έρευνας για τον καρκίνο και συμπλήρωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.