Η ΑΔΕΔΥ Ροδοπης για την περικοπη των σχολικων γευματων

«Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκαν οι προτεραιότητες του υπουργείου!»

Κριτική προς το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση ασκεί το Νομαρχιακό Τμήμα Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ, αναφορικά με την περικοπή του προγράμματος των σχολικών γευμάτων. Η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης τονίζει την ασυνέπεια την κυβέρνησης «όταν πρόκειται για παροχή ανακούφισης ακόμη και φτωχών μικρών παιδιών» σε σχέση με όταν «θέλει να ταΐσει τους επιχειρηματικούς ομίλους», καταθέτοντας την πεποίθησή της πως το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων «πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να επεκταθεί στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης:

«Την Παρασκευή  27/2 ενημερώθηκαν οι εκπαιδευτικοί  και οι γονείς των παιδιών πως από Δευτέρα 1 Μάρτη δεν θα διατίθεται το σχολικό γεύμα σε μαθητές και μαθήτριες των σχολείων σε συνολικά  1227  σχολικές   μονάδες που αντιστοιχούν  σε 185.000 μαθητές πανελλαδικά.

Η διακοπή του προγράμματος χορήγησης σχολικών γευμάτων σε μαθητές οφείλεται στην καθυστέρηση της έγκρισης νέας σύμβασης – αφού  η προηγούμενη έχει λήξει- από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δηλαδή οφείλεται σε αποκλειστική και απαράδεκτη αμέλεια (!) του Υπουργείου Παιδείας, εκτός κι αν υπάρχει κάποια άλλη αιτιολογία…

Την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση και η φτώχεια λόγω της επιδημίας και των αντιλαϊκών – αντεργατικών πολιτικών χτυπάει την πόρτα εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών και χιλιάδες παιδιά βασίζονται για τη διατροφή τους στα σχολικά γεύματα.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκαν οι προτεραιότητες του υπουργείου!

Αποδεικνύεται ότι όταν η Κυβέρνηση θέλει να ταΐσει τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι ικανότατη και ταχύτατη, αλλά όταν πρόκειται –έστω ως ημίμετρο- για παροχή ανακούφισης ακόμη και φτωχών μικρών παιδιών έχουμε ρυθμούς χελώνας, επιλεκτική γραφειοκρατία και ανικανότητα.

 Εν μέσω πανδημίας το υπουργείο αδυνατεί να κρατήσει ανοιχτά και ασφαλή τα σχολεία δεν πήρε κανένα μέτρο και δεν υιοθέτησε καμιά πρόταση (15αρια τμήματα,  μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών, τεστ και εμβόλια στους εκπαιδευτικούς –μαθητές κλπ.) παρά τις τεράστιες πιέσεις που άσκησε η εκπαιδευτική κοινότητα. 

 Το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να προωθήσει αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις  που κατηγοριοποιούν τα σχολεία μέσω της αξιολόγησης και δημιουργεί σωρεία ταξικών φραγμών για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών σχετικά με τη φοίτησή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δημιουργεί κλίμα καταστολής και πειθάρχησης  σε όλο το εύρος της εκπαίδευσης.

Ως ΝΤ ΑΔΕΔΥ θεωρούμε  ότι το πρόγραμμα αυτό:

-πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να επεκταθεί στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού,

-να παρέχει ποιοτικά  και υγιεινά γεύματα, σε οικολογικές συσκευασίες,

-να ελέγχεται  από δημόσιο φορέα και να περιλαμβάνει τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό χωρίς να θίγει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Ως ΝΤ ΑΔΕΔΥ απαιτούμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστούν τα άμεσα τα σχολικά γεύματα των παιδιών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.