Η αγκαλια του μαθητη της Γ’ Γυμνασιου Αγγελου Αμυγδαλαρη για το Αρχαιο Θεατρο της Μαρωνειας

Η εργασία του Κομοτηναίου μαθητή στο πλαίσιο εργασίας του Βαρβάκειου Πρότυπου Γυμνασίου της Αθήνας

Τη φετινή σχολική χρονιά 2016-2017, στο Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, ένα δημόσιο σχολείο της Αττικής, ετέθη από την καθηγήτρια φιλόλογο κ.Μαίρη Μπελογιάννη στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, ένα project με θέμα «Με τα κειμενικά είδη που γνωρίζεις (άρθρο σε εφημερίδα, αφίσα, φυλλάδιο, ραδιοφωνικό μήνυμα κ.λ.π.) κάνε την κοινωνία του τόπου καταγωγής σου να αγκαλιάσει το αρχαίο θέατρο που βρίσκεται κοντά της και να του δώσει «το φιλί της ζωής» για να αποκατασταθεί και να ενταχθεί στην καθημερινή ζωή της».
 
Οι μαθητές αναζήτησαν με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους αξιόπιστες πηγές για το θέατρο που βρισκόταν στον τόπο καταγωγής τους ή κοντά σε αυτόν και στη συνέχεια επέλεξαν το κειμενικό είδος που έκριναν κατάλληλο για να επικοινωνήσουν το μήνυμά τους.
 
Ανάμεσα στους μαθητές που κλήθηκαν να ετοιμάσουν το εν λόγω  project ήταν και ο μαθητής Άγγελος Αμυγδαλάρης από την Κομοτηνή, ο οποίος επέλεξε να γράψει για το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, δημιουργώντας ένα εμπνευσμένο και στοιχειοθετημένο άρθρο για την ιστορία και το παρελθόν του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας,  με την ευχή το μέλλον του να είναι ακόμα λαμπρότερο.
 
Ο τίτλος αυτού «Μια αγκαλιά για το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας», την αγκαλιά που οφείλαμε όλοι να ανοίξουμε για το μοναδικό αυτό κόσμημα της περιοχή μας, που δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητο. 

Άγγελος Αμυγδαλάρης λοιπόν για το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας… 

Σε ένα κλασικό αρχαιοελληνικό σκηνικό που αρχίζει από το ιερό βουνό Ίσμαρος και ολοκληρώνεται στους ελαιώνες που αγγίζουν το Θρακικό πέλαγος, στην νοτιοανατολική Ροδόπη, βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας. Η αρχαία πόλη της Μαρώνειας βρισκόταν στην παραλία, στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα ο οικισμός του Αγίου Χαραλάμπους. Ιδρυτής της, κατά την παράδοση, θεωρείται ο Μάρωνας, ιερέας του θεού Απόλλωνα που κατοικούσε στο κατάφυτο ιερό άλσος του θεού. Η πόλη δημιουργήθηκε και έγινε αξιόλογο εμπορικό κέντρο τον 7ο αι. π.Χ., όταν στην περιοχή έφτασαν Χιώτες άποικοι και μέχρι στα 513 π.Χ., οπότε οι Πέρσες κατέλαβαν την πόλη. Η Μαρώνεια είχε στενές σχέσεις με όλες τις πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας αλλά και με την Τροία και τα μικρασιατικά παράλια. Είχε δημοκρατικό πολίτευμα, άρχοντα, Βουλή και Γερουσία. Στη ρωμαϊκή περίοδο η πόλη αναπτύχθηκε οικονομικά και πολιτιστικά. Η οικονομία της, από την αρχαιότητα και ύστερα, στηρίχθηκε στην κτηνοτροφία και τη γεωργία καθώς κυριαρχούσε η καλλιέργεια των αμπελιών, της ελιάς και των δημητριακών.
 
Σε έναν από τους σημαντικότερους και εύκολα προσπελάσιμους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στην παραλία της Μαρμαρίτσας, δυτικά από την Ν. Μαρώνεια, βρίσκεται το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας. Το αρχαίο θέατρο ανήκει στην ελληνιστική-ρωμαϊκή περίοδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρχαιολόγων. Μέχρι σήμερα έχουν διατηρηθεί τρεις σειρές μαρμάρινων εδωλίων, ενώ στις πρώτες σειρές διασώζονται ευμεγέθη στηθαία. Η χωρητικότητα του θεάτρου υπολογίζεται στα 3.000 άτομα και αν υπήρχε άνω διάζωμα, τότε θα έφτανε τα 5.000-6.000 χιλιάδες. Στα ελληνιστικά χρόνια, υπήρχαν 10 σειρές εδωλίων που χωρίζονταν σε 9 κερκίδες. Επίσης, σώζονται τρεις σειρές από το λίθινο κοίλο, ο κεντρικός και ο πεταλόσχημος αγωγός της ορχήστρας και το κτήριο της ρωμαϊκής σκηνής. Η πρώτη μορφή του θεάτρου ανήκει στα ελληνιστικά χρόνια (εδώλια, κλίμακες και χτιστός αγωγός υδάτων). Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους προστέθηκε πρόχειρη σειρά θωρακίων για την προστασία των θεατών από τις θηριομαχίες.
 
Αν και η σκηνή δεν έχει αποκαλυφθεί ολόκληρη, αρκετοί κίονες, επιστήλια και θρόνοι βρέθηκαν για να πιστοποιήσουν ότι είναι ένα από τα καλύτερα θέατρα. Ο αγωγός, που είναι σκεπασμένος με πλάκες, στην περιφέρεια της ορχήστρας, μάζευε τα νερά του θεάτρου και τα οδηγούσε στον κεντρικό αγωγό του χειμάρρου, που περνούσε κάτω από το θέατρο και συνεχιζόταν νότια. Ο αγωγός αυτός υπάρχει και σήμερα και διώχνει τα νερά που έρχονται από το βουνό. Σε μερικά εδώλια του θεάτρου είναι χαραγμένα τα ονόματα προσώπων αρχόντων και πόλεων. Έτσι λοιπόν, σώζονται οι θέσεις των βασιλιάδων όπως αυτή του βασιλιά της «ΤΟΠΕΙΡΟΥ» και υπάρχουν οι θέσεις της Γερουσίας «ΓΕΡΟΥΣΙΑ»
 
Αν και το 1905 το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας ήταν σε καλή κατάσταση, ένα χρόνο μετά καταστρέφεται και από το υλικό του κοίλου, κτίζεται το δημοτικό σχολείο της Μαρώνειας. Οι κάτοικοι του ομώνυμου χωριού πήραν και τα εδώλια για να το κτίσουν. Μάλιστα, προπολεμικά, όπως αναφέρει ο καθηγητής Γ. Μπακαλάκης, η πρόσοψη και το πεζοδρόμιο ενός καταστήματος της Μαρώνειας ήταν φτιαγμένο από υλικό του θεάτρου!

Στο θέατρο έδωσαν παραστάσεις μεγάλοι Έλληνες τραγικοί και χρησιμοποιήθηκε μέχρι τα τέλη του 6ου – 7ου αιώνα μ.Χ. Τον Αύγουστο του 2009 ολοκληρώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι εργασίες αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των έργων «Αρχαιολογικές Εργασίες Ανάπλασης Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων Ν.Δ. Ροδόπης». Οι εργασίες περιλάμβαναν κυρίως: συντήρηση των τοίχων της σκηνής, συντήρηση και ανάταξη των λίθινων εδωλίων του κοίλου, συγκολλήσεις με οπλισμούς από τιτάνιο, τοποθέτηση των διάσπαρτων εδωλίων σε ομόλογες θέσεις, κατασκευή και τοποθέτηση τριών σειρών νέων λίθινων εδωλίων, ώστε να αποκατασταθεί η γεωμετρία του αρχαίου θεάτρου. 

Βιβλιογραφία – Πηγές: 

Δημήτρης Δ. Καρακούσης, «Θράκη» ιδιωτική εκδ. Δημ. Καρακούση, Αλεξανδρούπολη 1995
Αντώνη Κ. Λιάπη, «Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ» εκδ. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, Κομοτηνή 1993
«ΘΡΑΚΗ» εκδ. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
https://www.google.gr
http://www.gtp.gr
http://www.diazoma.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.