Η αγαπη για τον τοπο φαινεται στην καθαριοτητα της Νυμφαιας

Συνεχίζουν τις προσπάθειες, και εν μέσω κορωνοϊού, να κρατήσουν καθαρό το άλσος τα μέλη του Συλλόγου Rodopi Runners

Το άλσος της Νυμφαίας, αποτελεί για πολλούς Κομοτηναίους ένα χώρο αναψυχής, όλες τις εποχές του χρόνου. Ενώ όμως στην πρώτη καραντίνα, το άλσος είχε μείνει κλειστό, στη δεύτερη καραντίνα, το άλσος έμεινε ανοιχτό, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά η επισκεψιμότητα σε αυτό.

Μαζί με την επισκεψιμότητα όμως, ήρθαν και τα σκουπίδια. Αν και η αλήθεια είναι ότι τα απορρίμματα στο άλσος αποτελούν μόνιμο πρόβλημα, με καθαρισμούς να γίνονται ανά τα χρόνια από πολλούς φορείς, συλλόγους αλλά και μεμονομένους επισκέπτες που θέλουν να φροντίσουν την φύση της περιοχής μας.

Εδώ και λίγο καιρό έχουν πάρει πολύ ζεστά αυτή την προσπάθεια να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση η Νυμφαία τα μέλη του συλλόγου Rodopi Runners, μιας και το βουνό είναι ουσιαστικά ο φυσικός τους χώρος. Για αυτό και παρά το γεγονός ότι τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού δεν επιτρέπουν τις συγκεντρώσεις και τους ομαδικούς καθαρισμούς, που πραγματοποιούσαν παλιότερα, αυτό δεν σημαίνει πως ατομικά δεν κάνουν προσπάθεια να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. «Κάνουμε τους καθαρισμούς και τις δράσεις γιατί αγαπάμε το δάσος, και όχι για να προβληθούμε» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, για να συμπληρώσει πως στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έχουν προσπαθήσει να έρθουν σε επαφή σε όσους εμπλέκονται στο άλσος της Νυμφαίας. Και αυτό γιατί στην διαχείρισή του εμπλέκονται αρκετοί φορείς, ένα γεγονός που σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα που υπάρχει, έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μια απαξίωση του χώρου. Για αυτό και θέλουν να οργανωθεί μια συνάντηση μεταξύ των φορέων, με την συμμετοχή και άλλων εμπλεκόμενων, για να βρεθεί μια λύση ώστε να υπάρξει κονδύλιο, να συντηρηθεί αλλά και να εξελιχθεί ο χώρος.

«Μόνο με την δική μας προσπάθεια δεν γίνεται», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος που εξέφρασε την πεποίθησή του πως υπάρχει ανταπόκριση από τους περισσότερους πολίτες που επισκέπτονται το χώρο. Αυτοί που δημιουργούν απορρίμματα θεωρεί πως είναι σχετικά λίγοι, και θα ήταν ακόμα λιγότεροι αν ο χώρος ήταν και κάπως πιο οργανωμένος, με καλάθια σε πολλά σημεία, που θα καθαρίζονται συχνά και οργανωμένα.

«Οι καθαρισμοί και η φροντίδα γίνειται για να δώσουμε στον κόσμο το κίνητρο να αντιμετωπίζει πιο ευγενικά την φύση, να προσέχει, να μην βρωμίζει, και ιδίως οι νεότερες γενιές» που θα αναλάβουν να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια. Άλλωστε η ανάδειξη όλης της Νυμφαίας, περνά από την συνεργασία, ώστε να μάθουν το μέρος και κάτοικοι άλλων περιοχών.

Τόπος μοναδικής ομορφιάς όλο το βουνό

Αυτό κάνουν και με τους αγώνες που οργανώνουν, ακόμα και τους διαδικτυακούς. Ο Σύλλογος, παρόλο που δεν κατάφερε να κάνει λόγω κορωνοϊού κανένα αγώνα μέσα στο 2020, δεν έμεινε άπραγος, ασχολήθηκε με την συντήρηση, σήμανση και καθαριότητα των μονοπατιών της Νυμφαιας, σχεδιάζοντας καινούργιες διαδρομές.

Λίγο πριν το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς προσκάλεσαν λοιπόν τα μέλη τους σε μια ατομική πρόκληση, την διάσχιση ενός νέου μονοπατιού, απαράμιλλης ομορφιάς και μικρής τεχνικής δυσκολίας που έχει την ονομασία «Αποτρέχω Ολόμονον» Παρχάρια 2020-2021.

Ήδη μέλη τους έχουν κάνει αυτή την πανέμορφη διαδρομή, και το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο, που ο κ. Παπαδόπουλος πιστεύει πως αν δεν υπήρχαν οι περιορισμοί κίνησης από νομό σε νομό, θα ήταν πάρα πολλοί οι δρομείς από όλη την περιφέρεια που θα προσέρχονταν για να τη διασχίσουν.

Για αυτό και επιθυμούν να υπάρξει μέριμνα για τον χώρο του άλσους, που είναι και αυτός σημαντικός, με τον κ. Παπαδόπουλο να τονίζει πως «κατανοούμε πως το άλσος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, ότι πρέπει να συνεννοηθούν πολλοί φορείς» προτρέποντας ωστόσο τους επισκέπτες «να έχουν υπομονή και να μην κατηγορούν, αλλά να κάνουν τη δική τους προσπάθεια για το καλύτερο, ορμώμενοι από την αγάπη για τη φύση αλλά και τον τόπο τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.