Η ανηλικη παραβατικοτητα στη Ροδοπη

Διαστάσεις του φαινομένου της ανήλικης παραβατικότητας στη Ροδόπη, αναδείχθηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης του ευρωπαϊκού έργου “Gimmie Shelter”, που αφορά στην κοινή στρατηγική για την κοινωνική προστασία ευπαθών ομάδων σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί, στο πολυλειτουργικό κέντρο, είχε ως στόχο την ενημέρωση των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών του Δήμου Κομοτηνής με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παιδικής εκμετάλλευσης.
 
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, η Πρόεδρος της Κ.Καραθεοδωρή Αφροδίτη κ. Καρελιάδου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας ΑΜΘ, της κοινωνικής οργάνωσης Άρσις που μετέχουν στο έργο καθώς επίσης η επιμελήτρια ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής Ροδόπης κ. Χριστίνα Σιμάκη, στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου και του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών που λειτουργεί στην Κομοτηνή.
 
Στην δράση του τμήματος ανηλίκων για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων και στην αντιμετώπισή της, αναφέρθηκε σε δηλώσεις της η κ. Σιμάκη, σημειώνοντας παράλληλα το έλλειμμα κοινωνικής πρόνοιας για τους ανήλικους παραβάτες, το οποίο καλύπτεται μέσα από τις κατά τόπους συνεργασίες φορέων και υπηρεσιών. 

Το προφίλ των ανήλικων παραβατών

Ο πληθυσμός των παιδιών, των οποίων την επιμέλεια αναλαμβάνει η υπηρεσία στη Ροδόπη είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, Ρoμά και αλλοδαποί, όπως ανέλυσε η ίδια ενώ ελάχιστα από τα περιστατικά που καταγράφονται αναφέρονται σε ντόπιους χριστιανούς. Βάσει στοιχείων προκύπτει ότι τα αγόρια είναι περισσότερο… επιρρεπή στην παραβατικότητα, καθώς μόλις 2 από τα 100 παιδιά που παραπέμφθηκαν σε δικάσιμο, ήταν κορίτσια.
 
Οι περισσότεροι από τους ανήλικους που παρουσιάζουν παραβατικές συμπεριφορές, στερούνται του ενδιαφέροντος και της προσοχής των γονέων τους. «Δεν είχαν τις βάσεις που έχει ένα υγιές και φυσιολογικό παιδί, οπότε το πιο πιθανό είναι να φτάσουν στην παραβατικότητα» τονίζει. Ο τομέας ανηλίκων χρειάστηκε να παρέμβει προληπτικά να χειριστεί όμως και περιπτώσεις «παιδιών με οικονομική άνεση, για άλλους λόγους. Με αυτούς είμαστε και λίγο πιο αυστηροί γιατί τουλάχιστον έχουν την άνεση του σπιτιού τους, τα προς το ζην, την μόρφωσή τους, τα πάντα».
 
Η κ. Σιμάκη επισήμανε πάντως ότι η κρίση συνετέλεσε στην ενίσχυση του φαινομένου της ανήλικης παραβατικότητας.

Προληπτική δράση

Οι προσπάθειες του τομέα ανηλίκων, όπως υπογραμμίστηκε κατευθύνονται στην μη ποινική δίωξη των παιδιών και στην έκδοση εξωδικαστικών αποφάσεων επιμέλειάς τους.
 
«Έχουμε 6 δικασίμους ετησίως και ασχολούμαστε με τα παραβατικά παιδιά και με πάρα πολλά περιστατικά πρόληψης» περιγράφει.
 
Στην κατεύθυνση της πρόληψης, ειδικότερα για τους νεαρούς παραβάτες του ΚΟΚ, εφαρμόζεται πρόγραμμα παρακολούθησης μαθημάτων για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, σε συνεργασία του τομέα ανηλίκων και της τοπικής Τροχαίας. Η παρακολούθηση του προγράμματος επιβάλλεται ως ποινή «για να μάθουν κάποια πράγματα από το να επαναλαμβάνουν το ίδιο αδίκημα».
Παιδιά που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα, παρακολουθούν ειδικό πρόγραμμα, από εθελοντές για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τον εντοπισμό και την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με εκπαιδευτικό που έχει διατεθεί από τη Μουφτεία Κομοτηνής και φοιτήτριες του τμήματος Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ, ενώ σε αντίστοιχες δράσεις λαμβάνουν μέρος κι οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και το κέντρο φροντίδας οικογένειας των παιδικών χωριών SOS.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.