Η Αλεξανδρουπολη, ο Ιασμος και το Πορτο Λαγος τιμησαν εν μεσω πανδημιας τον αγιο Νικολαο

Υπό τη «σκιά» της καθολικής απουσίας του χριστεπώνυμου πληρώματος

Ο άγιος Νικόλαος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στη Θράκη, τόσο στην Αλεξανδρούπολη που τιμάται ως πολιούχος άγιος όσο και στον Ίασμο νομού Ροδόπης αλλά και την Ξάνθη, όπου βρίσκεται το μοναστήρι του αγίου Νικολάου, μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου. Φέτος οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκαν λιτά, σύμφωνα με τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα που επικρατούν στη χώρα για την πάταξη της πανδημίας.

Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης

Κατά την ανακοίνωση της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης: «ο οικουμενικός Άγιος Νικόλαος δεν θα παύσει να προστατεύει και να περιφρουρεί την πόλη μας και τους πολίτες της από κάθε πνευματική και ορατή απειλή, ιδιαίτερα εφέτος που θα τον τιμήσουμε αποστερούμενοι την προσκύνηση της ιστορικής εικόνος του και του τιμίου λειψάνου του. Ο προστάτης κάθε τρικυμισμένου ανθρώπου ας γαληνεύσει σύντομα την φουρτούνα που ταράζει το πλοίο της ζωής μας κι ας οδηγήσει την κοινωνία μας γρήγορα σε απάνεμο λιμάνι».

Μητρόπολη Μαρωνείας Κομοτηνής, Ι.Ν. αγίου Νικολάου Ιάσμου

Με χειροτονία του διακόνου Κωνσταντίνου Διαβάνη και μνημόσυνο για 4 ήρωες του Πόγραδετς

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020,στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. αγίου Νικολάου Ιάσμου, τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου Κωνσταντίνου Διαβάνη. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ευαγγέλου Ματσιούδη, Κωνσταντίνου Μπαξεβανίδη, Αποστόλου Πολίτη και Δημητρίου Πουρνάρα, ηρώων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη του Πόγραδετς, στις 6-12-1940, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα.

Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, Ι.Μ. αγίου Νικολάου Πόρτο Λάγος

Ούτε όμως η Ι.Μ. του αγίου Νικολάου αποτέλεσε εξαίρεση, δεδομένου ότι, εκεί που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα επικρατούσε λαοθάλασσα πιστών, φέτος κυριάρχησαν ο έλεγχος και η επιτήρηση των μέτρων προστασίας για την πανδημία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.