Η αναγκη δημιουργιας ενος κοινου τουριστικου προιοντος μεταξυ Ελλαδας και Βουλγαριας

Το συμπέρασμα της δεύτερης B2B συνάντησης, στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδας – Βουλγαρίας GREEN SPOTS - Με 14μελή αποστολή η ελληνική πλευρά στο Τσεπελάρε

Στο Τσεπελάρε της γειτονικής Βουλγαρίας βρέθηκε κατά το διήμερο, 21 και 22 Σεπτεμβρίου, ελληνική αποστολή αποτελούμενη από τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Κομοτηνής, της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Κ.ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε., εκπροσώπους φορέων και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στην περιοχή μας.
 
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου GREEN SPOTS, σκοπός του οποίου είναι η συνεργασία μεταξύ των εταίρων από τις διασυνοριακές περιοχές της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την ανάπτυξη και την προώθηση ενός κοινού τουριστικού προϊόντος, κοινού για τις περιοχές των Δήμων Κομοτηνής – Ξάνθης – Αλεξανδρούπολης της Θράκης – και τις περιοχές των Δήμων Haskovo, Chepelare και Rudozem της Βουλγαρίας, που συμμετέχουν με απώτερο στόχο την ανταλλαγή τουριστών αλλά και την τουριστική δυναμική καθώς και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που δίνονται στην «Green Spots» περιοχή.
 
Την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλη μας βρέθηκαν είκοσι περίπου Βούλγαροι επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα από τις προαναφερθείσες περιοχές της Βουλγαρίας, επίσκεψη κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη και στις παραλίες και να δοκιμάσουν ροδοπίτικες νοστιμιές αυθεντικές νοστιμιές, αλλά και να συζητήσουν τις από κοινού προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης των δύο χωρών, συζήτηση η οποία συνεχίστηκε αυτή τη φορά στη βουλγαρική πλευρά στις αρχές της εβδομάδας.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής

Συγκεκριμένα την ελληνική αποστολή αποτελούσαν η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Κομοτηνής κ.Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρηση «Γευσιγνωσία Α.Ε.» κ. Θέμης Τζενετίδης, ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κομοτηνής κ.Στράτος Τσακιρίδης, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ.κ.Κική Κωνσταντινίδου και Γιώργος Κασάπης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ.Ανέστης Βαφειάδης, ο πρόεδρος της «Φιλαδελφίας» κ.Μανώλης Κιουτσούκης, ο τουριστικός πράκτορας κ.Χρόνης Φιλιππίδης, ο κ.Γιώργος και η κ.Σμαρώ Κυρίδη εκ μέρους του Συνδέσμου Ξενοδόχων, ο κ. Μιχάλης Ραγκούσης εκ μέρους του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ», ο κ.Δημήτρης Γκαρτσώνης, ειδικός συνεργάτης του Δήμου Κομοτηνής και οι κ.κ. Ντίνος Ισπικούδης και Μαρία Παρασκευά από την Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου Κομοτηνής Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε, που είναι και ο επικεφαλής εταίρος του έργου.
 
Στην πρώτη επίσκεψή τους, στο Τσεπελάρε, οι συμμετέχοντες της ελληνικής αποστολής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν δια στόματος των ειδικών τα όσα έχει να προσφέρει η γειτονική χώρα αναφορικά με τον τουρισμό, αλλά και να δεχτούν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις για τα της ελληνικής πλευράς από όσους παρευρέθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Κομοτηνή, ενώ δόθηκε η ευκαιρία για το σύνολο των Ελλήνων προσκεκλημένων να παρουσιάσουν την περιοχή μας και τις τουριστικές δυνατότητες αυτής καθώς και τα όσα εργαλεία ανάπτυξης περιλαμβάνει το πρόγραμμα GREEN SPOTS. 

Οι βούλγαροι εισηγητές

Τη συζήτηση άνοιξε η Βουλγαρική πλευρά και συγκεκριμένα ο Sahi Madankov, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του δήμου Τσεπελάρε της Βουλγαρίας, ο οποίος καλωσόρισε τα μέλη της ελληνικής αποστολής υπογραμμίζοντας για ακόμα μία φορά την ανάγκη συμπόρευσης των δύο χωρών προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής τουριστικής ανάπτυξής τους. Ακολούθως έλαβαν τον λόγο ο προσωρινός δήμαρχος του Τσεπελάρε Boran Hadzhiev, που εξέφρασε την βεβαιότητά του για μία πιο σταθερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την ανάπτυξη του τουρισμού, επικεντρώνοντας στη δυναμική που δίνουν οι φυσικές ομορφιές του τόπου, η Theodora Pencheva η οποία και παρουσίασε τα χειμερινά τουριστικά θέρετρα του Τσεπελάρε και το Παμπόροβο αλλά και τις δυνατότητες των extreme sports που αυτά προσφέρουν, επικεντρώνοντας και στο κομμάτι των εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως αυτό που απευθύνεται σε Ανθρώπους με Κινητικές Αναπηρίες, o Georgi Pamporov, εκτελεστικός διευθυντής του Περιφερειακού Τουριστικού Συνδέσμου «Ροδόπη», μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης ενός κοινού τουριστικού προϊόντος που να συνδέει όλα τα τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος της Βουλγαρικής και της Ελληνικής πλευράς από την οροσειρά της Ροδόπης έως και το Αιγαίο Πέλαγος και τέλος, ο Konstadin Gluskov, εκπρόσωπος του Βουλγαρικού Σωματείου για της Προστασία της οροσειράς της Ροδόπης, που παρουσίασε τις δυνατότητες θρησκευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και περιπατητικού τουρισμού στην περιοχή του Τσεπελάρε. 

Κλεοπάτρα Στογιαννίδου «Η συνάντηση αυτή να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μία γόνιμη συνεργασία των δύο δήμων για την τουριστική ανάπτυξή τους»

Σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά, το λόγο έλαβε πρώτη η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Κομοτηνής κ.Κλεοπάτρα Στογιαννίδου η οποία αφού ευχαρίστησε τους οικοδεσπότες για την ευγενική φιλοξενία τους, έθεσε ως βασικό στόχο των δύο χωρών την τουριστική ανάπτυξη του τόπου που πρέπει να γίνει, όπως επεσήμανε, σε αγαστή συνεργασία με τους φορείς αλλά και τους επαγγελματίες, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός κοινού τουριστικού προϊόντος και την ανταλλαγή τουριστών μεταξύ των δύο χωρών. Η κ.Στογιαννίδου τόνισε πως η τουριστική ανάπτυξη και η βελτίωση των ήδη υπαρχουσών υποδομών βρίσκονται στους βασικούς στόχους του Δήμου Κομοτηνής τονίζοντας ωστόσο «πως πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά βήματα» και αναφερόμενη στο πρόγραμμα GREEN SPOTS ευχήθηκε αυτό να αποτελέσει «το πρώτο βήμα για μία γόνιμη συνεργασία των δύο δήμων για την τουριστική ανάπτυξή τους». Ακολούθως προσέφερε στον προσωρινό δήμαρχο του Τσεπελάρε Boran Hadzhiev το έμβλημα του Δήμου Κομοτηνής, γκραβούρες της Θράκης καθώς και ένα βιβλίο που αφορά στην περιοχή μας, ενώ αντίστοιχα δέχτηκε τα αναμνηστικά δώρα της Βουλγαρικής πλευράς.
 
Ο κ.Δημήτρης Γκαρτσώνης, ειδικός συνεργάτης του Δήμου Κομοτηνής, ανέλαβε την παρουσίαση του Δήμου Κομοτηνής και των τουριστικών ευκαιριών που αυτός προσφέρει, υπογραμμίζοντας με τη σειρά του την ανάγκη έμπρακτης «υλοποίησης» της «κοινής αίσθησης» που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών για την τουριστική ανάπτυξη για την δημιουργία ενός κοινού τουριστικού προϊόντος, μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας που η κάθε πλευρά διαθέτει, τόσο μέσα στο πλαίσιο του GREEN SPOTS αλλά και μέσω της αναζήτησης νέων συνεργασιών φορέων και επαγγελματιών, αλλά και πηγών χρηματοδότησης, πέρα από τα διασυνοριακά αυτά προγράμματα. 

Ανέστης Βαφειάδης «Θα πρέπει να αναπτύξουμε ένα δίκτυο συνεργασίας, διαφήμισης και ανταλλαγής επισκεπτών για το κοινό καλό όλων μας»

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ.Ανέστης Βαφειάδης χαρακτήρισε τον τουρισμό ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της κοινωνίας, επισημαίνοντας πως τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ευκαιρίες από κοινού ανάπτυξης της τουριστικής «κίνησης» των περιοχών αυτών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ανάπτυξης ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ φορέων και επαγγελματιών των δύο χωρών, διαφήμισης και ανταλλαγής επισκεπτών «για το κοινό καλό». Ο ίδιος παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της Κομοτηνής, επικεντρώνοντας στο κομμάτι των φοιτητών και των όσων κατ’ επέκταση προσφέρει αυτό το «ζωντανό κομμάτι» της κοινωνίας μας και αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας περαιτέρω υποδομών στην Βουλγαρική πλευρά, όπως για παράδειγμα το οδικό δίκτυο, για την διευκόλυνση ανταλλαγής τουριστών, δίνοντας τον λόγο στην πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ.Κική Κωνσταντινίδου η οποία παρουσίασε την «Λευκή Νύχτα» που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην πόλη μας, αύριο 25 Σεπτεμβρίου, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους τους παρευρισκομένους.
 
«Εμπόριο και τουρισμός είναι συναφείς έννοιες» επεσήμανε η ίδια επικεντρώνοντας στη συνέχεια στις δυνατότητες που προσφέρουν τα τοπικά προϊόντα και τα οφέλη που μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να αποκομίσουν από την ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της «Φιλαδελφία» κ. Μανώλης Κιουτσούκης, αναφερόμενος στις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας, ενώ ακολούθως ο κ. Δήμος Ισπικούδης ανέλυσε το περιεχόμενο και την έως τώρα πορεία του προγράμματος GREEN SPOT σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά. 

Ενθουσιασμός για τη «Λευκή Νύχτα» – Ερωτηματικά για τη διέλευση λεωφορείων από τον Κάθετο Άξονα

Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε από τους οικοδεσπότες για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της Λευκής Νύχτας στην Κομοτηνή, η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, ενώ συζητήθηκε για ακόμα μία φορά και το ζήτημα της απαγόρευσης διέλευσης λεωφορείων από τον Μεθοριακό Σταθμό της Νυμφαίας, με κοινό συμπέρασμα όλων την ανάγκη άμεσης επίλυσής του από την πλευρά των υπουργείων Εσωτερικών των δύο χωρών.
 
Κατά την επόμενη ημέρα η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο Τσεπελάρε, όπου και επισκέφθηκε υπό την καθοδήγηση της Nevena Agorska το Μουσείο Σκι, το Κέντρο Ενημέρωσης Τουριστών αλλά και το Μουσείο Σπηλαίων της Ροδόπης, όπου μπορεί κανείς να δει δείγματα της γεωλογίας – ορυκτών, πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων καθώς επίσης φωτογραφίες από σπηλιές και μοναδικούς φυσικούς σχηματισμούς και αναχώρησε για το Σμόλιαν. 

Συνάντηση με τον Νομάρχη και τον Δήμαρχο του Σμόλιαν

Στο Σμόλιαν έγιναν δεκτοί από τον Νομάρχη του Σμόλιαν Adriyan Petrov, τον δήμαρχο του Σμόλιαν Marin Zahariev, παρουσία επίσης του προσωρινού δημάρχου του Τσεπελάρε Boran Hadzhiev, όπου αμφότερες οι πλευρές μίλησαν για τις τουριστικές δυνατότητες των περιοχών που εκπροσωπούν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε πλευρά αλλά και τις προκλήσεις από κοινού εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων αυτών, ενώ ακολούθως πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Πλανητάριο του Σμόλιαν.

Εθνική γιορτή με «άρωμα» παράδοσης στο Ζλάτογκραντ

Η επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στη γείτονα χώρα συνέπεσε χρονικά με την επέτειο της ανεξαρτησίας της Βουλγαρίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου. Η ημέρα αυτή συνοδεύεται από τετραήμερη αργία για το σύνολο της χώρας, ενώ τόσο ανήμερα όσο και τις ημέρες που προηγούνται αυτής διοργανώνονται σε πόλεις και χωριά της Βουλγαρίας παραδοσιακές γιορτές που αποτελούν πόλο έλξης και για τους τουρίστες των περιοχών αυτών.
 
Η ελληνική αποστολή κατά την πρώτη μέρα επισκέφθηκε και την πόλη Ζλάτογκραντ όπου είχε την ευκαιρία να ζήσει την γιορτινή ατμόσφαιρα, με παραδοσιακούς χορούς και συγκροτήματα, την αναβίωση παλαιών επαγγελμάτων αλλά και παραδοσιακών γεύσεων.

Περισσότερες φωτογραφίες στην ενότητα Φωτορεπορτάζ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.