Η «ακτινογραφια» της νεας Σχολης Κοινωνικων, Πολιτικων και Οικονομικων Επιστημων του ΔΠΘ

Παράδειγμα της «εδώ και τώρα» ανάπτυξης του πανεπιστημιακού ιδρύματος της περιοχής μας

Μία σημαντική εξέλιξη για την περιοχή μας και ιδιαίτερα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που επί σειρά ετών παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε φοιτητές από όλη την Ελλάδα, είναι η δημιουργία νέων Τμημάτων στην πόλη της Κομοτηνής στο πλαίσιο της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών.
 
Με 20 τμήματα έναντι 18 εκπροσωπείται πλέον το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο Μηχανογραφικό Δελτίο δίνοντας την δυνατότητα στους υποψηφίους φοιτητές να επιλέξουν πλέον και νέα Τμήματα με σαφή ακαδημαϊκή φυσιογνωμία, στόχους αλλά και προσδοκώμενα αποτελέσματα για υψηλής ποιότητας σπουδές.  Εν αντιθέσει με το προσωρινό έστω «πάγωμα» της πρότασης του ΔΠΘ για τα νέα Τμήματα, η Κατάτμηση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης όχι απλώς δίνει περαιτέρω προοπτική ανάπτυξης, αλλά αποτελεί ένα ξεκάθαρο δείγμα της ανάπτυξης που επιτελείται στο «εδώ και τώρα» στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της περιοχής μας καλύπτοντας εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες τόσο της Θράκης όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας. Τα νέα Τμήματα έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία, έρχονται να ενισχύσουν την σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα και να αναδείξουν την σημασία των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών στην σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.
 
Μετά τη δημοσίευση του Νόμου 4610/2019 στον οποίο περιλαμβάνεται και το άρθρο που αφορά στην Κατάτμηση του Τμήματος, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου προχώρησε την προηγούμενη Πέμπτη στην έκδοση σχετικών αποφάσεων για τις απαιτούμενες ενέργειες που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις της Συνέλευσης του Τμήματος και οριοθετώντας τόσο την λειτουργία των νέων τμημάτων όσο και τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν στην εκπαιδευτική λειτουργία αυτών, αρχής γενομένης από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Η άμεση εκκίνηση των απαιτούμενων διαδικασιών έρχεται να επιβεβαιώσει πολλαπλώς τόσο την στενή συνεργασία της διοίκησης του Τμήματος με τις Πρυτανικές αρχές όσο και την έγκαιρη προετοιμασία και των δύο πλευρών, ούτως ώστε σε διάστημα περίπου δύο ετών τα νέα Τμήματα να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία. 

Αύξηση του αριθμού των φοιτητών στη Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών και αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης 

Συγκεκριμένα, η Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, του ΔΠΘ, θα υποδεχτεί τον Σεπτέμβριο 430 φοιτητές στα νέα τμήματα της. Αναλυτικότερα 120 εξ αυτών θα ενταχθούν στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, 130 στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, ενώ την μερίδα του λέοντος θα «λάβει» το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης που αναμένεται να υποδεχθεί 180 φοιτητές. 

Νέες θέσεις ακαδημαϊκού προσωπικού για την ενίσχυση των Τμημάτων 

Με στόχο την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, εγκρίθηκε η κατανομή 21 συνολικά θέσεων μελών ΔΕΠ στο ΔΠΘ. Μετά τη διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη κ. Αλέξανδρου Πολυχρονίδη για την ένταξη των διδασκόντων στα νέα Τμήματα, η Σύγκλητος αποφάσισε να ενισχυθούν όλα τα Τμήματα του Δημοκριτείου με μία θέση μέλους ΔΕΠ ανά Τμήμα και να δοθεί μία επιπλέον θέση στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσει την αυτοδυναμία του. Οι θέσεις αυτές καλύπτουν βασικές ανάγκες των Τμημάτων του ΔΠΘ και παράλληλα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία στην υλοποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους, τόσο στα παλαιά όσο και στα νέα Τμήματα. Η διοίκηση του πανεπιστημίου σε πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας και έχοντας το βλέμμα στο μέλλον, φρόντισε ώστε με δίκαιο τρόπο να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία όλων των Τμημάτων. 

Οι Πρόεδροι και Αναπληρωτές των νέων Τμημάτων 

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, με την σχετική απόφαση της Συγκλήτου, σύμφωνα και με τα οριζόμενα από το άρθρο 24 του Ν.4485/2017 αποφασίστηκαν οι προσωρινές διοικήσεις των τμημάτων, οι οποίες έλαβαν και την σύμφωνη γνώμη των Πρυτανικών αρχών του ΔΠΘ. Αναλυτικά σύμφωνα και με την σχετική απόφαση Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ορίστηκε ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, καθηγητής κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος, ενώ στην θέση του Αναπληρωτή Προέδρου ορίστηκε ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Περικλής Πολυζωίδης. Το συγκεκριμένο Τμήμα θα προχωρήσει άμεσα στη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου και Αν/τη Προέδρου με διετή θητεία. Παράλληλα, στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής την θέση του προσωρινού Προέδρου για δύο έτη και έως την απόκτηση αυτοδυναμίας του Τμήματος αναλαμβάνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Μαρία Πεμπετζόγλου με τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Αλέξανδρο Ιωαννίδη στην θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, ενώ στις αντίστοιχες θέσεις του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης ορίστηκαν οι  αναπληρωτές καθηγητές του Τμήματος Νομικής κ. Γιάννης Μπέκας και Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος. Οι προσωρινοί πρόεδροι και οι αναπληρωτές τους αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η του προσεχούς Σεπτέμβρη με στόχο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην λειτουργία των νέων τμημάτων και να εφαρμοστούν άμεσα τα νέα προγράμματα σπουδών. 

Τα προγράμματα σπουδών 

Τα προγράμματα Σπουδών των νέων Τμημάτων, έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος προκειμένου οι νέοι φοιτητές να έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν εγκαίρως για τις σπουδές που θα ακολουθήσουν και προετοιμάζονται πυρετωδώς οι νέες ιστοσελίδες που θα παρέχουν το σύνολο των πληροφοριών που χρειάζεται να γνωρίζουν  οι φοιτητές για τα νέα Τμήματα.  Οι Συνελεύσεις των νέων Τμημάτων θα οριστικοποιήσουν μετά την 1η Σεπτεμβρίου τα νέα Προγράμματα Σπουδών και θα προχωρήσουν στις αντιστοιχίσεις των μαθημάτων για τα παλαιά. Ιδιαίτερα στην δεύτερη περίπτωση και στους υφιστάμενους φοιτητές της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Κοινωνικής Διοίκησης, οι οποίοι εισήχθησαν από το 2014 και μετά, θα δοθεί η δυνατότητα να δηλώσουν από τις 23 έως και τις 31 Ιουλίου σε ποιο εκ των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας ή Κοινωνικής Πολιτικής επιθυμούν να ενταχθούν και να ολοκληρώσουν εκεί τις σπουδές τους.
 
Οι φοιτητές της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Πολιτικής Επιστήμης, εντάσσονται στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης δίχως να απαιτείται η δήλωση προτίμησής τους. Η δημιουργία του νέου Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης αποκαθιστά στρεβλώσεις του παρελθόντος και δίνει τη δυνατότητα στην ανάδειξη ενός ιδιαίτερα σημαντικού γνωστικού πεδίου.
 
Είναι σημαντικό ότι για τις προαναφερθείσες διαδικασίες έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου η απόφαση της Συγκλήτου και οι υφιστάμενοι φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε δύο ενημερωτικές συναντήσεις που έλαβαν χώρα τον περασμένο Ιούνιο από τον Πρόεδρο και στελέχη του Τμήματος, τόσο για το σε τι συνίσταται αλλά και τι αλλαγές φέρει η κατάτμηση του Τμήματος όσο και για τις διαδικασίες υποβολής των παραπάνω δηλώσεων προτίμησης για την ένταξή τους στα νέα τμήματα.
 
Η κατάτμηση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης πέραν της ικανοποίησης των χρόνιων αιτημάτων των διδασκόντων και των φοιτητών, έδωσε την δυνατότητα της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης και άλλων εκπαιδευτικών μονάδων που υφίσταντο στο πλαίσιο της λειτουργίας τους. Οι παραπάνω αποφάσεις δε συνοδεύτηκαν και από την σχετική απόφαση της Συγκλήτου του ΔΠΘ αλλά και την διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη για την αναβάθμιση των εργαστηριακών μονάδων, όπως το Εργαστήρι Κοινωνικής, Κοινοτικής και Συμβουλευτικής που εντάσσεται πλέον στο νέο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και θα απαρτίζεται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και 15 φοιτητές που θα πραγματοποιούν σε αυτό την πρακτική τους άσκηση, ενισχύοντας και τις υπηρεσίες τις οποίες θα προσφέρουν στην πόλη  της Κομοτηνής.  Μέσα από αυτή τη λειτουργία θα ενισχυθεί η ανοικτή σχέση του Πανεπιστήμιου με την τοπική κοινωνία και θα παρασχεθούν επιπλέον υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας στην περιοχή μας.
 
Όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε ο Καθηγητής Χαράλαμπος Πουλόπουλος, παρά τις αυξημένες ευθύνες και το φόρτο εργασίας που απαιτείται για την προετοιμασία και την ορθή λειτουργία των νέων Τμημάτων «…οι νέες αυτές εξελίξεις μας γεμίζουν αισιοδοξία για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και ελπίδα ότι το Πανεπιστήμιο μας συνεχώς θα αναβαθμίζει το έργο του και θα αποτελεί πόλο έλξης νέων φοιτητών από όλη την Ελλάδα».

Απαραίτητη η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Παλιάς Νομικής 

Η νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η κατάτμηση του Τμήματος πέραν των προαναφερθέντων επί των οποίων το ΔΠΘ αποδεικνύει πλήρη ετοιμότητα αλλά και σύμπνοια απόψεων μεταξύ φοιτητών, διδασκόντων, διοίκησης και τοπικής κοινωνίας, απαιτεί και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Παλιάς Νομικής όπου και θα λειτουργήσουν άμεσα τα νέα Τμήματα.
 
Όπως έχει γίνει γνωστό,  η διοίκηση του πανεπιστημίου έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο και την ολοκληρωμένη πρόταση ενεργειακής αναβάθμισης των πέντε κτιρίων που συνιστούν την Παλιά Νομική με πιθανή χρηματοδότησή της, είτε από πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, είτε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΜ-Θ είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει εργασίες στο κέλυφος του κτιρίου, την αλλαγή των κουφωμάτων, καλής ποιότητας τζάμια, σύγχρονο ηλεκτροφωτισμό τύπου led, σύστημα ψύξης και θέρμανσης με αντλίες θερμότητες, ούτως ώστε η ποιότητα των υποδομών να είναι σύμφωνη με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης για το σύνολο των φοιτητών του Δημοκριτείου και να ανταποκρίνονται πλήρως στις  προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής που είναι απαραίτητες για τα σύγχρονα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.
 
Μεταξύ των όσων προβλέπει το σχέδιο του ΔΠΘ με ορίζοντα ολοκλήρωσης δύο ετών είναι και οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο κεντρικό αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής, το οποίο πέραν των υπολοίπων χρήσεών του, αξιοποιείται και από την ευρύτερη κοινωνία της Ροδόπης για κοινωνικούς και επιστημονικούς σκοπούς.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.