Η ΑΜΘ μαθαινει για την Ευρωπαικη γραμμη για τα Εξαφανισμενα Παιδια 116000

Μέσα από τη συνεργασία του Αναπτυξιακού Οργανισμού Κ. Καραθεοδωρή και του Χαμόγελου του Παιδιού

Την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, καθώς και τις καλές πρακτικές διαχείρισης περιστατικών ενηλίκων και ανηλίκων που προέκυψαν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Χαμόγελου του Παιδιού με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Κ. Καραθεοδωρή, φιλοδοξούσε να παρουσιάσει η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 14 Ιουλίου στην Κομοτηνή.

Οι δύο φορείς συνεργάστηκαν στο έργο « INTERSYC II – Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection ΙΙ Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών II» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Interreg V-A Greece-Bulgaria” 2014-2020», με την εμπειρία να είναι πολύ θετική.

Στόχος του Σεμιναρίου, που θα επαναληφθεί διαδικτυακά και για τις άλλες ΠΕ της ΑΜΘ, ήταν αφενός η ενημέρωση των εκπροσώπων των δημόσιων φορέων για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 με σκοπό την αξιοποίηση της από όσο το δυνατόν περισσότερους κρατικούς φορείς και τη βελτιστοποίηση της συνεργασίας τους με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», αφετέρου η μεταφορά τεχνογνωσίας στους παρευρισκομένους για την διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων με την χρήση εργαλείων όπως το Missing Alert App.

Εκπρόσωποι διάφορων φορέων έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση

Αθανάσιος Λάπατας

«Η συνεχής εκπαίδευση πιστεύουμε πως είναι το καλύτερο ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα»

Όπως τόνισε ο πρόεδρος την Κ. Καραθεοδωρή, κ. Αθανάσιος Λάπατας, η συνεργασία τους με το Χαμόγελο του Παιδιού ξεκίνησε το 2017, και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2021, περιλαμβάνοντας μια σειρά από δράσεις, μία εκ των οποίων ήταν και η ενημέρωση της Τετάρτης.

Τα σεμινάρια για το νούμερο 116000 θα γίνουν σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από την Κ. Καραθεοδωρή, όμως όλα πλην της Κομοτηνής θα γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης, για όλους τους εμπλεκόμενους.

«Η συνεχής εκπαίδευση πιστεύουμε πως είναι το καλύτερο ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως σχεδόν καθημερινά ακούμε στις ειδήσεις για εξαφανίσεις, και είναι καλό να γνωρίζουν όλοι πως πρέπει να δράσουν, ώστε να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η συνεργασία με το Χαμόγελου του Παιδιού ήταν άψογη υπογράμμισε ο κ. Λάπατας, παρόλο που λόγω πανδημίας δεν μπόρεσαν να κάνουν όλα όσα είχαν προγραμματίσει. Για αυτό και ελπίζουν πως στην καινούρια προγραμματική περίοδο θα μπορέσουν να είναι αρωγοί σε οτιδήποτε χρειαστεί για να συνεχίσουν τις επαφές.

Εκπρόσωποι διάφορων φορέων έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση

Αιμίλιος Παλάτος

«Θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία, γιατί είναι για εμάς πολύ μεγάλη ευκαιρία να ενημερώνουμε τις τοπικές κοινωνίες»

Την άριστη συνεργασία που υπήρξε με την Κ. Καραθεοδωρή επιβεβαίωσε ο κ. Αιμίλιος Παλάτος, ψυχολόγος στην Ευρωπαϊκή γραμμή 116000, μέσα από την οποία τους δόθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να ενημερώσουν τους τοπικούς φορείς για τις δράσεις τους, τις υπηρεσίες και να ευαισθητοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες για το φαινόμενο των εξαφανίσεων, που στις μέρες μας εντείνεται και απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή γραμμή 116000 λειτουργεί από το χαμόγελο του παιδιού 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, είναι ανώνυμη, είναι δωρεάν, και μπορεί να καλεί ο οποιοσδήποτε για να ζητά κατευθύνσεις ή να δώσει πληροφορίες για κάποιο περιστατικό εξαφάνισης.

«Θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία, γιατί είναι για εμάς πολύ μεγάλη ευκαιρία να ενημερώνουμε τις τοπικές κοινωνίες» σημείωσε.

Αυτή τη στιγμή το Χαμόγελο του Παιδιού λειτουργεί τρείς γραμμές παράλληλα, η γραμμή SOS 1056, η Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης παιδιών 116-111, και το Ευρωπαϊκό νούμερο.

Το τελευταίο, λειτουργεί σε 29 χώρες, και ο κ. Παλάτος θεωρεί πως αποτελεί μια ευκαιρία για τους Έλληνες πολίτες, αλλά και όλους τους Ευρωπαίους, να συνδέσουν τη γραμμή με τις εξαφανίσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.