Η αλλαγη τροπου ζωης ο τροπος αντιμετωπισης των εξαρτησεων

Ο βαθμός που η μουσική και τα πρότυπα επηρεάζουν παιδιά και εφήβους στην υιοθέτηση παραβατικών συμπεριφορών αναδείχθηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης «Η trap είναι cool, τα Ναρκωτικά όμως όχι!»

Το επίκαιρο ζήτημα της επιρροής της trap μουσικής αλλά και των προτύπων, στην υιοθέτηση παραβατικών συμπεριφορών στους νέους αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης στην εκδήλωση με τίτλο «Η trap είναι cool, τα Ναρκωτικά όμως όχι!» που έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας, 27 Ιουνίου στον αύλειο χώρο της Παπαδριελλείου Πινακοθήκης της Κομοτηνή, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κομοτηνής, το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού “Exagono” και η Κοιν.Σ.Επ. «Θράκης Κίνητρο», σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ροδόπης ΟΡΦΕΑΣ, την Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ – ΚΙΒΩΤΟΣ και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης,  με στόχο να επικεντρωθεί στον ρόλο που επιτελούν η trap μουσική και οι στίχοι γνωστών ελληνικών τραγουδιών, οι οποίοι -έμμεσα- καλλιεργούν στους νέους την κουλτούρα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και παράνομων πράξεων.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ.Σπύρος Βόλτσης, Ψυχολόγος του Κέντρου «Ορφέας», η Ψυχολόγος, Σύμβουλος Τοξικοεξάρτησης, Οικογενειακός Θεραπευτής και Υπεύθυνη της Κινητής Μονάδας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΚΕΘΕΑ Κιβωτός κ. Σεμρά Μουσταφά και ο δικηγόρος κ.Άγγελος Νεστορίδης, υπό τον συντονισμό της αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κομοτηνής κ.Δομινίκης Δαλκυριάδου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του Κέντρου «Ορφέας» κ. Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων κ.Αλέξανδρος Χατζόπουλος.

Έξαρση της βίας και των παραβατικών συμπεριφορών

Μετά την προβολή βίντεο που εμπεριείχε δείγματα trap μουσικών κομματιών, τον λόγο έλαβε ο κ.Σπύρος Βόλτσης ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μία σύντομη περιγραφή στο έργο και τις δράσεις του Κέντρου «Ορφέας».

Όπως εξήγησε ο ίδιος τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία έξαρση της βίας και των βίαιων συμπεριφορών εν γένει στην κοινωνία, και λόγω του κορωνοϊού αλλά και των περιορισμών που η πανδημία έφερε στην καθημερινότητα των πολιτών, ωστόσο δεν αποτελεί και τον μοναδικό λόγο έκφρασης της βίας σήμερα ακόμα και για ασήμαντες αφορμές.

Η βία σήμερα εντοπίζεται και στα παιδιά και στους εφήβους, ηλικίες στις οποίες είναι κρίσιμος ο ρόλος της διαχείρισης αλλά και του μεταβολισμού της επιθετικότητας αυτής. Παίρνοντας αφορμή από κάποιους από τους στίχους trap τραγουδιών που προωθούν τις ουσίες, τις βίαις και επιθετικές συμπεριφορές, τα έμφυλα στερεότυπα κ.α. ο ίδιος εξέφρασε την έκπληξή του για τον «χώρο» της δημοσιότητας που φαίνεται αυτά να κερδίζουν. 

Ωστόσο όπως εξήγησε η μουσική, η κάθε μουσική, μπορεί να επηρεάσει κάποιον προς την υιοθέτηση τέτοιων συμπεριφορών υπό την λογική της υιοθέτησης σχετικών προτύπων, ωστόσο δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα οδηγήσει κάποιον σε αυτές. Σημαντικό ρόλο στην κατάρριψη τέτοιων αντιλήψεων και συμπεριφορών παίζει το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και η προσωπικότητα του ίδιου του παιδιού που θα επιλέξει άλλωστε στο τέλος τον τρόπο ερμηνείας των προσλαμβανουσών αυτών.

Πολυπαραγοντικό το ζήτημα των εξαρτήσεων

Με την χρήση ενός τριγωνικού σχήματος, το οποίο και περιέγραψε επέλεξε να εξηγήσει στους παρευρισκομένους τον ορισμό και τα χαρακτηριστικά της εξάρτησης κ. Σεμρά Μουσταφά. Όπως τόνισε στη μια γωνία του τριγώνου βρίσκεται το άτομο, στην άλλη οι ουσίες ή το αντικείμενο της εξάρτησης και στην τρίτη γωνία είναι το περιβάλλον.

Η ανεπάρκεια στην σύναψη σχέσεων, η αδυναμία διαχείρισης της απόρριψης, η έλλειψη ενδιαφερόντων – στόχων, η έλλειψη επίγνωσης κινδύνου ή άγνοιας, η αποτυχία σχολική ή επαγγελματική, η περιέργεια για το άγνωστο, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο τρόπος διασκέδασης, η μοναξιά και η ανασφάλεια αποτελούν μόλις κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά ανθρώπου που επιλέγει αυτόν τον τρόπο ζωής, γεγονός που όπως εξήγησε δεν συνεπάγονται από μόνα τους με την ιδιότητα ενός εξαρτημένου ατόμου, αλλά πρέπει να συνδυάζεται με ένα περιβάλλον στο οποίο συνήθως υπάρχουν οικογενειακά προβλήματα, πολιτισμικές συνήθειες, αρνητικά πρότυπα, κρίση αξιών κ.α καθώς και η διαθεσιμότητα του αντικειμένου της εξάρτησης και η πρόσβαση σε αυτό.

«Αυτός ο συνδυασμός τις περισσότερες φορές οδηγεί έναν άνθρωπο στο να αναπτύξει εξαρτημένη συμπεριφορά» ανέφερε η ίδια κάνοντας επίσης αναφορά στο έργο και την δραστηριοποίηση του μεγαλύτερου και παλαιότερου φορέας διαχείρισης των εξαρτήσεων, του ΚΕΘΕΑ αλλά και της κινητής του μονάδας που λειτουργεί από το 2021 στην ΑΜΘ για όλες τις μορφές απεξάρτησης (ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο).

Το ΚΕΘΕΑ όπως εξήγησε ακολουθεί μία ψυχοκοινωνική μέθοδο παρέμβασης στόχος της οποίας είναι η αποχή από τη χρήση, λειτουργώντας ως βοηθητικός κρίκος στην αλλαγή του τρόπου ζωής που είναι και το βασικό ζητούμενο για την αντιμετώπιση μιας εξάρτησης.

Άλλωστε οι εξαρτήσεις όπως υπογράμμισε είναι ένα φαινόμενο πολυπαραγοντικό και κατ’ επέκταση η επιλογή της υιοθέτησής αυτού του τρόπου ζωής σχετίζεται με μία σειρά θεμάτων.

Η ίδια αναφέρθηκε και στον ορισμό της γονικής αβοηθησίας, τονίζοντας πως η δαιμονοποίηση της επιλογής ενός παιδιού να κάνει χρήση ουσιών ή να εμπλακεί σε μια παραβατική συμπεριφορά αποτελεί εμπόδιο στην πιο ποιοτική σχέση μεταξύ τους, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξή της, για να υπογραμμίσει επίσης την ανάγκη της υιοθέτησης κοινής στάσης των γονέων απέναντι στην συμπεριφορά ενός παιδιού και τις επιλογές του.

Τον λόγο έλαβε ακολούθως ο δικηγόρος κ. Άγγελος Νεστορίδης ο οποίος ανέλυσε το νομικό πλαίσιο της χρήσης και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Συντονισμού και Καθημερινότητας κ. Κίμωνας Λεχούδης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πληροφορικής και Διαφάνειας κ.Γιάννης Κυριαζής, η υπεύθυνη του Κέντρου Νεολαίας και  Εθελοντισμού “Exagono” κ. Λουίζα Σαλτσίδου Ματεοσιάν και η κ.Έλπη Μπλεκάτση από την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.