Η απαντηση της Προεδρου του Τμηματος Κοινωνικης Πολιτικης στις ενστασεις μεριδας φοιτητριων για την δια ζωσης εξεταστικη

Σε απαντητική επιστολή της εξηγεί τους λόγους της συγκεκριμένης επιλογής

Τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η διεξαγωγή δια ζώσης μέρους της εξεταστικής εξήγησε, απαντώντας στη σχετική επιστολή ομάδας φοιτητριών, η Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ κ. Μαρία Πεμπετζόγλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, σε συνέχεια και των σχετικών αποφάσεων από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε Τμήμα να επιλέξει τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου, αποφάσισε τη διενέργεια των εξετάσεων εξ’ αποστάσεων για την πλειοψηφία των μαθημάτων, πλην εννέα τα οποία αποφασίστηκε να εξετασθούν με φυσική παρουσία το τριήμερο από 22 έως και 24 Ιουνίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι μια ομάδα 16 φοιτητριών είχε αποστείλει επιστολή προς την Πρόεδρο του Τμήματος και τον Πρύτανη του ΔΠΘ ζητώντας την αναθεώρηση της απόφασης, στην οποία η κ.Πεμπετζόγλου απάντησε με δική της επιστολή, εκθέτοντας το σκεπτικό και τα επιχειρήματα της σχετικής απόφασης του Τμήματος, σύμφωνα και με τα όσα ορίζουν οι σε ισχύ ΚΥΑ.

Σύμφωνα με την απάντηση αυτή, η δια ζώσης εξέταση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα των εξετάσεων και εντός τριών συνεχόμενων ημερών, ακριβώς βασιζόμενη στη λογική της καλύτερης δυνατής και έγκαιρης οργάνωσης της μετακίνησης των φοιτητριών και των φοιτητριών που θα συμμετάσχουν, αλλά και την εξασφάλιση μίας μόνος μετακίνησης στην Κομοτηνή. Μάλιστα όπως επισημαίνεται στην απάντηση το χρονικό αυτό διάστημα επιλέχτηκε και δεδομένου ότι δεν θα πραγματοποιούνται εξ’ αποστάσεως εξετάσεις άλλων μαθημάτων, ούτως ώστε να μην χρειάζεται οι φοιτήτριες και οι φοιτητές να φέρουν μαζί τους laptops ή tablets, που ενδέχεται να μην διαθέτουν.

Η κ. Πεμπετζόγλου απάντησε και στις αιτιάσεις των φοιτητριών σε ό,τι αφορά την «επικινδυνότητα αποκλεισμού τους από τις εξετάσεις» λόγω μη έγκαιρου εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, επισημαίνοντας πως σύμφωνα και με τις σχετικές ΚΥΑ, το σύνολο των συμμετεχόντων στην διαδικασία των εξετάσεων, είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε όχι, υποχρεούνται στην υποβολή self – test το οποίο χορηγείται δωρεάν, για να κάνει σαφές, ότι υπάρχει η πρόβλεψη από πλευράς του Τμήματος στην περίπτωση που κάποια φοιτήτρια ή κάποιος φοιτητής βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό.

Χαρακτηριστικά όπως επισημαίνεται, «στην περίπτωση κατά την οποία ο επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, η φοιτήτρια/ο φοιτητής θα πρέπει να προσκομίσει σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης, θα εξαιρεθεί από τις εξετάσεις με φυσική παρουσία και θα εξεταστεί εξ αποστάσεως με τρόπο που θα ορίσει κάθε διδάσκων / διδάσκουσα. Συνεπώς, δεν ακυρώνεται το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις λόγω θετικού αποτελέσματος».

Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει, επίσης όπως τόνισε η ίδια, και στην περίπτωση φοιτητριών και φοιτητών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, που ορίζονται ρητά στην σχετική κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία κατόπιν προσκόμισης ιατρικής βεβαίωσης, θα εξαιρεθούν από τις εξετάσεις με φυσική παρουσία και θα εξεταστούν εξ αποστάσεως με τρόπο που θα ορίσει κάθε διδάσκων / διδάσκουσα.

Η κ. Πεμπετζόγλου έκανε σαφές πως στη σχετική ΚΥΑ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις όσων συγκατοικούν με άτομα από ευπαθείς ομάδες, ενημερώνοντας πως το σύνολο των οδηγιών, αποφάσεων και των ΚΥΑ που αφορούν στις διαδικασίες διενέργειας των εξετάσεων βρίσκονται στην διάθεση των φοιτητριών και φοιτητών δια μέσου και της ιστοσελίδας του Τμήματος και υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ».

Αναφορικά με τις αιτιάσεις ως προς την οικονομική επιβάρυνση των φοιτητριών και φοιτητών στη σχετική επιστολή τους, η Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής επεσήμανε πως όσες και όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις θα πρέπει να υποβληθούν σε δαπάνες το μέγιστο τριών ημερών και μόνο στην περίπτωση εκείνη που οφείλουν όλα τα μαθήματα που εξετάζονται δια ζώσης. Άλλωστε όπως κάνει σαφές «το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ που επέλεξαν οι φοιτήτριες/φοιτητές είτε μέσω μηχανογραφικού είτε μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων έχει ως έδρα την Κομοτηνή. Οι φοιτήτριες/φοιτητές που δεν διαμένουν στην Κομοτηνή γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα υποβληθούν σε δαπάνες μετακινήσεων και διαμονής με την επιλογή τους, καθώς το Τμήμα δεν προσφέρει εξ αποστάσεως σπουδές» για να σημειώσει πως «για περισσότερο από 15 μήνες, λόγω της πανδημίας, οι φοιτήτριες/φοιτητές δεν υποβλήθηκαν σε τέτοιες δαπάνες» και υπενθυμίζοντας πως «σύμφωνα με δηλώσεις των ειδικών, από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όλες οι εξετάσεις και όλα τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται δια ζώσης, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της χώρας και των νοικοκυριών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.