Η Αντιεξουσιαστικη Κινηση Κομοτηνης για τα περιστατικα σεξουαλικων επιθεσεων

«Η σιωπή μπροστά στο βιασμό είναι συνενοχή για τον επόμενο»

Ανακοίνωση με αφορμή τα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων που συνέβησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην πόλη μας εξέδωσε η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «εάν η κοινωνία στο σύνολό της δεν πάψει να σιωπά και δεν απογυμνωθεί από κάθε σεξιστική και μισογύνικη αντίληψη, το ανθρωπότυπο του βιαστή θα συνεχίσει να αναπαράγεται». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο βιασμός αποτελεί μια ειδεχθέστατη πράξη βίας που προσβάλλει κατάφωρα τη γενετήσια αξιοπρέπεια και ελευθερία του ατόμου. Αμέτρητα είναι τα κρούσματα ανά τον κόσμο με θύματα κάθε ηλικίας και ανεξαρτήτου φύλου. Η ασφάλεια που προσφέρει, βέβαια, μια μικρή πόλη πολλές φορές κάνει τέτοια περιστατικά να φαντάζουν μακρινά και έξω από την καθημερινότητα. Δυστυχώς, τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό στην Κομοτηνή δείχνουν το αντίθετο. Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα (περίπου τριών μηνών) έχουν ακουστεί πολλά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, απόπειρας βιασμού και βιασμού. Τα περισσότερα από αυτά έχουν σημειωθεί στην περιοχή πίσω από το γήπεδο του Πανθρακικού, στην οδό Μοκσώβ και γύρω από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λόγω του στιγματισμού που επιφέρει, όμως, μια τέτοια επίθεση στο θύμα, οι επίσημες καταγραφές των περιστατικών είναι ελάχιστες.
 
Μια κοινωνία που εξακολουθεί να διακατέχεται από πατριαρχικά πρότυπα εύλογα μπορεί να αναπαράγει ανθρώπους με τέτοιες τάσεις. Είτε πρόκειται για άτομα που βλέπουν τη γυναίκα –διότι στην Ελλάδα οι περισσότεροι βιασμοί στρέφονται κατά των γυναικών- ως κατώτερη, είτε πρόκειται για άτομα με ψυχικές διαταραχές, τα αίτια του φαινομένου βρίσκονται στη δομή της κοινωνίας και στα στερεότυπα που τη διέπουν. Σίγουρα είναι μεγάλο το κομμάτι του κοινωνικού συνόλου που θα κατακρίνει έναν βιαστή, υπερασπιζόμενο το θύμα. Πολλοί όμως είναι και εκείνοι, οι οποίοι ρίχνουν την ευθύνη στο θύμα, θεωρώντας ότι «σίγουρα θα προκάλεσε με το ντύσιμο ή τη συμπεριφορά του». Σε αυτό συμβάλλει και η λογική που υιοθετείται από πολλούς ότι η προερχόμενη από τον άντρα βία θεωρείται κάτι φυσιολογικό. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα είδος κοινωνικής νομιμοποίησης του φαινομένου που εξηγεί και την τάση των θυμάτων να αποσιωπούν συνήθως τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί από φόβο.
 
Το να δοθεί μια λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι ζήτημα όλων μας. Συνήθως αυτό που προτείνεται είναι να μάθουν οι γυναίκες να προστατεύουν τον εαυτό τους, μαθαίνοντας, για παράδειγμα, τεχνικές αυτοάμυνας. Σίγουρα, η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα αποτελούν το πρώτο βήμα και είναι απαραίτητες σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Εάν η κοινωνία στο σύνολό της δεν πάψει να σιωπά και δεν απογυμνωθεί από κάθε σεξιστική και μισογύνικη αντίληψη, το ανθρωπότυπο του βιαστή θα συνεχίσει να αναπαράγεται. Ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας και επιβολής του ισχυρότερου επί του ασθενέστερου, δείχνουμε μηδενική ανοχή στην προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας και σε όσους την δικαιολογούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.