Η αγαπη, απεναντι στη βια κατα των Γυναικων

Ένωσαν τις φωνές τους Συμβουλευτικό Κέντρο, ΧΕΝ και η Χορωδία της Μητρόπολης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

«Μίλα μου για την αγάπη» είπαν το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής , η ομάδα βιβλίου της ΧΕΝ  Κομοτηνής και η Χορωδία του γραφείου της εσωτερικής και εξωτερικής Ιεραποστολής της Ι.Μ. Μαρωνείας- Κομοτηνής στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής το απόγευμα της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Μέσα από τα κείμενα που ανέγνωσαν τα μέλη της ομάδας βιβλίου, και τα τραγούδια από πλευράς της χορωδίας, αναδείχθηκαν στοιχεία από το φαινόμενο της κακοποίησης, αλλά και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί και να εξαλειφθεί το φαινόμενο, που θα αγγίξει πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Απαραίτητη η ευαισθητοποίηση

«Ήρθαμε να μιλήσουμε για την αγάπη, και να ευαισθητοποιήσουμε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών» σημείωσε η Πρόεδρος της ΧΕΝ Κομοτηνής κ. Άννα Μακρίδου, με σκοπό, πέρα από την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την πρόληψη.

«Να ενωθούν οι φωνές, τα τραγούδια, οι απόψεις μας, από διστακτικά ως πολύ έντονα, ενάντια σε όλα αυτά τα φαινόμενα βίας που μας κατακλύζουν το τελευταίο διάστημα που μας έχουν σοκάρει και μας έχουν τρομοκρατήσει» σημείωσε, αντιτάσσοντας σαν όπλο την αγάπη και φωνές που μιλούν για αυτή.

Παρόλο που έχουν υπάρξει κινήσεις για την προστασία των γυναικών, δυστυχώς στην χώρα μας είμαστε πίσω σε πολλά θέματα που αφορούν την κακοποίηση, και όχι μόνο όσο αφορά τις γυναίκες τόνισε η ίδια για να εξηγήσει πως «οι νόμοι δεν αρκούν, χρειάζεται συνηγορία, να ενωθούμε όλοι μαζί και να υψώσουμε το παράστημα μας. Να κατανοήσουμε πως υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα και να μην εθελοτυφλούμε, αλλά και να δουλέψουμε προς την καταπολέμηση τους».

Περισσότερες γυναίκες απευθύνονται στις δομές

Από την πλευρά του Συμβουλευτικού Κέντρου εξέθεσαν την κατάσταση η ψυχολόγος κ. Λιζέττα Λιούρτα και η νομικός κ. Βάνα Παπαστεργίου.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο έχει στο κέντρο της ταυτότητάς του την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, και την προαγωγή της ισότητας των φύλων, που θεωρείται η ρίζα του προβλήματος.

Ενώ δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή του φαινομένου της βίας στη χώρα μας, και δεν μπορούμε να ξέρουμε επακριβώς τις διαστάσεις του, στα δέκα χρόνια λειτουργίας της δομής, σημείωσε, βλέπουν πως πλέον ίσως οι γυναίκες είναι πιο ανοιχτές στο να απευθυνθούν σε κάποια υπηρεσία ή να καταγγείλουν ένα περιστατικό βίας.

Σημαντικό είναι δε πως υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις δομές που υπάρχουν για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών, τόνισε η κ. Παπαστεργίου, που τόνισε πως το δίκτυο έχει δημιουργηθεί ώστε η μία δομή να συμπληρώνει την άλλη.

Το γεγονός ότι το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας αναγνωρίζεται πλέον αποτελεί πρόοδο, τόνισε, ενώ παρατηρούν πως οι γυναίκες απευθύνονται πλέον και στα συμβουλευτικά κέντρα και στους ξενώνες φιλοξενίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.