Η ακτινογραφια των εισακτεων του ΔΠΘ το 2021

Μείωση 46% στους φοιτητές που δήλωσαν προτίμηση σε τμήμα του ΔΠΘ

ΤΕΦΑΑ και Νομική Κομοτηνής τα τμήματα που δήλωσαν οι περισσότεροι υποψήφιοι ως πρώτη τους επιλογή

Τα συγκριτικά στοιχεία προτιμήσεων υποψηφίων και βάσεων εισαγωγής στα Τμήματα του Δ.Π.Θ. και στα αντίστοιχά τους για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΟΔΙΠ του ΔΠΘ, που δείχνουν την αναταραχή που έφερε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε πολλά από τα τμήματά του.

Την ίδια ώρα φαίνεται πως τμήματα που ήταν πάντα δημοφιλή έχουν κρατήσει τους αριθμούς τους, τόσο σε βάσεις όσο και σε ενδιαφέρον από υποψηφίους, ενώ το πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι πως ήταν σημαντική η μείωση του συνολικού αριθμού υποψηφίων που δήλωσε κάποιο Τμήμα του Δ.Π.Θ.. Το εν λόγω ποσοστό σύμφωνα με τα στοιχεία έφτασε το 46%.

Μειώθηκε στο μισό ο αριθμός των υποψηφίων που προτίμησαν το ΔΠΘ

Οι συνολικές προτιμήσεις των υποψηφίων των ΓΕΛ για τα Τμήματα του Δ.Π.Θ, αλλά και οι υποψήφιοι που δήλωσαν κάποιο Τμήμα του Δ.Π.Θ. ως πρώτη τους επιλογή, δείχνουν πως το ΤΕΦΑΑ αποτέλεσε και αυτήν την ακαδημαϊκή χρονιά το Τμήμα που, ανάμεσα στα υπόλοιπα Τμήματα του Δ.Π.Θ., δήλωσαν οι περισσότεροι υποψήφιοι ως πρώτη τους επιλογή (198 υποψήφιοι), ενώ ακολουθούν η Νομική (147), το ΠΤΔΕ (146), η Ιατρική (126) και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (115).

Ωστόσο, τα Τμήματα του Δ.Π.Θ. που δηλώθηκαν συνολικά από τους περισσότερους υποψηφίους ήταν, όπως και πέρυσι, το ΠΤΔΕ (9.951 υποψήφιοι), το ΤΕΕΠΗ (3.872) και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (3.405), με φανερή ωστόσο τη μείωση του συνολικού αριθμού υποψηφίων που δήλωσε κάποιο Τμήμα του Δ.Π.Θ.

«Το συγκλονιστικό είναι ότι μας προτίμησαν μόλις οι μισοί σε σχέση με πέρυσι» σημείωσε η αντιπρύτανης του ΔΠΘ και Πρόεδρος της ΜΟΔΙΠ κ. Ζωή Γαβριηλίδου. Το 2020 οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει κάποιο τμήμα του ΔΠΘ ήταν 91.437, ενώ φέτος ήταν 49.479, κάτι που σύμφωνα με την ίδια δείχνει καθαρά πως η Ενιαία Βάση εισαγωγής βάζει όρια στο τι θα επιλέξουν.

Το θετικό είναι πως μόλις σε πέντε τμήματα είχαμε μια μικρή πτώση της βάσης, και σε όλα τα άλλα υπήρχε άνοδος, ενώ και οι βαθμολογίες των πρώτων σε κάθε τμήμα ήταν πολύ υψηλές.

Ο συνολικός αριθμός φοιτητών που εισήχθησαν επηρεάστηκε και από το γεγονός ότι υπήρξαν αρρυθμίες σε κάποιες σχολές, με πιο γνωστή αυτή της αρχιτεκτονικής Ξάνθης που είχε μόλις 8 εισακτέους.

Αυτό όμως αναμένεται να «διορθωθεί» τις επόμενες χρονιές, όταν οι συντελεστές της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα διορθωθούν. Αξίζει να σημειωθεί πως η Σχολή, παρά τις ιδιαιτερότητες της, είχε υποψηφίους που την προτίμησαν (συνολικά 96, αριθμός βέβαια πολύ μικρότερος από τους 785 του 2020).

Κράτησαν οι βάσεις, υψηλές διαφορές μεταξύ πρώτου και τελευταίου

Ειδικά όσο αφορά τις βάσεις, το Τμήμα με τη μεγαλύτερη πτώση της βάσης του είναι το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, ενώ το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων είναι αυτό με τη μεγαλύτερη αύξηση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ιατρική του Δ.Π.Θ. ανήκει στα 20 Τμήματα με την υψηλότερη βάση πανελλαδικά, καταλαμβάνοντας τη 19η θέση.

Όσο για τις διαφορές μεταξύ πρώτου και τελευταίου υποψηφίου, εκεί βρίσκεται το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, με διαφορά 10.229 μορίων (18.713 ο πρώτος και 8.484 ο τελευταίος) και ακολουθεί το ΤΕΦΑΑ με 8.579 μόρια (21.750 με 13.171), ενώ τη μικρότερη διαφορά μεταξύ της βαθμολογίας σημείωσε η Ιατρική με 794 μόρια (18.953 με 18.159).

Συγκεκριμένα για τα υπόλοιπα τμήματα της Κομοτηνής, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών έχει διαφορά 7.021 μορίων (16.971 με 9.950), το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας έχει διαφορά 6.868 μορίων (15.378 με 8.510), το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης έχει διαφορά 6.489 μορίων (17.510 με 11.021), το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής έχει διαφορά 5.036 μορίων (16.528 με 11.492), το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων χωρών έχει διαφορά 4.058 μορίων (12.718 με 8.660) το Τμήμα Νομικής έχει διαφορά 2.111 μορίων (19.159 με 17.048) και στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας έχει διαφορά 1.989 μορίων (17.753 με 15.764)

Πώς συγκρίνονται τα Τμήματα του ΔΠΘ με τα υπόλοιπα της χώρας

Από τα είκοσι συνολικά Τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης μόνο δύο δεν έχουν αντιστοιχία με κάποιο άλλο Ακαδημαϊκό Τμήμα, ενώ τα Τμήματα με τις περισσότερες αντιστοιχίες είναι το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (11), το Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία (8) και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (7).

Όσον αφορά στα Ιδρύματα με τις περισσότερες αντιστοιχίες με το Δ.Π.Θ., το Α.Π.Θ. εξακολουθεί να είναι το Ίδρυμα με τις περισσότερες αντιστοιχίες (13) με το Δ.Π.Θ., ενώ ακολουθούν με 8 αντιστοιχίες το Ε.Κ.Π.Α., το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Τα Ιδρύματα τα οποία δεν έχουν κανένα αντίστοιχο Τμήμα με το Δ.Π.Θ. είναι το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Ακολουθούν στοιχεία για τα Τμήματα της Κομοτηνής:

ΤΕΦΑΑ

Το ΤΕΦΑΑ έχει τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής σε σχέση με τα αντίστοιχά του 5 Τμήματα, με τα μόρια εισαγωγής του να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση. Επίσης εμφανίζει τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου επιτυχόντα, ενώ ακολουθεί σταθερά τις διακυμάνσεις στις βάσεις των υπολοίπων αντίστοιχων τμημάτων.

Σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων, το ΤΕΦΑΑ του Δ.Π.Θ. είχε τη μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα στα τελευταία δύο έτη (7,8%), ενώ παράλληλα έχει υπερδιπλάσιους εισακτέους (400) σε σχέση με τα αντίστοιχα Τμήματα. Δεν έχει κενές θέσεις (ούτε τα αντίστοιχα Τμήματα), ενώ ο συντελεστής Ε.Β.Ε. που επέλεξε είναι ο χαμηλότερος (0,80).

Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας

Το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση εισαγωγής στη συγκεκριμένη ομάδα 3 Τμημάτων της χώρας με τα μόρια εισαγωγής του να παρουσιάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο (10,2%), συγκριτικά με τα υπόλοιπα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Εμφανίζει δε τη μικρότερη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου επιτυχόντα (6.868 μόρια), και ακολουθεί σταθερά τις διακυμάνσεις στις βάσεις των υπολοίπων αντίστοιχων τμημάτων.

Σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων στα τρία τμήματα, το ΤΙΕ έχει τη μικρότερη μείωση (50,9%) σε σχέση με τα υπόλοιπα, ενώ παράλληλα έχει το μεγαλύτερο αριθμό επιτυχόντων (104). Και στα τρία Τμήματα της συγκεκριμένης ομάδας παρατηρείται πολύ μεγάλη πτώση στον αριθμό των επιτυχόντων, με συνεπακόλουθη αύξηση στον αριθμό κενών θέσεων, με το ΤΙΕ του Δ.Π.Θ. να έχει τη μικρότερη πτώση (-50,9%) και τον μικρότερο αριθμό κενών θέσεων (108) σε σχέση με τα αντίστοιχά του Τμήματα.

Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας

Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση εισαγωγής στη συγκεκριμένη ομάδα 3 Τμημάτων της χώρας και παρουσιάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το Τμήμα εμφανίζει τη μικρότερη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου επιτυχόντα, ενώ στη διαχρονική εξέλιξη των βάσεων εισαγωγής, παρατηρείται μια αυξητική τάση στην τιμή της βάσης εισαγωγής για Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δ.Π.Θ..

Ο αριθμός των εισακτέων, ταυτίζεται με τον αριθμό των επιτυχόντων (121), χωρίς να υπάρχουν κενές θέσεις όπως και στα άλλα τμήματα, ενώ ο συντελεστής Ε.Β.Ε. που επέλεξε το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δ.Π.Θ. είναι 1,10 και συμπίπτει με αυτόν που επέλεξε τα αντίστοιχο Τμήμα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑΝ. ενώ αυτό του ΠΑ.Δ.Α. επέλεξε 0,80.

Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής έχει τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής στη συγκεκριμένη ομάδα 2 Τμημάτων της χώρας με αυτή να παρουσιάζει πολύ μικρή μείωση (-0,75%), σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και αρκετά μεγάλη διαφορά (5.036 μόρια) μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου επιτυχόντα.

Στη διαχρονική εξέλιξη των βάσεων εισαγωγής, το Τμήμα ακολουθεί τις διακυμάνσεις στις βάσεις του αντίστοιχου τμήματος του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο αριθμός των εισακτέων ταυτίζεται με τον αριθμό των επιτυχόντων (132), όπως και στο Τμήμα της Παντείου, και ο συντελεστής Ε.Β.Ε. είναι ο ίδιος και για τα δύο Τμήματα της συγκεκριμένης ομάδας (0,80).

Τμήμα Νομικής

Το Τμήμα Νομικής έχει τη μικρότερη βάση εισαγωγής στη συγκεκριμένη ομάδα 3 Τμημάτων της χώρας με τα μόρια εισαγωγής να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στη συγκεκριμένη ομάδα Τμημάτων.

Εμφανίζει δε τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου επιτυχόντα (2.111 μόρια), έχοντας τον υψηλότερο αριθμό εισακτέων (506 άτομα), και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων (6,1%) σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο αριθμός των εισακτέων ταυτίζεται με τον αριθμό των επιτυχόντων και στα τρία Τμήματα, που όρισαν συντελεστή Ε.Β.Ε. (1,20).

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών έχει τη δεύτερη χαμηλότερη βάση εισαγωγής στην ομάδα των αντίστοιχων 12 Τμημάτων με τα μόρια εισαγωγής του να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση (-6,1%) σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το Τμήμα εμφανίζει σχετικά μεγάλη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου επιτυχόντα (7.021 μόρια), αλλά όχι τη μεγαλύτερη στη συγκεκριμένη ομάδα.

Όσο για τον αριθμό των επιτυχόντων, το ΤΟΕ του Δ.Π.Θ. βρίσκεται ακριβώς στα ίδια επίπεδα με την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά (329) χωρίς να υπάρχουν κενές θέσεις στο συγκεκριμένο Τμήμα, ενώ παράλληλα είναι από τους μεγαλύτερους στη συγκεκριμένη ομάδα.

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ. έχει τη δεύτερη χαμηλότερη βάση εισαγωγής στην ομάδα των αντίστοιχων 6 Τμημάτων. Τα μόρια εισαγωγής παρουσιάζουν την πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως και όλα της συγκεκριμένης ομάδας Τμημάτων, αλλά όχι την υψηλότερη. Εμφανίζει τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου επιτυχόντα (6.489 μόρια), και ακολουθεί σε γενικές γραμμές τις διακυμάνσεις στις βάσεις των αντίστοιχων τμημάτων.

Το Τμήμα έχει τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό επιτυχόντων (181) μετά το Πανεπιστήμιο Κρήτης (253) και το ΕΚΠΑ (234), χωρίς κενές θέσεις.

Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας έχει τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής στην ομάδα των αντίστοιχων 7 Τμημάτων της χώρας, με τα μόριά του να παρουσιάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε αντίθεση με τα περισσότερα αντίστοιχα Τμήματα που είχαν μείωση.

Στην πλειοψηφία των Τμημάτων της συγκεκριμένης ομάδας παρατηρείται πτώση στον αριθμό των επιτυχόντων (στα 4 από τα 7 Τμήματα), με το ΤΕΦ του Δ.Π.Θ. να αγγίζει μείωση της τάξης του -8,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ο συντελεστής Ε.Β.Ε. του ΤΕΦ του Δ.Π.Θ. είναι, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο χαμηλότερος στη συγκεκριμένη ομάδα τμημάτων (0,80).

Ο αριθμός των εισακτέων (217), δεν ταυτίζεται για το ΤΕΦ με τον αριθμό των επιτυχόντων (199), με αποτέλεσμα να υπάρχουν 18 κενές θέσεις στο συγκεκριμένο Τμήμα.

Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Περευξεινίων Χωρών

Το ΤΓΦΠΠΧ του Δ.Π.Θ. (το μόνο χωρίς αντιστοίχιση στην Κομοτηνή) παρουσιάζει αύξηση της βάσης εισαγωγής του (12,5%), σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σχετικά μεγάλη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου επιτυχόντα (4.058 μόρια) και αρκετά μεγάλη πτώση του αριθμού των εισακτέων (-56%). Επίσης, Ο αριθμός των εισακτέων, (159), δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των επιτυχόντων (70), με αποτέλεσμα να υπάρχουν 89 κενές θέσεις στο συγκεκριμένο Τμήμα. Ο συντελεστής Ε.Β.Ε. που επέλεξε είναι ο χαμηλότερος δυνατός (0,80).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.