Η αισθητικη οδοντιατρικη προκληση για τους οδοντιατρους της Θρακης

Ζητούμενο οι καλύτερες δυνατές παροχές, προσαρμοσμένες στις κοινωνικές συνθήκες της εποχής

Στο ξενοδοχείο Arcadia, στην Κομοτηνή, συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο δεκάδες οδοντίατροι από όλη τη Θράκη, για να λάβουν μέρος στην 8η Πανθρακική Οδοντιατρική Ημερίδα, την οποία συνδιοργάνωσαν οι Σύλλογοι της Ροδόπης, του Έβρου και της Ξάνθης. Κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο κ. Στρατής Παπάζογλου, Αναπληρωτής Καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών, ενώ αντικείμενο της παρουσίασής του και της συζήτησης με του παριστάμενους οδοντιάτρους αποτέλεσε ο τομέας της αισθητικής οδοντιατρικής. 

Βασίλης Τσανίδης «Το καλό, λαμπερό χαμόγελο είναι ένας από τους πρωταρχικούς λόγους που κάποιος θα ζητήσει βοήθεια από τον γιατρό του»

Πρόκειται για έναν τομέα της οδοντιατρικής, ο οποίος παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και ταυτόχρονα αποτελεί μία πρόκληση για τους επιστήμονες του κλάδου, διότι πέρα από την αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας, οι οδοντίατροι καλούνται να πετύχουν και ένα κατά το δυνατό καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα για τον ασθενή τους. «Ο κόσμος ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την αισθητική οδοντιατρική», μας δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Βασίλης Τσανίδης, για να συμπληρώσει ότι «το καλό, λαμπερό χαμόγελο είναι ένας από τους πρωταρχικούς λόγους που κάποιος θα ζητήσει βοήθεια από τον γιατρό του». 

«Πρέπει με πιο συντηρητικό τρόπο να γίνονται οι αποκαταστάσεις του χαμόγελου, για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στις νέες κοινωνικές συνθήκες»

Βέβαια, η ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα της περιόδου που διανύουμε κάθε άλλο παρά υπερβολές επιτρέπει να γίνονται στον συγκεκριμένο τομέα. Για τον λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ημερίδας παρουσιάστηκαν και συζητήθηκε οι τεχνικές και τα μέσα, που μπορούν να συνδυάσουν το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος για τον ασθενή. «Πρέπει οι αποκαταστάσεις στους ασθενείς μας να είναι και όμορφες και οικονομικές», τόνισε σχετικά ο κ. Τσανίδης, επισημαίνοντας ότι «πρέπει με πιο συντηρητικό τρόπο να γίνονται οι αποκαταστάσεις του χαμόγελου, για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στις νέες κοινωνικές συνθήκες και στις νέες απαιτήσεις της κοινωνίας». Η προσαρμογή αυτή, κατά τον κ. Τσανίδη, δεν απειλεί με υποβάθμιση την ποιότητα της δουλειάς, που γίνεται. «Απλώς, σε πολλά σημεία ίσως πρέπει μέσα από την όλη λαίλαπα, που εξελίσσεται», σχολίασε, «να πάρουμε κάποια μαθήματα και να γίνουμε πιο συντηρητικοί και ώριμοι». «Εμείς πάντα λέγαμε ότι η ιατρική γενικά πρέπει να είναι πιο συντηρητική, όπου μπορεί», προσέθεσε, «και νομίζω ότι σιγά-σιγά κάποια πράγματα τα επιβάλλουν και οι κοινωνικές συνθήκες». 

«Το ότι βλέπουμε συνανθρώπους μας να μιλούν και να χαμογελούν και να μην έχουν δόντια, είναι μια ένδειξη γενικής υποβάθμισης της κοινωνίας μας»

Εξάλλου, απόρροια των δύσκολων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία, είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αποφεύγει να ζητά τη βοήθεια του οδοντιάτρου, ακόμα κι όταν αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα. Το φαινόμενο αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, σχολιάζοντας πως «αυτό είναι ένας από τους προβληματισμούς που έχουμε». Με απογοήτευση διέκρινε πως το κράτος έχει πλέον αποσυρθεί από την στήριξη των πολιτών στην οδοντιατρική θεραπεία, ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αφού η στοματική υγεία είναι συνδεδεμένη με τη γενικότερη υγεία του ανθρώπου. «Δεν είναι απλώς θέμα ενός πονόδοντου», ξεκαθάρισε, «αλλά μπορεί να έχουμε επιπτώσεις στη γενική υγεία του ατόμου». Κλείνοντας αυτήν την αναφορά του, ο κ. Τσανίδης τόνισε με έμφαση ότι «αυτό που βλέπουμε όλοι πλέον στην καθημερινότητά μας και πολλές φορές στις τηλεοράσεις, δηλαδή συνανθρώπους μας να μιλούν και να χαμογελούν και να μην έχουν δόντια, είναι μια ένδειξη γενικής υποβάθμισης της κοινωνίας μας». 

Υψηλό το επίπεδο επιστημονικής επάρκειας των οδοντιάτρων της περιοχής

Τέλος, ο κ. Τσανίδης δήλωσε υπερήφανος για το επίπεδο της επιστημονικής επάρκειας των συναδέλφων του που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, υπενθυμίζοντας ότι ακολουθούν και τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί, τόσο από την ευρωπαϊκή κοινότητα όσο και από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ώστε να διασφαλίζουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασθενείς τους. Κλείνοντας, επισήμανε ότι μέσα από τις δράσεις των οικείων συλλόγων, όπως αυτή της διοργάνωσης της Οδοντιατρικής Ημερίδας, επιτυγχάνεται η συνεχής επιμόρφωση και βελτίωση των επιστημόνων του κλάδου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.