Η αυξηση των τελων εφερε τρικυμια στο Δημοτικο Συμβουλιο Κομοτηνης

«Δεν έχει πρόβλημα καθαριότητας η Κομοτηνή» σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη

Αδράνεια της διοίκησης βλέπει πίσω από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών η «Σύμπραξη Προοπτικής»

Βρώμικη πόλη παρά το κόστος βλέπουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Γραβάνη, προκάλεσε η αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού του Δήμου Κομοτηνής, που έρχεται το 2022.

Όπως έχει αναφερθεί και προηγούμενα, αλλά και σημείωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, την φετινή χρονιά υπάρχει μείωση της εισπραξιμότητας λόγω του κορωνοϊού, που έχει ως αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το συνολικό ποσό των ανταποδοτικών τελών. Για να μπορέσει λοιπόν να παραμένει το ποσό σε ισορροπία, ο Δήμος υποχρεούται να αναπροσαρμόσει τα τέλη, αυξάνοντάς τα κατά 11 λεπτά, από 1,72 ευρώ στα 1,83 ευρώ.

Τα υπόλοιπα τέλη μένουν σταθερά, με ειδική μέριμνα απαλλαγής για ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, ενώ συνεχίζουν να ισχύουν οι ειδικές προβλέψεις για τους κοινόχρηστους χώρους των καταστημάτων.

Αναποτελεσματικότητα και ανεπάρκεια

Την άποψη πως η αναπροσαρμογή των τελών, ήταν αποτέλεσμα της αναποτελεσματικότητας και της ανεπάρκειας της Δημοτικής αρχής, για την μείωση του κόστους των ανταποδοτικών, τα οποία βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα από την αρχή της θητείας της, εξέφρασε ο επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής» κ. Αντώνης Γραβάνης.

Όπως τόνισε, η αύξηση των 11 λεπτών έρχεται επάνω σε μια αύξηση 24 λεπτών το 2019, όταν τα τέλη πήγαν από 1,48 σε 1,72 ευρώ λόγω της αύξησης των εισφορών της ΔΙΑΑΜΑΘ.

Αυτή η αύξηση, που συνολικά ανέρχεται σε 23,6%, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, σημείωσε, αν είχε προνοήσει η διοίκηση για την μείωση του κόστους έγκαιρα, όπως της είχαν ζητήσει από την αρχή, φέρνοντας ως παράδειγμα την μαζική αντικατάσταση των λαμπών οδοφωτισμού με LED.

Την ίδια ώρα, παρά την ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων, το 2022 προϋπολογίζονται περισσότερα χρήματα για συντήρηση από ότι το 2018, ενώ και από την πλευρά της ΔΙΑΑΜΑΘ κανείς δεν ήρθε να εξηγήσει για τις αυξήσεις.

Λόγω λοιπόν της ανεπάρκειας της διοίκησης, θα δουν οι πολίτες την αύξηση των ανταποδοτικών, την ώρα που η εικόνα της πόλης, δεν δικαιολογεί το κόστος, σημείωσε ο κ. Γραβάνης ψηφίζοντας παρών γιατί «δεν θα ξεπλύνουμε με την ψήφο μας την ανεπάρκεια της διοίκησης».

Αδυναμίες στην καθαριότητα της πόλης

Για σοβαρότατες αδυναμίες στην καθαριότητα της πόλης, που δεν ανταποκρίνονται στα τρέχοντα, πόσο μάλλον σε αυξημένα τέλη, μίλησε η επικεφαλής της παράταξης Πολη-τική Ανατροπή κ. Ελένη Λαφτσή.

Τονίζοντας πως πρόκειται για διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, σημείωσε πως θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για την μείωση του κόστους, και την αύξηση της καθαριότητας στην πόλη, αλλά και να υπάρξει μέριμνα για το υψηλό κόστος της εισφοράς στη ΔΙΑΑΜΑΘ.

Συστηματική η υποχρηματοδότηση

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης, καταψήφισε τόσο τα ανταποδοτικά τέλη, διαφωνώντας στην αρχή της ανταποδοτικότητας, ενώ σημείωσε πως αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης για τη μείωση των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όσο για τη ΔΙΑΑΜΑΘ, σημείωσε πως αυτή δεν έχει καμία πρόθεση να περιορίσει το κόστος, γιατί στόχος είναι το κέρδος των ιδιωτών.

Δεν έχει πρόβλημα καθαριότητας η πόλη

Απαντώντας ο Δήμαρχος εξέφρασε την άποψη πως η πόλη δεν έχει πρόβλημα καθαριότητας, σημειώνοντας πως είμαστε από τις λίγες, αν όχι η μοναδική στην Περιφέρεια, που έχει τρεις βάρδιες εργασίας.

Όσο για τις κατηγορίες του κ. Γραβάνη, σημείωσε πως περίμενε από αυτόν μια πιο ορθή στάση, γιατί ο Δήμος δεν είναι ένας κλειστός οργανισμός, και το σύστημα φωτισμού επεκτείνεται συνεχώς, για αυτό και δεν βλέπουμε μεγάλες διαφορές στο κόστος, λόγω της σταδιακής αντικατάστασης των LED, που επέλεξε να κάνει ο Δήμος.

Τόνισε δε πως τα 2/3 των Δημάρχων που επέλεξαν το δρόμο για την μαζική αντικατάσταση είναι ακόμα στα δικαστήρια για το θέμα, με το κόστος να παραμένει υψηλό. Άλλωστε αν είχε προχωρήσει ο Δήμος στις συμβάσεις, όταν είχε ζητηθεί από την αντιπολίτευση, το κόστος θα ανερχόταν σε 3 εκ. ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.